Lenke til alle buksene finner du nederst i saken.

En sykkelbukse er en av tre kontaktpunkter vi har på en sykkel, i tillegg til hender og føtter. Men i større grad enn hansker og sko, er det nødvendig å ha en god bukse. Om vi bryter ned buksens oppgaver i detalj, er det ganske mye den skal utføre. Buksen skal sitte tett på kroppen, den skal føye seg etter syklistens bevegelser, men det er også viktig at den ikke blir for tett. Opplever vi bukser som er for små, vil vi kjenne en liten irritasjon av hvert eneste tråkk, og er materialet for løst vil det både flagre i vinden, i tillegg til at vi ikke opplever at plagget har noe «hold».

Annonse

Selve stoffmaterialet skal også ha den perfekte balansen mellom gode pusteegenskaper, de skal tørke fort i vinden og de skal ikke ha for mye trekk. Selene skal ikke stramme for mye, og heller ikke for lite, og de må være laget i et materiale som ikke gnager på skuldre eller brystvorter. Det er det samme på lårene, buksen skal holdes nede men ikke av en stram strikk, for da kan det gnage der også. Kvaliteten må selvsagt være prima, ingen vil investere i en bukse som ikke tåler lang tids bruk. 

Alt dette er før vi har tatt for oss selve puten. Den sagnomsuste, støtdempende puten i en sykkelbukse, den magiske delen som skal sørge for at vi ikke får vondt selv etter fem timer på setet. Men hva er egentlig en god pute? Vi mener de skal være faste, slik at vi fortsatt opplever kontakt med setet når vi sykler. Du vet slike setetrekk med centimetertykke silikoninnlegg som pensjonister har på bysykkelen sin?

Den følelsen må vi unngå. Puten skal lede svette vekk så fort som mulig, og i tillegg puste godt. Sømmene må være riktig plassert så de ikke gnager, og puten må leve lenge. For enkelte puter, i likhet med joggesko med billig demping, mister effekten etter kun kort tid. 

Når alt dette harmonerer, har vi en god bukse. Alle buksene er testet med tanke på normalvektige syklister, med et temperaturområde på cirka 10-25 grader. 

Spørsmål til testen? Du er alltid velkommen til å sende oss en epost på redaksjon@landevei.no.

KRITERIER FOR EN GOD BUKSE

STOFFKVALITET: Den gode buksen skal gi deg følelsen av at hele kroppen holdes på plass. Består buksen av ett stykke stoff eller mange paneler? Det siste gir bevegelsesfrihet, men sømmer kan gnage. Har buksen få paneler trenger den mer fleksibelt stoff.

SELENE: Gode seler holder buksen på plass uten å gnage. De skal helelr ikke bli slitt, og det beste er om du ikke føler dem i det hele tatt.

PUTEN: Nei, tykkelsen er ingen fasit. En god pute skal være støtdempende, ikke for glatt, transportere fukt, være lett og tåle mange vask.

DETALJER: Er det fiffige designdetaljer på buksen, eller er det eneste vi legger merke til løse tråder? Er det noe nytt de kan vise oss på plagget, eller er dette samme drakt med nytt navn og en høyere pris?

RUNDT LÅRET: Har buksen gumminupper som holder lårstrikken nede, eller trenger den ikke det? Strammer strikken, eller får vi utslett av silikonen?

PRIS: Selvfølgelig er en bukse til 3500 bedre enn en til 499, men hvor bra valuta får vi får penga, sånn uansett?