Roy Magne Storholm trener etter prinsippet om at den beste treningen er den du får gjennomført. I all enkelthet.
– Jeg er totalt motstander av wattkranker, wattpedaler, sykkelcomputer og pulsklokker. Og så er jeg vanedyr. Jeg gjør stort sett det samme hver gang: Jeg setter meg på sykkelen og sykler, sier Kjekkas-kapteinen.
Kjekkas er ett av flere lag som har ambisjoner om å kjempe om seieren på Trondheim-Oslo i år. Storholm er klar over at det blir tøft å ta seieren fra Trønderekspressen som har vunnet de tre siste gangene, men han legger ikke om treningsopplegget sitt av den grunn.
– Jeg begynner å sykle i mars, og jeg gjør det enkelt: Jeg trener stort sett det samme hver gang. Det er mange som har mer sofistikerte treningsopplegg enn meg, men så langt har jeg da sittet med helt inn på alle satsingsrittene til Kjekkas, sier den 43 år gamle gudbrandsdølen.
I tillegg til storlagsrittene med Kjekkas, har Storholm også hevdet seg bra i andre turritt. Han har blant annet vunnet det 430 kilometer lange Jotunheimen Rundt og vårklassikeren Ceres Lagtempo.
Dette er Roy Magne Storholms favorittøkt.

EFFEKTIV: Selv om treningsopplegget til Roy Magne Storholm er såre enkelt, er det også effektivt. Foto: Privat
– Hva er din favorittøkt om våren, når det endelig er bart?
– Jeg setter meg på sykkelen og sykler, en av tre runder. Det er enten Lillehammer-Tretten på fem mil, Skåburunden på 20 mil, eller Lillehammer-Stavsjø som er ti-tolv mil tur/retur avhengig av om jeg tar med Helgøya eller ikke.
– Hvordan er økta bygget opp?
– Jeg setter meg på sykkelen og sykler, som regel ganske rolig og behagelig. Men hvis jeg kommer til Tretten og kjenner at kroppen er i slag, kan jeg godt legge litt trøkk i pedalene på vei tilbake.
– Hvorfor er denne økta nyttig for landeveisryttere?
– Fordi det er lystbetont å trene på denne måten. Jeg har trua på det å kjenne etter hvordan kroppen føles, og gjøre det som kjennes bra akkurat den dagen. På den måten får man mye rolig trening, men også noen hardere økter og bakkedrag de dagene kroppen er klar for det og dermed mottakelig for belastningen. Det tror jeg aldri går av moten.
– Hva er den spesifikke treningseffekten av denne økta?
– Jeg har en klar oppfatning av at på vårt nivå er det viktigste AT du trener, ikke nøyaktig HVA du trener. Ved å gjøre det så enkelt som jeg gjør, får jeg automatisk en god blanding av mye rolig utholdenhetstrening og innslag av hardere trening som bygger kapasitet.
– Hvor ofte kjører du denne økta?
– Jeg sykler normalt minst fire dager i uka. To lengre turer i helgene, og Lillehammer-Tretten-runden på ukedagene så ofte som jeg har tid til i forhold til jobben.
– Hva trenger du av utstyr for å gjøre denne økta?
– Sykkel med gode nok dekk til at du slipper å punktere. Og hjelm, selvfølgelig.
FAKTA: Dette er økta
Hva: Sykle en av tre faste runder på henholdsvis fem, ti og 20 mil, mest rolig langkjøring.
Hvordan: Begynn å sykle og se hvordan kroppen kjennes. Har du ekstra krefter kan du trå på litt mer i perioder eller kjøre noen bakkedrag når sjansen byr seg.
Derfor er økta nyttig for landeveisryttere: Lystbetont trening som faktisk gjennomføres gir best uttelling på sikt.
Treningseffekt/utbytte: Øker utholdenhet og kapasitet med en naturlig miks av ulike intensiteter, hovedsakelig rolig.
Tidsforbruk: Fra 1 time og 45 minutter på femmilsrunden til 6-7 timer på 20-milsrunden
Hvor ofte: Minst fire ganger i uka
Dette trenger du av utstyr: Sykkel, hjelm og gode dekk.