Sykkelpresidenten: – Et angrep på den norske idrettsmodellen
Styrkeprøven AS vil ikke lenger forholde seg til NCF og deres gjeldende lovverk for sykkelritt på vei. Norges Cykleforbund frykter dette kan være starten på en kollaps av norsk idrett.
UAKSEPTABELT: President i Norges Cykleforbund, Jan-Oddvar Sørnes, er dypt fortvilet over at Styrkeprøven ikke lenger ønsker å forholde seg til forbundet. Arkivfoto: Snorre Veggan.
Lesetid: 6 minutter
– Dette er kjempealvorlig, og det var ved en tilfeldighet i november at vi så at Styrkeprøven lå utenfor terminlisten til Norges Cykleforbund. De opererer med en egen forsikringstager og egen forsikringspremie. Dette skaper stor usikkerhet hos ryttere og andre involverte, og kan få store og dramatiske konsekvenser for arrangøren, sier president i Norges Cykleforbund, Jan-Oddvar Sørnes til Landevei.
Forbundet er dypt fortvilet over saken, og omtaler det som et brudd med den norske idrettsmodellen. Styrkeprøven er et aksjeselskap, og dette faller forbundet særlig tungt for brystet.
Dette er et stort brudd med hvordan sykkelritt arrangeres, og hvordan norsk idrett er organisert. Det er i lovverket til idretten ikke tillatt å avvikle sykkelritt for et aksjeselskap.
– Vi har orientert Styrkeprøven om konsekvensene. Vi har tett dialog med Norges idrettsforbund, for dette er kjempealvorlig, det er et stort angrep på hele forbundet. Det kan føre til en kollaps av våre grunnverdier og prinsippene vi driver etter, og her har vi involvert NIF siden dette er et angrep på hele idretten, fortsetter Sørnes.
Problemstillingen diskuteres i facebook-gruppene «Mastersykling alle grener» og «Baden, på to hjul», i tillegg til sykkel.org.
Per Christian Dæhlin, nestleder i styret i Styrkeprøven AS, avviser at dette er et angrep på NCF, og hevder dette blir blåst ut av proporsjoner.
– Dette skaper store fallhøyder og man kan kun vinne ved å knuse motstanderen. Litt sånn amerikanske tilstander hvor man markerer seg som en sterk leder ved å hakke på «dem» og skape splittelse, kommenterer nestleder i styret i Styrkeprøven, Per Christian Dæhlin til Sørnes’ uttalelser.
– For NCF handler ikke dette om å vinne eller tape, men å sørge for at alle involverte i et sykkelritt kan forvente forutsigbarhet gjennom trygge og gode arrangement. NCFs og NIFs lover er vårt utgangspunkt, og vi tilstreber å etterleve disse til en hver tid, svarer presidenten.
Saken, kort oppsummert:
Styrkeprøven er et aksjeselskap, og kan etter idrettens lovverk ikke avvikle et sykkelritt. Rittet vil da ikke utløse lisenskrav hos deltagerne.
Forbundet vil med dette gå glipp av viktige lisensinntekter, da deltagerne ikke lenger trenger løse helårs-eller engangslisens for å delta. Deltagerne får heller ikke benytte forbundets forsikring, som utløses automatisk ved kjøp av lisens.
Forbundet er bekymret for deltagernes sikkerhet, da deltagerne nå selv må løse egen forsikring ikke tidligere brukt i norsk sykkelsport for å delta.
Styrkeprøven står fast på at de ønsker å avvikle rittet med et aksjeselskap som teknisk arrangør, og ikke en de åtte sykkelklubbene som eier Styrkeprøven AS.
Vis mer
Dæhlin mener NCF på sin side har for mange svakheter i lovverket sitt, og at det blir umulig for Styrkeprøven å samarbeide med NCF.
– Dette handler, slik vi ser det, om at NCF ikke har gjort jobben sin og derfor ikke har orden på regelverket sitt. Når de får det så vil situasjonen være en annen og vi håper at vi da kan komme tilbake. Vi snakker fremdeles med NCF og vi håper fremdeles at vi kan finne løsninger for fremtiden, skriver han videre.
Dæhlin omtaler Idretts-Norge som en pyramide av klubber, regioner og forbund, og opplever at systemet er lagt opp med intensjonen om å beskytte idretten og dens kompetanse mot kommersiell utnyttelse. Han mener det er svakheter i systemet, da rettet mot selskap som er sportslig underlagt et idrettslag.
– Det er en del regler rundt dette, hva slags avtaler som må inngås, innsyn idrettslaget skal ha, inkludert at idrettslaget skal ha en rimelig andel av inntektene til selskapet. Det er trolig der denne forestillingen om at alt er ok hvis man bare har en «arrangørklubb» kommer fra, hevder han videre, og påpeker at disse regelverkene ikke er tilpasset selskaper som Styrkeprøven.
Presidenten opplever debatten som krevende å føre. Styrkeprøven vil ikke forholde seg til en idrettslov laget for idrettsklubber, all den tid de er et aksjeselskap.
Sørnes fortviler over dette.
– Jeg er litt usikker på hva det henvises til direkte her, men NCFs turrittreglement er tilpasset klubber tilsluttet NCF. Videre kan dette reguleres og kontraktsfestes jfr. veilederen i NIFs 14.2. Det er klubb/idrettslag som er ansvarlig for at et slikt samarbeid avtalefestes, og det ville videre vært naturlig at Styrkeprøven AS gjennomførte en åpen prosess med sine eierklubber/aksjonærer rundt dette.
Styrkeprøven AS mener idrettens lovverk ikke gjelder dem, og vil heller følge et egenutviklet regelverk. Jurister, forsikringsmegler og Forbundet avviser Styrkeprøvens lovtolkning som er grunnlag for konflikten.
Bekymret for sikkerheten
Norges Cykleforbund er delvis lisensfinansiert, og en lisens har to funksjoner. Den bidrar til at ryttere, arrangør og tredjepart - alle som er involvert i rittet på et eller annet vis - skal være dekket av forbundets omfattende forsikring, som automatisk er en del av lisensen, enten den er helårs eller engangs.
Det er forbundets største bekymring. De mener at utøverne, arrangør og vakter utsetter seg for direkte farlige situasjoner uten deres lisensforsikring.
– De som har en helårslisens vil ikke ha en forsikring som er gyldig i dette rittet. Det er også stor usikkerhet rundt arrangør og ansvarsforsikring og det er ikke noe man gambler med. Når en arrangerer ritt under NCF har arrangøren også en vaktforsikring, tilfelle en vakt skulle bli påkjørt av en rytter eller bil. Denne vil heller ikke være gyldig. Rent juridisk er det styret og eierklubber er ansvarlig om det skulle skje noe, sier Sørnes.
– Spørsmålet er om forsikringen i lisensen i det hele tatt vil være gyldig hvis registreringen i NCFs terminliste er basert på at man «lurer det til» og man ikke følger idrettens egne regler. Vi venter fremdeles på en uttalelse fra NCFs forsikringsselskap som sier at alt er ok, selv om man har brutt NCF og NIFs egne regler ved registrering av rittene, svarer Dæhlin.
Sørnes svarer ikke direkte på Dæhlins påstand, men henviser til dialog med forsikringsselskapet til Norges Cykleforbund.
Landevei har fått tilgang på kommunikasjonen.
Forsikringsselskapet Söderberg & Partners bekrefter at arrangørforsikring vil være gyldig så lenge en avvikler ritt i samarbeid med en klubb - noe Styrkeprøven ikke er enige i, og heller ikke vil gjøre.
Det finnes ingen direkte kommunikasjonskanaler mellom forbund og utøvere. Selv om en deltager i et sykkelritt selv er ansvarlig for å følge et regelverk, er det kun de færreste som har satt seg inn i hvordan rittet skal utøves praktisk.
Deltagere i sykkelritt forholder seg i hovedsak til arrangøren, og de færreste er kjent med hva de ulike forsikringene dekker.
Sørnes stiller spørsmål ved hvordan både deltagere og arrangør skal vite hva de går til.
– Vi er opptatt av informasjon til deltagere. Vi frykter at noen melder seg på, vi frykter at det skal skje noe og vi frykter at deltagerne er i god tro til arrangøren. Så viser det seg at reiseforsikring ikke dekker uhellet, og helårslisensen dekker heller ikke dette. Vi er særlig bekymret for tredjepart. Si du kolliderer eller treffer en barnevogn. Da blir det en juridisk vurdering - om det er deltager eller arrangør som har ansvaret. Disse spørsmålene vil en ikke ha om en er en del av NCF, sier Sørnes, og viser til den omfattende forsikringsløsningen forbundet har fremforhandlet til å gjelde alt som omfattes av et sykkelritt.
Deltagerne i Styrkeprøven blir opplyst om at de kan kjøpe en forsikring på Styrkeprøvens hjemmesider gjennom det svenske selskapet Startklar. Dette er en arrangementsforsikring som gjelder for ett år.
Dæhlin i Styrkeprøven er direkte uenig i Sørnes bekymringer rundt lisensforsikringen.
– Vi er klare både på nettsidene våre og i påmeldingsprosessen at lisensene til NCF ikke gjelder i våre ritt i 2024. NCF informert oss i møtet 14. desember om at deres ansvarsforsikring ikke vil gjelde for Styrkeprøven AS, selv om vi hadde arrangert på den måten de ber oss om. Den ville kun ha dekket det vi da måtte ha ført opp som «arrangørklubb», skriver Dæhlin.
Derfor skriver Landevei om Styrkeprøven
Trondheim-Oslo er det mest kjente turittet på landevei i Norge. Puljeformat i rittet har vært definerende for utøvelse av amatørsykling i Norge i nyere tid, og en stor del av landets sykkelklubber har hatt Styrkeprøven som sesongmål.
Innsynsdokumenter viser at Styrkeprøven har mottatt kraftig kritikk fra Statens vegvesen og Politiet for avvikling av rittet de siste årene. Sikkerheten er blitt sett på som så svak at etatene har vurdert om Styrkeprøven er skikket til å arrangere.
Styrkeprøven AS vil i 2024 arrangere rittet ved å la et aksjeselskap stå som arrangør - ikke en idrettsklubb - noe som tar rittet ut av idretten.
Idretten reagerer kraftig på avgjørelsen.
Uten å være en del av idrettens lover kan ikke Styrkeprøven lenger bruke forbundets regelverk eller forsikring. Deltagere med sykkellisens må tegne en ekstraforsikring for å delta i Styrkeprøven.
Norges Cykleforbund er bekymret for at deltagere skal melde seg på i rittet, uten å være klar over vilkårene.
I 2023 var rittet nær ved å bli stanset av Statens vegvesen. Samme etat vurderte å politianmelde Styrkeprøven etter rittet for brudd på vilkårene for tillatelsen.
Til orientering: Landevei har gjort noen presiseringer i faktaboksen etter publisering av den opprinnelige versjonen.
Vis mer
Styrkeprøvens svar på NCFs bekymringer
Sykkelpresident Jan-Oddvar Sørnes’ kommentarer er kursivert. Styrkeprøvens svar står i bold:
– Dette er kjempealvorlig, og det var ved en tilfeldighet i november at vi så at Styrkeprøven lå utenfor terminlisten til Norges Cykleforbund. De opererer med en egen forsikringstager og egen forsikringspremie. Dette skaper stor usikkerhet hos ryttere and andre involverte, og kan for store og dramatiske konsekvenser for arrangør.
– Vi har orientert Styrkeprøven om konsekvensene. Vi har tett dialog med Norges idrettsforbund, for dette er kjempealvorlig, det er et stort angrep på hele forbundet. Det kan føre til en kollaps av våre grunnverdier og prinsippene vi driver etter, og her har vi involvert NIF siden dette er et angrep på hele idretten.
– Dette er ikke et angrep på NCF, og det blir blåst fullstendig ut av proporsjoner når man velger å uttale seg slik Sørnes gjør. Dette skaper store fallhøyder og man kan kun vinne ved å knuse motstanderen. Litt sånn amerikanske tilstander hvor man markerer seg som en sterk leder ved å hakke på «dem» og skape splittelse.
Dette handler, slik vi ser det, om at NCF ikke har gjort jobben sin og derfor ikke har orden på regelverket sitt. Når de får det så vil situasjonen være en annen og vi håper at vi da kan komme tilbake. Vi snakker fremdeles med NCF og vi håper fremdeles at vi kan finne løsninger for fremtiden.
Idretts-Norge er en pyramide bestående av klubber, regioner og forbund. Den er lukket og slik idretten ser det så er dette viktig å beskytte idretten og dens kompetanse mot kommersiell utnyttelse. Idretten har dog lagd et hull i idrettspyramiden for selskap som er sportslig underlagt ett idrettslag.
Det er en del regler rundt dette, hva slags avtaler som må inngås, innsyn idrettslaget skal ha, inkludert at idrettslaget skal ha en rimelig andel av inntektene til selskapet. Det er trolig der denne forestillingen om at alt er ok hvis man bare har en «arrangørklubb» kommer fra.
Men det er jo dessverre ikke så enkelt som å føre opp en klubb som arrangør. Det er et helt rammeverk og avtaler og vedtak både i selskapene og klubbene som må være på plass. I dag finnes det ikke noe rundt dette innen sykkel og vi tror ikke noen av de selskapene som arrangerer sykkelritt i Norge har alt dette på plass.
Dette regelverket er heller ikke tilpasset selskap som Styrkeprøven som har flere eiere som alle er fra idretten. Dette regelverket ser ut til å være lagd for A-lags fotball og vi passer ikke inn i modellen med ett idrettslag. Så det er ingen quick-fix her og det er åpenbart at det vil ta tid å få dette på plass når NCF avviser å ta i dette.
– De som har en helårslisens vil ikke ha en forsikring som er gyldig i dette rittet. Det er også stor usikkerhet rundt arrangør og ansvarsforsikring og det er ikke noe man gambler med. Når en arrangerer ritt under NCF har arrangøren også en vaktforsikring, tilfelle en vakt skulle bli påkjørt av en rytter eller bil. Denne vil heller ikke være gyldig. Rent juridisk er det styret og eierklubber er ansvarlig om det skulle skje noe.
– Spørsmålet er om forsikringen i lisensen i det hele tatt vil være gyldig hvis registreringen i NCFs terminliste er basert på at man «lurer det til» og man ikke følger idrettens egne regler. Vi venter fremdeles på en uttalelse fra NCFs forsikringsselskap som sier at alt er ok, selv om man har brutt NCF og NIFs egne regler ved registrering av rittene.
Kommentar fra president Sørnes, til overstående påstand:
– Litt usikker på hva det henvises til direkte her, men NCFs turrittreglement er tilpasset klubber tilsluttet NCF. Videre kan dette regulerer og kontraktsfestes jfr. veilederen i NIFs 14.2. Det er klubb/idrettslag som er ansvarlig for at et slikt samarbeid avtalefestes, og det ville videre vært naturlig at Styrkeprøven AS gjennomførte en åpen prosess med sine eierklubber/aksjonærer rundt dette. For ordens skyld, det er kun klubber tilsluttet NCF som kan fremme saker til forbundstinget, og også her ville det vært naturlig at styret i Styrkeprøven AS fremmet evt. forslag gjennom sine eierklubber.
…
– Vi er opptatt av informasjon til deltagere. Vi frykter at noen melder seg på, vi frykter at det skal skje noe og vi frykter at deltagerne er i god tro til arrangøren. Så viser det seg at reiseforsikring ikke dekker uhellet, og helårslisensen dekker heller ikke dette. Vi er særlig bekymret for tredjepart. Si du kolliderer eller treffer en barnevogn. Da blir det en juridisk vurdering - om det er deltager eller arrangør som har ansvaret. Disse spørsmålene vil en ikke ha om en er en del av NCF.
– Vi er klare både på nettsidene våre og i påmeldingsprosessen at lisensene til NCF ikke gjelder i våre ritt i 2024. NCF informert oss i møtet 14. desember om at deres ansvarsforsikring ikke vil gjelde for Styrkeprøven AS, selv om vi hadde arrangert på den måten de ber oss om. Den ville kun ha dekket det vi da måtte ha ført opp som «arrangørklubb».
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.