SISTE INNSATS

Hvem går seirende ut av "helvete i nord"?

Sist oppdatert: 12. april 2019 kl 18.08
REPRISE I ÅR?: Vi tviler på at Peter Sagan er sterk nok til å kopiere fjorårets stunt, her med Silvan Dillier på hjul. Foto: Cor Vos.
REPRISE I ÅR?: Vi tviler på at Peter Sagan er sterk nok til å kopiere fjorårets stunt, her med Silvan Dillier på hjul. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 4 minutter

Årets brosteinsklassikere nærmer seg ubønnhørlig slutten, men før årets klassikere skrives i stein venter den kanskje største prøvelsen av dem alle på rytterne. Paris-Roubaix, for mange kjent som Helvete i Nord, blir like ille i år som i fjor, og i alle årene før der igjen. Leser du dette kjenner du trolig til hva som er særegent ved rittet, så vi tillater oss å hoppe rett over på favorittene.

Peter Sagan vant her i fjor, etter å ha støtet fra resten av favorittene over fem mil fra mål. Riktignok hadde han selskap av Silvan Dillier, som han tok igjen fra et tidligere brudd, men inne på velodromen i Roubaix var Sagan aldri truet.

LES OGSÅ: Så nære har vi vært norsk seier i Paris-Roubaix

I år virker imidlertid ikke Sagan å være i nærheten av samme nivå, og vi tror simpelthen ikke han er sterk nok til å gjennomføre et tilsvarende stunt i sin nåværende tilstand.

Nettopp det å støte tidlig er imidlertid uansett en taktikk vi har sett flere favoritter bruke med stort hell i dette rittet. Brosteinens utilgivelige natur gjør nemlig at det er vanskelig å få organisert en god jakt på ryttere som har tilrevet seg en luke.

I år er det imidlertid meldt motvind store deler av løypen, hvilket kan peke i retning av at en større gruppe vil komme samlet inn mot mål. I så måte er naturligvis Alexander Kristoff en av favorittene, etter å ha vist frem sine formidable spurtegenskaper på slutten av et langt løp både i Gent-Wevelgem og Flandern Rundt.

Dette er likevel et ritt Kristoff har slitt med å finne ut av, hans beste plassering er faktisk ikke bedre enn nummer ni, helt tilbake i 2013. Uflaks må ta deler av skylden, men samtidig har Alexander oppgjennom årene, i motsetning til omtrent samtlige andre favoritter, vært lite interessert i å legge ned spesifikk brosteinstrening før Paris-Roubaix.

Om det ikke blir kjørt knallhardt på sektor etter sektor er han likevel kapabel til å gjøre det helt store på søndag. Er han med i gruppen som spurter om seieren er det faktisk ingen tvil om hvem som kommer til å vinne.

Hvem er så de heteste kandidatene til å sørge for at Kristoffs drømmescenario ikke intreffer? Greg van Avermaet vant i 2017 og er alltid god i dette rittet. Igjen stiller vi spørsmålstegn rundt CCC-laget til belgieren, som har sviktet ham gang på gang denne klassikersesongen.

Zdenek Stybar skuffet i Flandern, men leverer alltid varene i Roubaix. Han anfører et sterkt Deceuninck-QuickStep lag, hvor så godt som samtlige ryttere er gode nok til å blande seg inn i toppen.

HØR: Radio Landevei - klassikerne i april

Laget lider imidlertid under mangelen av en god spurter, noe som ble utslagsgivende da de satt igjen med tre mann i favorittgruppen i Flandern forrige helg. I stedet for å kjøre inn ledende Bettiol og spurte om seier var de fornøyde med å sikre andreplassen.

Nils Politt er klassikerrytter for fremtiden, men femteplassen i Flandern forrige helg var et skremmeskudd til alle. Særlig siden den gigantiske tyskeren egentlig trives best i Roubaix, hvor han ble nummer syv i fjor. Dette er en mann som fort kan gå litt under radaren, men som i våre øyne er en reell seierskandidat.

Oliver Naesen var visstnok syk under Flandern Rundt, i følge ham selv på grunn av en sjampanjedusj fra Alexander Kristoff på podiet i Gent-Wevelgem. Nå er han imidlertid ferdig med antibiotika-kur og har ingen unnskyldninger for å ikke havne topp fem. 

Landsmannen Wout van Aert har levert en sterk klassikersesong, men mangler foreløpig seieren. Riktignok er Roubaix ofte et ritt som krever mange starter før man lykkes, men med tanke på hvor bra van Aert har taklet overgangen fra sykkelkross til landevei er det ikke utenkelig at han kan stå på podiet allerede i år.

Hos EF Education First er stemningen garantert i taket etter Alberto Bettiols Flandern-seier, og de rosakledde herrene stiller et sterkt lag også her. Både Sep Vanmarcke og Sebastian Langeveld har stått på podiet tidligere, mens Bettiol naturligvis også må holdes øye med. Taylor Phinney har trent utelukkende med dette rittet for øyet hele vinteren, og vi tror den eksentriske amerikaneren blir lagets bestemann på søndag.

 

Edvald Boasson Hagen fikk det som ventet tungt i Flandern, men rudsbygdingen kjører som regel uansett bedre i Roubaix. Støtet mot slutten av Scheldeprijs viste at formkurven er på oppadgående, men likevel mangler nok Edvald fortsatt litt på toppformen. Om han skal blande seg inn i seierskampen må han belage seg på å gå med en gruppe som stikker av gårde tidlig.

Paris – Roubaix, 2019

Norske deltagere: Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Vegard Stake Laengen, Sven Erik Bystrøm  

257 kilometer

Sendes på TV2 og Eurosport

Forventet målgang 17:05

Publisert 12. april 2019 kl 18.08
Sist oppdatert 12. april 2019 kl 18.08
annonse

Relaterte artikler

annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen