Gino Mäder er død

Gino Mäder døde etter ulykken i Tour de Suisse

Den sveitiske proffsyklisten Gino Mäder døde etter skadene han pådro seg i ulykken under den femte etappen av Tour de Suisse torsdag.

Sist oppdatert 16. juni 2023 kl 12.36
DØDE: Gino Mäder ble kun 26 år gammel. Foto: Cor Vos
DØDE: Gino Mäder ble kun 26 år gammel. Foto: Cor Vos

Gino Mäder gikk bort kun 26 år gammel. Det bekrefter laget hans, Bahrain-Victorious, i en pressemelding fredag.

– Hele vårt lag er sjokkerte av denne tragiske ulykken. Våre tanker går til Ginos familie og kjære i denne utrolig tøffe tiden, skriver laget.

Mäder måtte gjenopplives etter en stygg velt kun noen kilometer fra mål på torsdagens etappe av Tour de Suisse.

– Løpslegen var på stedet innen to minutter etter ulykken. Gino Mäder lå urørlig i vannet. Han ble umiddelbart gjenopplivet og transportert til Chur-sykehuset via luftambulanse, skrev arrangøren på Twitter etter hendelsen.

Carl Fredrik Hagen er den eneste norske rytteren som sykler rittet. Han så ikke ulykken, men fortalte følgende til TV 2 torsdag.

– Jeg så ikke krasjen, men jeg så sykkelen hans som stod fast i en stolpe langs veien ca to kilometer nedenfor Albulapass, ned mot Engadindalen. Det så ikke pent ut, men jeg så ingen rytter. Kun sykkelen og ambulansen.

ULYKKESSTEDET: Gino Mäder ble funnet livløs nederst til venstre på bildet, etter å ha kjørt utfor veien. Foto: Cor Vos
ULYKKESSTEDET: Gino Mäder ble funnet livløs nederst til venstre på bildet, etter å ha kjørt utfor veien. Foto: Cor Vos

Magnus Sheffield (Ineos Grenadiers) veltet også på samme sted, men var bevissthet da rittlegen kom til stedet. Amerikaneren ble fraktet til sykehus, men skal ha sluppet unna velten med en hjernerystelse.

Den sveitsiske avisen Blick skriver at Mäders lagkamerater ble sett gråtende før starten på fredagens etappe av Tour de Suisse. Like etterpå kom den offisielle beskjeden om Mäders bortgang.

Fredag vil kun de 20 siste kilometerne av den planlagte etappen sykles til minne om Mäder.

Rytterne fraktes nå dit og skal starte klokken 16. Etappen vil bli gjennomført uten noe konkurranse mellom rytterne og resultatene nøytraliseres.

Boasson-Hagen: – Jeg er i sjokk

Sveitsiske Mäder ble proff i Dimension Data i 2019, etter blant annet å ha blitt nummer tre i Tour de l'Avenir («ungdommens Tour de France») og nummer fire i u23-VM i 2018.

I Dimension Data syklet han sammen med Edvald Boasson-Hagen.

– Det er veldig tragisk å høre. Jeg er i sjokk av beskjeden. Han var en veldig god lagkamerat på sykkelen, og en hyggelig og ung person som har mistet livet alt for tidlig. Jeg tenker på familien hans, sier Boasson-Hagen til VG.

Mäder oppnådde flere store resultater i løpet av sin karriere.

I 2021 ble han nummer fem sammenlagt i Vuelta a España, mens han også har etappeseier i både Giro d'Italia og Tour de Suisse fra samme sesong.

VAR LAGKAMERATER: Edvald Boasson-Hagen syklet på lag med Gino Mäder i to år. Her er nordmannen avbildet under tiden i laget. Foto: Cor Vos
VAR LAGKAMERATER: Edvald Boasson-Hagen syklet på lag med Gino Mäder i to år. Her er nordmannen avbildet under tiden i laget. Foto: Cor Vos

Denne sesongen ble han nummer fem sammenlagt i det prestisjefylte etapperittet Paris-Nice.

– Hans talent, dedikasjon og entusiasme var en inspirasjon for oss alle. Ikke bare var han en ekstremt talentfull syklist, men også en herlig person, sier Milan Erzen, Bahrain Victorious-manager.

Avslutningen fikk kritikk

Ulykken skjedde i utforkjøringen ned fra Albulapass, hvor rytterne flere steder nådde hastigheter på rundt 100 kilometer i timen.

Etter ha å vært på toppen av passet (2312 meter over havet) ventet 9,5 kilometer med utforkjøring ned til mål i La Punt.

Etter målgang var det flere som stilte spørsmål ved avslutningen på etappen.

– Ingen kan være fornøyd med at etappen avsluttes med så farlig utforkjøring, uttalte Remco Evenepoel.

Belgieren mente at etappen burde hatt målgang på toppen.

Danske Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) så velten til Magnus Sheffield.

– Kanskje den utforkjøringen ikke var den beste ideen. Hver eneste utforkjøring er farlig om du sykler for raskt. Jeg er trist. Han kjørte av veien og klarte ikke lenger å ha kontroll på sykkelen sin. Det kunne ha gått langt verre, sa Skjelmose om Sheffields velt.

Publisert 16. juni 2023 kl 12.36
Sist oppdatert 16. juni 2023 kl 12.36
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen