Styrkeprøven: Alt om det populære rittet

Styrkeprøven er Norges største og mest kjente ritt. Tidligere var Styrkeprøven kallenavnet på den 540 kilometer lange utfordringen Trondheim – Oslo.

Styrkeprøven er Norges mest kjente og prestisjefylte sykkelritt for amatører, og det 540 kilometer lange rittet mellom Trondheim og Oslo er en stor utfordring for mange.

I 2024 har Styrkeprøven hatt en rekke utfordringer. Det har kommet frem at politiet har totalslaktet både sikkerhet og gjennomføring av tidligere utgaver, samt at Statens vegvesen vurderte å anmelde arrangøren for vilkårsbrudd i tillatelsen.

Styrkeprøven har i 2024 valgt å trekke seg fra den organiserte idretten, og heller avvikle rittet som et privatarrangement. Styrkeprøven mener de i uvitenhet har latt deltagere sykle uforsikret, men påstanden er gjentatte ganger tilbakevist av Gjensidige, NCF og Norges idrettsforbund.

Styrkeprøven har frem til mars samarbeidet med Sogn CK om gjennomføringen av Jotunheimen rundt. Sogn CK aksepterte ikke at Styrkeprøven trakk seg fra idretten, og i en midlertidig forføyning fra retten har Styrkeprøven måttet gi rittet tilbake til Sogn CK.

Rittet ble første gang arrangert i 1967 og hadde sin storhetstid rundt tiårsskiftet 1980/1990, med deltakerrekorden på 4644 syklister fra 1988.

De siste 20 årene har det vært tøffe konkurranser mellom satsingslagene, og det har vært en rekke rekordforsøk. Den inneværende rekorden er det Velo Club Zoncolan har, med tiden 12 timer og 51 minutter, satt i 2009.

De siste årene har Styrkeprøven slitt med fallende deltakertall, og 2022-utgaven ble kraftig kritisert av flere av deltakere. I 2023 risikerte rittet å bli avlyst.

I dag er også rittene Lillehammer-Oslo og Eidsvoll-Oslo en del av Styrkeprøven.

annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen