WORLDTOUR-TRIUMF: EF Education-Nippo-rytter Stefan Bissegger vant den 3. etappen i Paris-Nice med POC Tempor på hodet. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter
Saken vi publiserte i går om «produkter vi helst glemmer», handlet blant annet om tempohjelmen POC Tempor. Hjelmen blir beskrevet som både dyr og farlig å bruke ute på veien, «verdens styggeste hjelm», men det viser seg nå at den fortsatt er i bruk.
– Den hjelmen er saktens med på å sette så å si alle banerekorder om dagen. Hjelmen er jo sluttprodusert hos POC, og selges for dyre summer i bruktmarkedet, forklarer Marius Nordby til oss.
Siden den gang har også POC startet å produsere hjelmen igjen og den er nå til kommersielt salg igjen.
Nordbyer salgssjef for Argon18 i Norge, og er selv ivrig triatlet med fokus på effektiv sittestilling. Han er en av flere som sendte epost om hjelmen, hvor dens popularitet blir påpekt.
For saken er: Sitter du bom stille på sykkelen er hjelmen svært aerodynamisk, trolig den mest aerodynamiske på markedet. Men løfter du hodet, titter ned på forhjulet eller ser rundt svingen, da oppstår problemene. Hjelmen kan da bli anti-aerodynamisk, og den kan i verste fall løftes av hodet(!).
Men banesyklister, som er kjent for å sitte bom stille på sykkelen, elsker hjelmen. Faktisk så mye at den altså går dyrt på bruktmarkedet, POC har nemlig sluttet å produsere den.
GRIMME ELLINGER: Det danske banelandslaget bruker POC Tempor på grunn av de aerodynamiske egenskapene. Foto: Cor Vos.
Poc Tempor brukes daglig av danske banesyklister, en gruppe som har hentet hjem både EM-gull og OL-medaljer. Danskene er uendelig langt fremme på aerodynamikk, selv om de har brukt minimalt med tid i vindtunell.
I tillegg brukes hjelmen av det britiske laget Huub Wattbike, startet av legenden Dan Bigham.
Det er ny måleteknologi, som blant annet Uno-X også benytter seg av, som har vist at hjelmen er en vinner for banesyklister.
POPULÆR I ENGLAND: Det britiske laget Huub Wattbike bruker Poc tempor. Foto: Huub Wattbike.
– Det vi ser når vi analyserer er at det ofte er mer effektivt å ha en mindre «aggressiv» posisjon, altså en høyere stack i front mot hva vi trodde før. Det gjør det lettere for rytterne å holde hode lavere og lengre frem, og få skuldrene inn og mindre komprimert hofte. Ved bruk av denne hjelmen ser man også at det er lettere å holde den laminære luftstrømmen lenger over kroppen, forklarer Nordby.
Hjelmen brukes også av enkelte triatleter, uten at vi kan gå god for effekten for deres del. Og Nordby er klar i sin sak.
– Det skal legges til at baneryttere på dette nivået er sykt dyktige på å holde posisjon, og terper og terper på dette til det kjedsommelige, sier han.
IKKE SÅ FINE: Klær skaper mannen, men ikke Poc Tempor. Foto: Huub Wattbike
Allerede abonnent?
Med magasinKun digitalt
99 kr/md i 12 md*
+ 8 utgaver av Fri Flyt magasin
119 kr/md i 3 md*
+ 2 utgaver av Fri Flyt magasin
*Forutsetter 6 eller 12 måneder bindingstid. Kanselleres når du vil, med tilgang ut bindingstiden. Fornyes automatisk hver måned etter bindingstiden.
Er du under 28 år?
Da får du halv pris på Fri Flyt.
Slik fungerer det:Betal med Vipps, del fødselsdatoen din med oss og få halv pris fram til du fyller 28 år. Når du har fylt 28 år endrer vi til vanlig pris, og sender deg et varsel i forkant.
Alle abonnement fornyes automatisk til ordinærpris. Kanseller når du vil, men senest 48 timer før fornyelse. Se Fri Flyts bruker- og abonnementsvilkår her.