SYKLER MED ET SMIL: Carl Fredrik Hagen. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter
– Brutal bakke. Og brutal etappe. Noe jeg liker, lyder konklusjonen til Carl Fredrik Hagen.
Oppegård-mannen var blant de 155 rytterne som psyket seg opp til møtet med Mount Babadağ, et yndet sted for paraglidere på jakt etter spektakulært utsyn over Middelhavet.
Tirsdag skulle syklistene ta seg opp til 2000 meters høyde. Den 104,1 kilometer lange 3.-etappen mellom Fethiye og Babadağ var spektakulær nok, nesten på grensen til dumdristig.
18,1 kilometer med 10,3 prosents stigning i snitt. Rett og slett blodslit hele veien opp til toppen.
Aleksei Lutsenko vant til slutt etappen.
Lagkompis Mark Cavendish hang med tung langt over styret idet han krøket seg opp mot toppen hele 52 minutter og 21 sekunder senere.
– Det var mest sannsynlig den hardeste klatringen i karrieren min, det var noe helt enestående. Omtrent én times klatring helt på limit! uttalte Lutsenko etterpå til Astana Qasaqztans hjemmeside.
Også flere sykkelkjennere på Twitter spekulerer i om det kan ha vært tidenes hardeste klatring i et proffritt, deriblant Mihai Simion.
Han referer blant annet til den spanske sykkelbloggen Plataforma Recorridos Ciclistas, som har gjort en rangering av de hardeste klatringene i UCI-ritt, gir Mount Babadağ en score på 688.
Ikoniske Mont Zoncolan, med sine 9,8 kilometer à 12,3 prosent, er ikke i nærheten av den scoren og har 543. Alto de l'Angliru (12,5 kilometer à 10,1 prosent) har en score på 514.
Det har vært noen innholdsrike uker for Sakarias Koller Løland. Neste år tar han steget fullt ut blant proffene.
Covid etter høydeopphold
Carl Fredrik Hagen klatret solid for sitt Q36,5 Pro Cycling Team og ble nummer 16, 7 minutter og 45 sekunder bak vinnertiden.
Etterpå kunne han avsløre overfor Landevei at forberedelsene lenge hadde sett optimale ut, før han dessverre ble rammet av sykdom mot slutten av treningsoppholdet sitt i høyden.
– Jeg var i veldig god form etter høydeoppholdet i Andorra i september. Var 21 dager der, avbrutt av GP Wallonie imellom. Dagen før avreise til Italia og høstklassikerne, på min egen bursdag, testet jeg positivt på covid. Og da ble det en uke på sofaen. Jeg bestemte meg for å dra ned hit og gjøre mitt beste, og gi det en sjanse. Samtidig få avsluttet sesongen med et ritt.
Minnet om Juvass
32-åringen elsker en utfordring og synes bare det var stas å prøve seg på «Den Tyrkiske kjempen».
Han har tidligere forsøkt seg på ganske hissige klatringer i forbindelse med både La Vuelta og Giro d’Italia, men innrømmer gladelig at også Babadağ ble en solid test for kroppen.
– Jeg måtte etter hvert finne min egen rytme oppover bakken, og var sinnssykt bratt og for det meste 10-15 prosent i 18 kilometer. Kroppen og musklene føltes litt «tom» selv om jeg føler meg bra, og jeg kjenner at jeg kun hadde ett gir. I tillegg er ikke pusten som den var. Så noe etter covid er det jo… Men det er flere etapper igjen, og jeg skal gjøre mitt beste, sier Hagen.
– Jeg regner med du har prøvd verre bakker før?
– Jeg har nok syklet brattere bakker før ja, blant annet under vueltaen. Det er jo litt spesielt når det er betongveier med riller oppover. I Norge vil jeg hevde at bakken opp til Juvass ikke er helt ulik, bare at den vi syklet i dag var fem kilometer lengre, sier han.
Bakken opp til Juvasshytta er 13,8 kilometer lang og snitter på 9,3 prosent. Så det er bare å legge treningsturen innom for en «Babadağ Light-experience»!
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.