Hjem
 / Strava
 / Snart ryker rekorden

Snart ryker rekorden

STRAVA-TI: Joachim Jordans KOM i Birkelundsbakken henger i en veldig tynn tråd.

Sist oppdatert 8. september 2017 kl 20.47
SNART SLUTT PÅ JUBELEN: Joachim Jordans KOM i Birkelundsbakken får trolig skikkelig stryk av proffene under lagtempo-VM neste søndag. Foto: Privat.
SNART SLUTT PÅ JUBELEN: Joachim Jordans KOM i Birkelundsbakken får trolig skikkelig stryk av proffene under lagtempo-VM neste søndag. Foto: Privat.

Når VM-gullene i både lagtempo og individuell tempo (K-Senior, M-Junior og M-U23) er det særlig et punkt som kan bli avgjørende. Birkelundsbakken byr på stigningsprosenter opptil 15% og blir således en skikkelig prøvelse for ryttere med tempoutstyr.

Birkelundsbakken

Segmentnavn: Paradiskrysset - Birkelundstoppen

Lengde: 1,4km

Antall høydemeter: 100

Gjennomsnittlig stigning: 7 

Antall forsøk: 3 356 forsøk av 702 ryttere

KOM:  Joachim Jordan 3:48 Oct 5, 2015

QOM: Elisabeth Saltnes 4:38 Jun 6, 2016 

Her kan sekundene som avgjør medaljene forsvinne i løpet av bare noen hundre meter. Trolig er det også blant de beste publikumsstedene under de aktuelle øvelsene.

Joachim Jordan er mannen med KOM i bakken. Han var egentlig på jakt etter et annet segment da han satte sin rekordtid.

- Jeg husker den økten godt. Jeg var egentlig ute etter å ta George Corbin og Svein Ivar Reiso sine tider til Nattlandsfjellet, så at jeg fikk med meg Birkelundsbakken på kjøpet var en bra bonus.

Om noen uker har Joachims rekord stått i to år, men med VM nært forestående blir det neppe noe toårsjubileum å feire.

Med navn som Chris Froome og Michal Kwiatkowski på startlisten blir det svært tøft å beholde bestetiden, særlig ettersom Kwiatkowski er en ivrig Strava-bruker.

- Proffene kommer til å smadre den tiden. Det er helt sikkert. De kommer inn som en gruppe og kan samarbeide. Dessuten tråkker de så mye watt på terskel at de kan leke seg opp der. 

Dagens rekordholder har følgende tips til Froome, Kwiatkowski og andre som vil kjøre fort i Birkelundsbakken.

- Bakken går litt i etapper, så det er viktig å bruke de flate partiene til å akselerere. Du må klare å slå om så du får opp farten skikkelig. Midtveis går det litt nedover, men det betyr ikke at du kan hvile deg.Der må du nemlig gi på skikkelig, for farten du får der tar du med deg inn i de bratteste partiene.

- Derfra og inn er det bare å trøkke til og håpe at det holder. Da jeg satte rekorden hadde jeg en skikkelig god dag, og stivnet akkurat ikke før toppen. Det er en skikkelig syrebakke, det er sjeldent jeg kjører der. 

At Joachim satte den gjeldende KOMen i oktober er ikke tilfeldig. Etter at rittsesongen er over er det nemlig Strava som er motivasjonen.

- Når det er slutt på rittene er det KOMene jeg går etter. Det er en periode hvor man gjerne kjører mye hardt og kort, så formen er ganske god. Drag på 2-3-5 minutter passer meg bra.

- Før VM har vi faktisk planlagt med klubben at vi skal sette en god tid opp Laksebakken. Vi venter bare på den stormen som skal komme.

...

I artikkelserien STRAVA-TI vil vi denne høsten ta for oss de ti mest prestisjefulle Strava-segmentene i Bergens-regionen.

Her vil vi se på tall og statistikk knyttet til det aktuelle segmentet og ta en prat med rekordinnehaverne for å finne ut hva som skal til for å sette en KOM eller QOM.

Tidligere har vi tatt for oss Munkebotn og Bjørndalen

Publisert 8. september 2017 kl 20.47
Sist oppdatert 8. september 2017 kl 20.47
Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue