Bilbao vant Tour de France-etappe for kompisen

Pello Bilbao vant Tour de France-etappe i Gino Mäders minne

Bahrain-rytter Pello Bilbao sykler Tour de France i dyp sorg, samtidig som han samler inn penger for lagkameraten sin.

Sist oppdatert 11. juli 2023 kl 17.22
EN SEIER FOR KOMPISEN: Pello Bilbao samler inn penger for avdøde Gino Mäder underveis i årets Tour de France. Tirsdag klasket han til med etappeseier. FOTO: Cor Vos
EN SEIER FOR KOMPISEN: Pello Bilbao samler inn penger for avdøde Gino Mäder underveis i årets Tour de France. Tirsdag klasket han til med etappeseier. FOTO: Cor Vos

Det er noe helt spesielt som driver Pello Bilbao i årets Tour de France. Den 16. juni ble Bahrain-laget rammet av voldsom tragedie da Gino Mäder omkom på vei ned en utforkjøring under Tour de Suisse.

Bilbao og Mäder hadde et spesielt vennskapsbånd. Da sveitseren fant en bortkommen hund og tok den inn i varmen, døpte han den Pello.

Den baskiske rytteren har lovet å hedre Mäders minne under årets Tour de France. Lagkompisen startet en pengeinnsamling under La Vuelta i 2021, der han donerte én euro per rytter han slo til en organisasjon som jobbet mot avskoging av landområder. Etter 21 etapper hadde han samlet inn over 4 500 euro.

#rideforgino

Før dagens etappe hadde Bilbao samlet inn 1 213 euro for å hedre Mäder. Seieren på tirsdag gjør at ytterligere 169 euro skal inn på kontoen til Basoak SOS. Via Twitter lovet imidlertid Bilbao å doble summen etter å ha vunnet etappen.

33-åringen har kjøpt seg et landområde i Busturialdea der planen er å gjenopplive furuskogen som har blitt hugget ned. Tirsdag hedret han ikke bare lagkompisen, spurtet inn til etappeseieren – men bykset samtidig opp til 5.-plass i sammendraget:

– Det var den første etappeseieren i Tour de France etter 13 år som proff, kommenterte Bilbao etter etappeslutt.

Så la han til:

– Det var en spesiell seier i dag. #rideforgino, sa Pello Bilbao i intervjuet etter etappen og pekte ned mot merket som pryder alle draktene til Bahrain-Victorious i årets Tour de France.

Neilands viste styrke

Før vi kom til avgjørelsen på etappen hadde latviske Krists Neilands opplagt en superdag på sykkelen. Han var svært aktiv i de fleste bruddene som gikk innledningsvis på dag 10 av Tour de France.

Opp den siste tredjekategorien med snaue 30 kilometer igjen til mål, satte Nick Schultz opp tempo først – før lagkompisen slo til med et kraftfullt angrep.

Ingen av bruddkompisene maktet å svare der og da, men Pello Bilbao, Georg Zimmermann, Ben O'Connor, Antonio Pedrero og Esteban Chaves jaktet ham hele veien inn mot mål.

– Dette er ditt livs store dag. Dette er ditt livs store dag. Kom igjen, lød en av formaningene Neilands fikk via internkommunikasjonen i følgebilen.

Stort gjennombrudd

28-åringen fra Latvia hadde aldri før vunnet et ritt i WorldTour. Hans forrige seier kom helt tilbake i 2019, da han vant en etappe i GP Wallonie.

Tre kilometer før mål ble han også hentet inn av gruppa som jaktet bak.

Deretter forsøkte tyske Georg Zimmermann seg på en flyer, men Bilbao tok rutinert hjulet hans. De to ankom målområdet sammen, men bak jaktet også Ben O'Connor, Neilands, Chaves og Pedrero.

Bilbao viste seg sterkest på oppløpet, og hyttet nevene i lufta i feiringen. Deretter tok det nok ikke lang tid før tankene hans gikk tilbake til Gino Mäder.

Les fyldig referat under resultatene:

Results powered by FirstCycling.com

Slik gikk det til

Du kan snakke om frenetisk bruddkamp, og så har du de etappene der bruddkampen VIRKELIG er frenetisk. Etappe 10 av årets Tour de France falt definitivt ned på sistnevnte kategori.

En stort utbrudd bestående av navn som Louis Meintjes, Matteo Jorgenson, Anton Charmig, Krists Neilands, Alberto Bettiol, Michal Kwiatkowski og Remi Cavegna så lenge ut til å komme seg løs etter angrep i forkant av etappens første 3. kategori.

På vei opp til Côl de la Moreno ville så noen av sammenlagtrytterne hive seg på. Romain Bardet klinket til, og slet løs toppnavn som Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar og Simon Yates. Alle hadde også hjelperyttere til sin disposisjon.

Alarmen måtte da nødvendigvis gå bak i feltet, og det ble opp til Ineos Grenadiers og BORA-hansgrohe å samle det igjen.

Charmig måtte slippe

Det ble litt utskiftninger i teten etter at Pogacar & Co. ble sveivet tilbake. Mattis Skjelmose var blant rytterne som kom seg opp i tet. I starten av den neste trejdekategorien forsøkte så Wout van Aert, Victor Campenaert og Giulio Ciccone å støte seg de 20 sekundene opp mellom gruppene.

På dette tidspunktet hadde kjøret pågått såpass lenge at ryttere som Corbin Strong og Anton Charmig gikk tilbake i retur til feltet.

HEFTIG OG BEGEISTRENDE: Det var en voldsomt aktiv start på den 10. etappen. Her har Matej Mohoric og Julian Alaphilippe angrepet på vei over 3.-kategorien. FOTO: Cor Vos
HEFTIG OG BEGEISTRENDE: Det var en voldsomt aktiv start på den 10. etappen. Her har Matej Mohoric og Julian Alaphilippe angrepet på vei over 3.-kategorien. FOTO: Cor Vos

Heller ikke nå skulle det imidlertid materialisere seg, selv om spesielt Neilands så ut til å ha utømmelige med krefter i front. Julian Alaphilippe var blant rytterne som begynte å markere seg i den siste delen av stigningen.

Bak begynte sterke sammenlagtkandidater å henge med hodet. David Gaudu var nødt til å slippe, det samme gjaldt for Romain Bardet. Også van Aert fikk smake på kreftene han hadde investert, og måtte også i dag se etappeseieren seile.

Stadige endringer i tet

Over toppen av Col de Guéry var Wout Poels førstemann, foran Neilands. Over toppen var det to fartsglade herrer seg på vei nedover igjen: Julian Alaphilippe og Matej Mohoric.

Etter utforkjøringen samlet det seg litt på nytt. Lillian Calmejane, Georg Zimmermann, Clement Champoussin, Krists Neilands og Nelson Oliveira. Flere ryttere kom til og Kasper Asgreen klemte til.

KLASSISK DUELL: Belgiske Lucien Van Impe i gult og nederlandske Joop Zoetemelk i blått i duell på vei opp Puy de Dôme. Etappen er kjørt 13 ganger – men ikke siden 1988. Impe vant i 75, Zoetemelk i 76 og 78. Foto: Photosport/Scanpix
Les også

Det gjorde at det siste bruddforsøket som virkelig så ut til å sette seg utkrystalliserte seg: Asgreen (Soudal-Quick Step), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus Wanty), Nick Schultz (Israel-Premier Tech), Esteban Chaves (EF Education-Easy Post), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Warren Barguil (Arkéa Samsic) og Mattias Skjelmose (Lidl-Trek).

Det var også en gjeng som forsøkte å få kontakt med bruddet et halvminuttet foran seg. Julian Alaphilippe, Ben O'Connor, Krists Neilands, Harold Tejada, Antonio Pedrero og Anthony Perez.

I bakkant av hovedfeltet tegnet det å bli en lang dag for toppspurterne som Fabio Jakobsen og Caleb Ewan som falt av tidlig. Også hjelperytterne til Romain Bardet og David Gaudu ville få en svært slitsom dag på sykkelen.

Bilbao snek seg avgårde i brudd

Bardet og Gaudu kom seg tilbake i feltet igjen. Over 2. kategorien Col de la Croix Saint-Robert hang faktisk også Alexander Kristoff med på halen av hovedfeltet.

Der var det Jumbo-Visma som styrte tempoet, og de holdt bruddet på en avstand mellom to og tre minutter. Alaphilippe, O'Connor & Co. slet med å tette luka opp til de syv foran.

I bruddet var det Pello Bilbao som lå best plassert i sammendraget. Ikke mer enn 7:37 mer enn sammenlagtleder Jonas Vingegaard. For øvrig en spesiell tour for Bilbao, som har lovet å donere én euro per rytter han slår på hver etappe av rittet til en pengeinnsamling for å hedre nylig avdøde Gino Mäder.

Med 85 kilometer igjen til mål ble det samling der framme. Det satt 14 ryttere der, men ikke lenge. Chaves angrep og plukket med seg to poeng på Côte de la Saint-Riviére. Barguil plukket med seg det siste poenget, før det så ble samling igjen.

Tannløst fra van der Poel og van Aert

På vei inn mot den siste tredjekategorien og deretter målgang i Issoire, plasserte både Alpecin-Deceuninck og Jayo-AlUla ryttere i front av feltet. I utforkjøringen tok Mathieu van der Poel kontroll selv og fikk – naturlig nok – selskap av Wout van Aert på bakhjulet.

Det minnet mest av alt om spill for galleriet. Det var for langt opp til bruddet, og der framme satt det sterkere klatrere.

AKTIV: Krists Neilands var med på de fleste bruddkonstellasjonene underveis og hadde opplagt en superdag på sykkelen mot Issoire. FOTO: Cor Vos
AKTIV: Krists Neilands var med på de fleste bruddkonstellasjonene underveis og hadde opplagt en superdag på sykkelen mot Issoire. FOTO: Cor Vos

Israel-Premier Tech utnyttet at de satt med to der framme, etter at Nick Schultz først ofret seg – og Krists Neilands siden gikk kontra. Latvieren virket usedvanlig sterk på denne etappen, der han hadde gått i omtrent alle bruddkonstellasjoner som fantes.

Ineos Grenadiers satte folk til fronten opp den siste kategoriserte stigningen. Det var brannslokking i retning Pello Bilbao. Van der Poel ble hentet inn, og ikke mye høyere opp i bakken måtte også van Aert kapitulere.

Jakten på Neilands

Bilbao, Zimmermann, O'Connor, Pedrero og Chaves ledet an i kampen på Neilands. Latvieren skulle dog vise seg å være en vanskelig mann å hente.

– Ingen av de andre i bruddet ser ut til å ha en like god dag som Krists Neilands. Han har svingt taktstokken litt i hele dag, påpekte Eurosport-kommentator Theis Magelssen idet latvieren hadde passert den siste kategoriserte stigningen som førstemann.

Tre kilometer unna streken var eventyret over for Neilands. Bilbao, Zimmermann, O'Connor, Pedrero og Chaves samarbeidet godt og sveivet inn 28-åringen meter for meter.

Spurten tok Bilbao seg av, samtidig som han hoppet noen plasser oppover sammenlagtlista etter en brutalt varm arbeidsdag i det franske Sentralmassivet. Bahrain-rytteren er nå helt oppe på en 5.-plass.

Publisert 11. juli 2023 kl 14.02
Sist oppdatert 11. juli 2023 kl 17.22
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen