- Oi, har jeg QOM i Bergen? Trondheimsbaserte Berit Gjelten blir smått overrasket når Landevei.no informerer om at hun faktisk er raskeste kvinne opp Fanafjellets nordside.

Bakken er kortere og brattere en fjellpartiets andre side, som vi omtalte forrige uke. 10 prosent gjennomsnittlig stigning i nesten to utilgivelige kilometer kan sette rikelig med syre i lårene på hvem som helst. For noen år siden ble klatringen kjørt jevnlig som bakkefellesstart i forbindelse med norgescupen i Bergen, og det var under et slikt ritt Berit satte sin rekord.

Annonse

LES OGSÅ: Lyden av Bergen

 Den blide CK Victoria-rytteren husker fortsatt det korte og svært intense rittet, som resulterte i både pallplassering og en svært solid QOM.

- Jeg husker det rankingrittet ganske godt. Det gikk skikkelig fort i starten av bakken, og jeg hang på Vita Heine og Ingrid Lorvik så godt jeg kunne.

- Mot slutten fikk jeg skikkelig hammeren, men det tror jeg kanskje de andre fikk også, for jeg tapte ikke så veldig mye til dem.

- Det blir fort at alle går ut i hundre og så håper man bare det holder så lenge som mulig. 

En tredjeplass rett bak det som trolig er Norges to beste klatrere på kvinnesiden, må kunne sies å være svært respektabelt. Kanskje ikke rart ingen har vært i nærheten av Berits QOM selv om den nå har stått i over tre år. Ned til nærmeste kvinne er det hele 40 sekunder, i år har ingen vært under minuttet bak.   

- Det er jo en god margin, og jeg håper selvfølgelig at ingen kommer og tar den fra meg. Hvis Vita Heine eller noen av de andre VM-jentene prøver seg kan den jo ryke. Men om det skjer kaster jeg meg selvsagt på første fly til Bergen.

- Jeg mistet nettopp en QOM på Gran Canaria og da ble det selvfølgelig bestilling av flybilletter dit med en gang. forteller Berit med et glimt i øyet.

- Hvilke tips har du til andre som vil sette en god tid opp Fanafjellet? 

- Jeg kan jo ikke gi bort sånne tips!

- Nei da, det vil nok være lurt å kjøre opp en gang ganske kontrollert først, så man blir kjent med bakken og får i gang beina litt. Når man skal sette en god tid tror jeg det er lurt å holde igjen litt i starten så man har litt å kjøre med mot slutten. Det er et ganske langt rett strekk der hvor det kan virke som det flater ut, der er det nok gunstig å ha litt igjen å kjøre med.  

Fanafjellet nord

Bergen strava ti

Segmentnavn: Fanafjellet opp 

Lengde: 1,8 km

Antall høydemeter: 181

Gjennomsnittlig stigning: 10 prosent

Antall forsøk: 14 148 av 2 191

KOM: Odd Christian Eiking 5:01 Jun 8, 2013

QOM: Berit Gjelten 6:47 Aug 9, 2014

...

I artikkelserien STRAVA-TI vil vi denne høsten ta for oss de ti mest prestisjefulle Strava-segmentene i Bergens-regionen. Her vil vi se på tall og statistikk knyttet til det aktuelle segmentet og ta en prat med rekordinnehaverne for å finne ut hva som skal til for å sette en KOM eller QOM.

Tidligere har vi tatt for oss Fanafjellet SørGullbotnBirkelundsbakkenMunkebotn og Bjørndalen