VINNERLAGET: Trimtex Cycling Team sørget for at seieren gikk til Østlandet for første gang siden 2016. Da vant SK Rye. De siste åra har Trønderekspressen dominert. FOTO: Trimtex Cycling Team
Lesetid: 5 minutter
De siste fire årene Styrkeprøven er blitt arrangert, har Trønderekspressen vunnet lagkonkurransen.
Men i år lykkes endelig Trimtex Cycling Team fra Østlandet med å vippe trønderne av tronen.
Delaktige i det sterke kollektivet var to kvinner - Monica Storhaug Bernhoft og Jorid Iren Ødegaard – der sistnevnte fikk oppleve å sitte med hele veien inn til Hellerudsletta.
– Hun var rett og slett råsterk, skryter lagkaptein Hans Helmenbakken.
Å få med hele 16 ryttere helt inn til Hellerudsletta etter snaue 540 kilometer sykling, var en solid kollektiv prestasjon i sommervarmen.
– Tårene bare trillet, jeg begynner nesten «å skrik» (å gråte på trøndersk, red.anm.) når jeg snakker om det. Jeg har fortsatt ikke landet. Det er stort når man har lagt ned så hardt arbeid over lang tid, sier Jorid Iren Ødegaard til Landevei.
Det var lenge jevnt mellom Trønderekspressen og Trimtex Cycling Team, men mot slutten dro utfordrerne ifra.
På resultatlistene fra rittet står Trimtex oppført på tiden 14 timer, 12 minutter og 34 sekunder. Trønderekspressen står oppført med 14 timer 53 minutter og 51 sekunder.
I snitt har hun ligget rundt 60 treningstimer i måneden siden hun i fjor høst bestemte seg for å melde seg til tjeneste for Trimtex Cycling Team under Trondheim-Oslo.
Totalt er over det 10 000 kilometer tilbakelagt på treningssykkelen!
– Jeg har lagt ned det som var mulig. Det som kroppen tålte. Det dreier seg om en solid treningsbelastning og -mengde. Jeg tror nok jeg også er utstyrt med noe litt ekstra mentalt. Det er en egen evne til å grave fram det siste foran oppgaver som kanskje ikke jeg engang tror er mulig, forteller hun.
Da Trimtex-laget la i vei i Trondheim - ti minutter senere enn rivalene i Trønderekspressen, var det behagelige 15-16 grader i trøndernatta.
Det skulle fort vise seg at kulde, regn og gufs ikke skulle bli hovedutfordringen denne gangen - men hetebølgen som har tatt bolig på Sør-Norge de siste ukene.
– Brutalt
Ødegaard forteller at spesielt strekket fra Hamar og inn til Hellerudsletta krevde sin kvinne:
– Det ble brutalt for både kropp og hode, forteller hun.
– Jeg hadde i utgangspunktet ikke sett for meg at varmen skulle bli den største utfordringen. Fra Hamar begynte det å bli veldig mørkt for min del. Da føler jeg bare at jeg virret litt rundt i gruppa. Jeg ble fortalt at jeg ikke klarte å finne sykkelen min, som lå rett foran beina mine. Men da klarte jeg likevel å grave fram noe jeg ikke trodde var mulig. For min del føltes etappen fra Hamar til Hellerudsletta dobbelt så langt ut som etappen mellom Trondheim og Hamar, sier hun.
– Hvordan var da følelsen da du nådde Hellerudsletta sammen med de 15 gjenværende rytterne på laget?
– En utrolig lykkefølelse! Det var veldig tilfredsstillende å oppnå en drøm. At på til en det lenge så ut til at ikke var mulig å oppnå. Det ligger ganske mye bak disse timene på sykkelen, forteller hun.
Med fulltidsjobb, to gutter på 11 og 13 år, og verv som fotballtrenere både for Jorid og mannen Jon Eirik Ødegaard, er det litt av en kabal som skal gå opp:
– Jeg har vært ganske kalkulerende på søndagskveldene for å finne mine smutthull for å prioritere inn treningen i løpet av uka. Mannen min er tidligere fotballspiller, og har sagt at «nå er det min tur». Det hadde ikke gått uten støtten fra ham. Det har vært harde prioriteringer og forsakelser. Jeg har ikke sett på TV det siste halvåret og heller ikke vært spesielt sosial. Jeg har passert 40 år og er ikke lenger så opptatt av hva andre mener om hvordan jeg lever livet mitt.
– Jeg har også vært litt heldig, for jeg har ikke vært syk i det hele tatt. Jeg har derfor ikke stått over én eneste treningsøkt. Det siste året er det jobben min, sønnene mine og syklinga som har fått prioriteten, sier hun.
Tydeligere beskjeder blant gutta
I 2018 og 2019 syklet hun Trondheim-Oslo med jentene i Team Girlpower.
– Jeg kjente godt til distansen, og ble fristet til å hoppe på dette i fjor. I utgangspunktet tenkte jeg det var for drøyt, men jeg tok motet til meg. Det var flere fra treningsgruppa mi i Moss CK som var med i fjor, og som kjenner meg godt fra treningshverdagen. De ga meg klarsignal om at dette kunne være mulig. Det trigget meg voldsomt og ga meg en drive til å sjekke ut hva som egentlig bor i kroppen. Det var kanskje den litt trassige personen som kom fram i en alder av 40 år, forteller hun.
– Å konkurrere sammen med gutta; har det gitt mersmak?
– Jeg ville aldri vært foruten opplevelsene hos Team Girlpower. Der var jeg med i kapteinsteamet, så jeg følte at jeg kom til et litt mer dekket bord denne gangen. Jeg opplever at menn er litt tydeligere i beskjedene som blir gitt, og jeg er også litt sånn selv. Jeg lurer på om jeg har vært mann i mitt tidligere liv. Det er tydelig og klar tilbakemelding, og så kan man tulle med det etterpå. Det er litt befriende, sier hun.
– Hvilke tanker gikk gjennom hodet ditt etter målgang ved denne anledningen?
– Jeg tenkte på de to guttene mine. Jeg tenker det er god læring i å sette seg et mål og jobbe for det. Alt er mulig, hvis man vil det nok, sier hun.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.