Fanafjellet kan angripes fra to sider, den svært bratte nordsiden, eller den litt slakere, men lengre, sørsiden. Begge stigningene er blant Bergens mest populære bakker, men sørsiden er kjørt flest ganger, med sine 15 706 forsøk. 

Fanafjellet sør

Segmentnavn: Fanafjellet sør 

Lengde: 3,0 km

Antall høydemeter: 201

Gjennomsnittlig stigning: 7 prosent

Antall forsøk: 15 706 av 1 948 ryttere

Annonse

Britiske George Corbin har allerede figurert i høstens Strava-ti med sin rekord til Bjørndalen. Hans knallsterke tid i Fanafjellet på 7:33 er to sekunder raskere enn FDJ-proff Odd Christian Eiking. 

- Rekordforsøket mitt var ikke planlagt, men jeg kjente da jeg dro ut etter jobb at jeg hadde en god dag. Det var i en periode hvor jeg hadde toppet formen inn mot noen ritt, så da beina bare ble bedre etter dem var et KOM-forsøk noe jeg hadde i tankene.

- Jeg kjørte et oppvarmingsdrag opp den bratte siden av Fanafjellet og bestemte meg for å gå for rekorden.

Innledningsvis stiger bakken ganske pent, før det flater ut etter rundt en kilometer. Halvveis i de tre kilometerne begynner de virkelige prøvelsene, når du får stigningsprosenter på over ti rett i fleisen.

Derfra og opp er det få partier som innbyr til hvile. George forteller at han vanligvis kjører med wattmåler på trening, men da han satte rekorden kjørte han kun på følelse.

- Jeg kjente bakken veldig godt, og visste hvordan jeg måtte ligge an tidsmessig underveis for å slå rekorden.

- Den første delen er ganske flat, så jeg holdt igjen en del der. Du får mer igjen for energien din i de brattere partiene. Det var der jeg la grunnlaget for en god tid, klarer du ikke holde kadensen oppe der ryker sekundene fort. Helt på slutten prøvde jeg en liten spurt, men jeg var ganske ferdig så jeg klarte nesten ikke å øke farten. 

Da han la ut økten på Strava skrev briten med det kongelige navnet at Eiking kom til å ta KOMen når han ville, men da proffrytteren forsøkte seg noen måneder senere kom han altså til kort med to sekunder. Han tror imidlertid den VM-klare askøyværingen har mer på lager, og føler seg således ikke trygg på å behold den gjeve KOMen i uoverskuelig fremtid.

- Jeg tror Odd hadde ganske dårlige værforhold da han prøvde seg. Det er definitivt en fordel med litt vind i ryggen. Om han er i god form burde han klare det, selv om jeg kjørte veldig bra da jeg satte tiden.

- Marius Sylta, Bjørnar Øverland og Kristoffer Skjerping er andre ryttere som kan sette ny rekord. 

...

I artikkelserien STRAVA-TI vil vi denne høsten ta for oss de ti mest prestisjefulle Strava-segmentene i Bergens-regionen. Her vil vi se på tall og statistikk knyttet til det aktuelle segmentet og ta en prat med rekordinnehaverne for å finne ut hva som skal til for å sette en KOM eller QOM.

Tidligere har vi tatt for oss GullbotnBirkelundsbakkenMunkebotn og Bjørndalen