– I fjor inviterte vi med Trøndelag på festen, og den invitasjonen grep de med begge armene. De skapte en utrolig flott ramme rundt sykkelrittet. Nå er vi tilbake i nord, og mange vil nok si at vi er kommet hjem igjen.

Slik innledet rittsjef Knut-Eirik Dybdahl på presentasjonen av Arctic Race of Norway 2023 i Alta, onsdag formiddag.

Fjorårets utgave beveget seg for første gang sør for polarsirkelen og hadde de to siste etappene av rittet i Trøndelag.

Rittet ble avsluttet i Trondheim, med en tøff rundløype, hvor Andreas Leknessund angrep alene, holdt unna for feltet og vant sitt "hjemritt".

Neste år er det rittets tiårsjubileum, og da vender rittet tilbake til Finnmark, hvor alle de fire etappene skal gå.

Rittet starter i Kautokeino og beveger seg derfra nordover, helt til Nordkapplatået, hvor rittet skal avsluttes etter fire etapper.

Også i 2014 hadde rittet en etappe til Nordkapplatået, og da var det Lars Petter Nordhaug som vant i den tøffe bakkeavslutning. Bakken er 3,1 kilometer lang med 6 prosent i snitt.

SOM ØNSKELIG: Lars Petter Nordhaug vant dagens etappe på den måten han liker best: Solo til mål. Foto: ASO.
VANT I 2014: Lars Petter Nordhaug kom alene til mål på Nordkapplatået på den første etappen i 2014. Foto: ASO

Rittambassadør og vinner av den første utgaven av Arctic Race, Thor Hushovd, mener det kan bli en episk avslutning på rittet.

– Den siste etappen går langs noe av det flotteste Norge har å by på av brutal og storslagen natur. De siste 25 kilometerne ut mot Nordkapp kommer imidlertid til å bli beintøffe. Her vil garantert de beste klatrerne angripe og gi alt av det som er igjen av krefter etter fire harde etapper, forteller Hushovd.

Dette er etappene i Arctic Race of Norway 2023:

1. etappe, 17. august: Kautokeino - Alta, 171 kilometer

Åpningsetappen på rittet ser ut til å bli en etappe for spurterne, men stiger litt i avslutningen, så det kan åpne muligheten for andre ryttere.

2. etappe, 18. august: Alta - Hammerfest, 153,4 kilometer

En småkupert etappe, men som igjen fort kan ende med massespurt i Hammerfest, men igjen er det en avslutning som kan sette feltets raskeste ryttere på prøve. De siste 1,7 kilometerne går i slak motbakke.

3. etappe, 19. august: Hammerfest - Havøysund, 167 kilometer

En etappe som avsluttes helt ute i havgapet, og som i tillegg til en tøff etappeprofil er eksponert for vær og vind.

– Tredje etappe blir en flott naturopplevelse for rytterne, men med en veldig tøff avslutning opp til mål i Havøysund. Bakken opp til mål på 2,2 km, med hele 10 prosent stigning, blir beinhard. Denne avslutningen vil skille stort mellom de beste og nest beste, sier Hushovd om etappen.

4. etappe, 20. august: Kvalsund - Nordkapp, 171,4 kilometer

Den avgjørende etappen går altså til Nordkapp, og der venter tre krevende bakker i avslutningen. Inne på de 25 siste kilometerne skal en først over Skipsfjord (4,2 kilometer à 5,5 prosent) og Vestfjordfjellet (3,1 kilometer à 7,4 prosent), før det knekker opp igjen mot slutten, opp på Nordkapplatået.

Hushovd mener det kan bli store endringer i sammendraget her.

– Jeg syklet der selv i 2014. De siste 25 kilometerne er beintøffe. Vi vet at det blåser der kanskje 364 dager i året, så vi vet at det blir vind og tøft, og rittet blir avgjort der.

arctic race of norway 2023 løype kart
2023: Slik ser neste års utgave av Arctic Race of Norway ut.