Fredagspraten: Engasjert bartefranz

Finnes det noen bedre måte å starte helgen på enn å lese om norske ildsjelers planer? Vi tok fredagspraten med Jonas Strømberg.

Sist oppdatert 4. oktober 2013 kl 09.03
UTRADISJONELL: Jonas Strømberg på samling på Mallorca. Foto: Privat
UTRADISJONELL: Jonas Strømberg på samling på Mallorca. Foto: Privat

Hvem: Jonas Strømberg
Hva: Sykkelentusiast av de sjeldne
Aktuell: Rikskjendis i sommer, jobber med sykkelkrossritt i Oslo
Nett: Torshov Sport

Jonas Strømberg er en ganske a-typisk landeveissyklist. Med stor bart og en noe kraftigere kroppsbygning enn den erketypiske klatreren, hipsterklær og et særdeles avslappet ytre, er det få som tenker på den tidligere skihopperen som syklist. Men på setet krummes ryggen og lårmusklene strammes, og Strømberg er både seig og sterk.

Jonas driver til daglig Torshov Sport på Torshov i Oslo, og en tilfeldighet gjorde at han i sommer brått ble rikskjendis. I en konkurranse med Eurosport, ble han som heldig vinner trukket ut til å sykle sammen med selveste Chris Froome og Sean Kelly opp til Mont Ventoux.

Du kan se videoene nederst i saken.

– Jeg må inrømme at det har blitt en del oppmerksomhet etter turen med Froome og Kelly. Det ble både litt dagspresse og i disse sosiale mediene. Det ble litt trøkk på insta og twitter, men det er jo bare gøy, forteller Jonas.

Froomes kroppsbygning var for mange et hett tema i sommer, og Strømberg som nå har sett Froome i levende live, kommer opp med en naturlig forklaring på hvorfor han sykler:

– Jeg forstår at han ønsker å sykle for det blir skummelt i lengden å gå på de tynne beina, smiler han og fortsetter.

– Froome er tynn, veldig tynn. Som gammel skihopper er tynne folk ganske vanlig, men Froome var av de tynneste jeg har vært borti. Sven Hannawald var nok litt værre, men dog.

Sykkelsporten består av mange og uskrevne regler, og en av dem er at bart absolutt ikke er tillatt. Reglene til blant annet Velominati erklærer dette, selv om det utvilsomt er skrevet med en ironisk tvist.

– Jeg får sjelden høre at bart er helt galt. Jeg vet The Rules setter bart som uakseptabelt, men en flott mustache var jo vanlig blandt gutta på starten av 1900 tallet. De hadde stil kjørte htfu (harden the fuck up, red. anm) all the way! Så jeg gir dem heller en hyllest! forteller Jonas. 

Svart har lenge vært moderfargen for flere av de kuleste syklistene, det kan virke som inkognitostilen som ymse tvilsomme syklister har vært innom er det eneste rette for den moderne hipster. Tidvis ser vi Jonas i svart, enten med Torshovlogo på brystet, eller også noe som heter FTT. Men hvilken klubb kjører han egentlig for?

– Moderklubben er Sagne sykkel. Torshov vil jeg blø for og FTT vil jeg dø for! Torshov Sport-laget har vært en fin måte å vise at det går an å ha det gøy og kjøre fort i en setting, hvor alt har blitt dødens seriøst og preget av klubber som må på felles samlinger og kun ha fokus på rulle. Vi er en gjeng som selvsagt bruker tid på rulle og trening, men hovedsaken er at vi er en gjeng som pusher hverandre og kjører fort, forteller Jonas, med et klart stikk i siden til de store klubbenes fokus på rullekjøring.

SERIØS MORO: Laget til Jonas, Torshov Sport, har like mye fokus på moro som å kjøre fort. Foto: Kåre Dehlie Thorstad.

Hva FTT er må visstnok være hemmelig.

– FTT er FTT. Thomas Larsen Røed og Anki Vu liker at det er slik, sier Jonas. Vi skjønner vi må dø om vi får vite hva FTT står for, så vi lar temaet ligge til vår naturlige avgang inntreffer. Men før det skal Jonas med Torshov vinne Lillehammer-Oslo. To andreplasser er nok.

– Vi vinner Lillehammer- Oslo i 2014. Ingen tvil, sier han i farten før helgens planer legges frem.

– Til helgen skal det sykles Superprestige på Fornebu. Våre venner i Vestre Aker Velo har laget et fett ritt med bra langesone og flotte premier. Ut ifra deltakerlisten håper jeg på å ikke bli tatt igjen med en runde da kroppen min først våkner etter ca en times sykling, forteller han. Sykkelkross er i vinden om dagen, og Jonas går også med planer om å kjøre sitt eget løp. 

– Det blir CX-ritt på voldsløkka. Ettersom vi gjerne vil ha med en proff eller to må det passe inn for dem også. Datoen er ikke spikra, men enten siste helgen i Oktober eller en av de to første i November. Da blir det nok gromt CX-vær, god stemning, bra langesone, fine premier og vi håper på lettkledde damer, sier han.

Se alle videoene av The Ride, der Jonas sykler sammen med Sean Kelly og Chris Froome!

Publisert 4. oktober 2013 kl 09.03
Sist oppdatert 4. oktober 2013 kl 09.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen