Rapha har blitt kjent som premiummerket på sykkelklær fremfor noen. De har med tid og stunder også utvidet produktporteføljen til å inneholde en rimeligere serie klær kalt «Core».

Men trenger vi å kjøpe de dyreste buksene fra Rapha, når de også selger bukser til en tredjedel av prisen? Vi tester tre av de mest populære sykkelbuksene deres til damer.

Annonse

Womens Core Shorts
Pris: 950
Testet i størrelse Medium

Core-kolleksjonen er innstegsmodeller av sykkelklærne til Rapha, med rene farger, rene linjer og minimalistisk design. Ingen overdrevne logoer, gode materialer og fokuset ligger på sykkelglede. Her selger Rapha ikke bare en shorts, de prøver å selge en opplevelse med på kjøpet.

Førsteinntrykket er bra, her finner vi ingen løse tråder eller skjeve sømmer. Logoer er diskret plassert på låret.

Strikken er behagelig fra første stund. Rundt midja er det en silikonkant halve veien rundt som skal hindre at shortsen sklir ned. Puta er sort og shortsen i sin helhet kjennes veldig fin ut på, men allerede etter en tur kjenner jeg at padden holder ikke holder unna for gnag uten chamois creme.

Dette gjelder kanskje ikke alle, puta «flyter» litt rundt i buksen underveis på tur, noe som for. Womens Core Shorts har ingen seler, så man er avhengig av at den ikke sklir, og det gjør den ikke så lenge du ikke funderer på å dytte et baselag imellom shortsen og huden.

Selve stoffet i shortsen klemmer ikke nok rundt lår og rumpen min, selv om denne er i min størrelse. Jeg ville forsøkt, hvis det hadde vært mulig å fysisk prøve før kjøp, en størrelse mindre før jeg bestemte meg. 

Selv om dette er en shorts, oppleves den ikke stram rundt magen, og er behagelig selv uten seler.

Om vi skal konkludere:

Toalettbesøk er jo alltid en lek med denne type shortser. Og sånn helhetlig sett så har den ingen soleklare svakheter, selv om en merker at det ikke er lagt like mye detaljer i denne som en toppbukse.

Etter vask så holder padden på vann ei stund, den er litt sen å tørke, og shortsen virker som den har utvidet seg bittelitt etter første vask, og nå kanskje blitt litt for stor.

 …

Womens Pro Team Bib Shorts, Short legs
Pris: 2700
Testet i størrelse Large

Dette er en ny bukse fra Rapha, designet etter innspill fra damene i World Tour-laget CANYON// SRAM. Derfor har shortsen eksempelvis detaljer som radiolomme på ryggen, uten at vi nødvendigvis trenger det.

Passformen har blitt endret til å gi mer støtte rundt midjen, og kombinasjonen av stoffene brukt i shortsen er vel gjennomført for å gi støtte til damekropper i ulik lengde og fasong. Shortsen kommer med refleksdetaljer for bedre synlighet, og er laget i et materiale som er mer miljøvennlig enn tidligere brukte tekstiler.

Puta er ifølge Rapha nyutviklet for damer, og sømløs for å forhindre gnaging etter timer på sykkelen.

Førsteinntrykket mitt, med uvasket shorts rett fra fabrikk, litt lite elastiske strikk rundt låret. Over rumpa oppleves den vid, men sitter godt på når en er på plass på sykkelen. Den har gode og elastiske seler som ikke merkes under sykling.

Den har en uvant høy midje i elastisk nettingstoff og en pute som inviterer til lange fine turer i sola. Allerede etter første tur skjønner jeg at denne kan være en ide å kjøre en tur gjennom vaskemaskina før bruk.

Den ga noen små utslett i området strikken rundt låret sitter, men følelsen av å endelig ha en shorts som passer en damekropp gjør at dette går fort i glemmeboka.

Etter noen turer med tilhørende vask blir strikketn rundt låret noe løsere, uten at det nødvendigvis går ut over gripeevnen. Strikken sklir aldri oppover.

Resten av shortsen forandres ikke over en tids bruk, og kjennes lik ut fra gang til gang, Puten er veldig bra og selv i sterk hete uten chamois- creme i baken på en tretimers søndagstur, så blir det ikke friksjon nok til at en begynner merke sårhet.

Stoffet reklameres med som lettørket, og der holder Rapha ord.

Shortsen tørker fort etter vask, og sømmene på denne viser ikke tegn til tretthet etter mange turer.

Så til det store 2700-kronersspørsmålet. Sykler mye, ønsker en shorts som passer damekroppen og har 2700 å bruke på en sykkelbukse, er denne et godt valg. Den har god passform, behagelige seler, en pute som ikke gnager og er god på fukttransport, og ser heller ikke ut til å slites etter vask og bruk – tross at den er laget av lette og følgelig skjøre materialer.

Detatchable Race Bib Shorts
Pris 2700
Størrelse Medium

 Dette er en designet for å løse behovet for toalettbesøk uten å måtte kle av overkroppen eller ty til seleløse varianter av sykkelshorts. Denne er i likhet med Raphas Pro team bib shorts utviklet etter innspill fra damene på World Tour-laget CANYON// SRAM.

Ideen med en sele som festes bakpå ryggen med magnetisk hempe er det mest innoative med denne shorten. Den setter standarden for hvordan en dameshorts kan være, og løser toalettbesøket på en mer elegant måte enn ved å kle av trøyen på et trangt toalett, eller bak en busk midtveis i et ritt eller på en langtur.

Hempens posisjon på ryggen er også gjennomtenkt, da den sitter rett under lommene på ryggen, og på den måte ikke irriterer ved bruk. Puten er samme som på Pro Team-buksa, og høyde i livet sørger for god innramming av mage og hofter uten å gnage.

Førsteinntrykket av denne er lik Pro Team buksen. Den har en bra strikk, om enn litt stramt første dag. Stoffet holder godt på plass, og den sitter som støpt over flere timer. God pute som ikke gir ubehag og gode seler som ikke gnager.

Interessant løsning med hempe på rumpa. Den har høy midje foran, men etter å ha prøvd Pro team utgaven, oppleves denne litt uvant lav bak. Men den sitter fantastisk godt, selv om jeg ikke fant en gøyal radiolomme å gjemme paraceten oppi.

Hvordan lyder det om vi skal oppsummere denne buksen?

Detachable Bib Shorts er tydelig inspirert av Pro Team-shortsen, og etter min mening et bedre kompromiss for den som synes toalettbesøket er så kludrete at det har hovedfokus ved buksevalg.

Dessverre ryker det et par pyntesømmer etter noen vask som lurver til utseendet. Dette trekker litt ned, for selv om Rapha har garantier på sømmene så ønsker vel ingen å måtte sende inn favorittshortsen sin for å få reparert. Det tar tross alt litt tid.

Hva når vi sammenligner buksene direkte?

De to dyreste buksene er veldig like, sett bort fra løsningene på selene – her mener vi det er den personlige preferanse som er viktigst.

Spesielt likte jeg Detachable bib shorts med tanke på den innovative løsningen på selene. Men jeg vil konkludere med at Pro Team shortsen passer veldig bra på ritt der toalettbesøk ikke er et tema før etter målgang, mens Detachable race bib passer spesielt til ambisiøse turritt, feks. Trondheim - Oslo, og sykkelturer hvor dobesøk skal gjøres på rasteplasser og andre steder hvor å kle av seg på overkroppen frister lite.

Så hva med den rimelige buksen?

Core shortsen er en underdog i dette tilfellet. Den faller ikke igjennom på noe annet enn at den mangler seler (selvfølgelig tiltenkt) og har en pute som tørker sent – i den grad det er et problem i hverdagen.

Den når ikke opp på lange turer over mange timer, men til en tredjedel av prisen av ene eller andre av de to med seler, så er det hårfine marginer i mellom hva en burde velge.

Pro team vinner denne duellen med noen cm ødelagt pyntesøm, foran Detachable race bib og til sist underdogen Core shorts, som blir for enkel i sammenligning med de andre to.

Og hva med prisen for de ulike buksene?

Dessverre er prisen på shortene i høyere sjikt. Jeg mener bestemt at her betaler du fort en 500- 1000 kroner for merket på låret sett opp mot konkurrentene, og eneste jeg mener kan forsvare en høyere pris er seleløsningen på detachable.  

Skjønt, ingen av buksene vil skuffe.