BORN sportscare

SUPER LIQUID GEL

55 ml

22,- per stk.

 

ISO PRO SPORTS DRINK

400 gram

120,- per boks

 

PROTEIN PEPTOPRO RECOVERY

450 gram

200,- per boks

 

Les mer om BORN her!

Bestill produktene her!

Det var i 1985 at den tidligere nederlandske syklisten Wim Jennen grunnla sin egen bedrift for produksjon av sportsnæring. Den nettopp ferdigutdannede farmasøyten hadde spist nok av barnemat gjennom sykkelkarrieren sin, og var overbevist om at det måtte være smartere måter å tilføre kroppen energi på enn bare ved å spise pureer eller stapper. Nederlenderen nølte ikke lenge, og kalte firmaet sitt for «BORN» etter den lille byen der apoteket hans lå.

Annonse

Drøye 30 år senere er «BORN sportscare» ikke bare leverandør av sportsnæring, men hudpleieprodukter også. Bedriften, som har vokst jevnt og trutt de siste tiårene, og er særdeles opptatt av et tett samarbeid med aktive toppsyklister for å kunne utvikle en tilpasset portefølje av produkter. Uansett om det er gels, bars eller rumpekremer, alt er testet og vurdert av ryttere du vanligvis heier på i Tour de France. BORN er samtidig overbevist om at nederlendere tradisjonelt sett er best på alt som har med sykkel å gjøre, og overlater derfor heller ikke produksjonen av produktene til andre enn sine landsmenn.

Når vi tester ernæringsprodukter for syklister, så gjør vi dette ut fra et forbruker-, ikke fra et ernæringsfysiologisk perspektiv. For sistnevnte mangler vi rett og slett kompetansen. Det vi dog kan bedømme, er om et produkt gir oss energi, er lett fordøyelig eller om det heller skaper trøbbel for magen. Vi vil i testen ellers også fokusere på kriterier som næringstetthet, smak, anvendelighet og pris på produktene.

DSC_3470

KONSENTRERT: Gelen til BORN har en konsentrert smak av sitrusfrukter og sklir lett ned. Foto: Marcus Liebold.

SUPER LIQUID GEL

Denne gelen er tyntflytende og kan derfor inntas helt uten vann. Spesielt på varme dager, der tykke gels eller bars kan være en utfordring å få ned, er «Super liquid gelen» fra BORN en sikker vinner. Den har en konsentrert smak av sitrusfrukter som er heller frisk enn kunstig. I motsetning til andre produsenters gelvarianter inneholder BORN sin tyntflytende gel dog kun 86 kcal per 55 ml servering, noe som betyr at du heller bør få i deg to til tre slike gels per time aktivitet for å kompensere for energitapet. Heldigvis er gelen lett fordøyelig og skaper ingen problemer for magen. Næringstettheten per enhet i forhold til prisen på 22 kroner per stykk trekker ned det ellers gode inntrykket  av «Super liquid gelen». Nederlenderne bør stille seg spørsmålet hvorfor syklister nettopp skal velge deres energigel, når det finnes like magevennlige varianter fra konkurrentene, med en høyere næringstetthet til omtrent samme pris?

DSC_3502

SYRLIG: Sportsdrikken til nederlenderne smaker granateple, og gjør at du heller vil drikke mer enn mindre. Foto: Marcus Liebold.

ISO PRO SPORTS DRINK

Sportsdrikken «ISO PRO» er leverandørens flaggskip og er utviklet i samarbeid med Team Giant-Alpecin. Neste gang nederlenderen Tom Dumolin tar en slurk fra flasken sin, kan du altså være trygg på at han heller i seg nettopp BORN sin leskende drikk som også du kan få tak i. Fire måleskjeer per 500 ml drikkeflaske gir rikelig konsentrert sportsdrikk, som smaker frisk og syrlig granateple. En ferdigblandet flaske gir ca. 152 kcal, noe som tilsier en høy næringstetthet. «ISO PRO» egner seg derfor godt til hard fysisk aktivitet, der forbrenningen er tilsvarende høyt. Selv om vi drakk mye av sportsdrikken underveis på turene våre, opplevde vi aldri noe magetrøbbel. En 400 grams boks koster 120 kroner før frakt og toll. Bare synd at den blir så fort tom, når du må bruke fire måleskjeer per flaske hver gang.

DSC_3498

RASKT: Proteinshaken til BORN inneholder peptider, som absorberes raskt av kroppen. Foto: Marcus Liebold.

PROTEIN PEPTOPRO RECOVERY

Restitusjonspulveret til BORN består i all hovedsak av peptider, altså proteiner som allerede delvis er nedbrutt, og som derfor er lettere tilgjengelig for kroppen. Peptider kan absorberes raskere av kroppen, noe som i sin konsekvens vil føre til en hurtigere restitusjon, i alle fall når du er flink til å få i deg drikken rett etter trening. I motsetning til mange andre proteinshakes trenger du ikke noen shaker til å blande ut BORN sin proteindrikk. Du bare heller 500 ml vann opp i en drikkeflaske, tilsetter 5-6 spiseskjeer, rister det hele som en vanlig sportsdrikk, og shaken er ferdig. Proteinpulveret til BORN kommer i smaken blodappelsin, som er friskt og godt. I tillegg til drøye 10 gram protein per flaske får du samtidig også nesten 40 gram karbohydrat i deg. 200 kcal per servering gir en rimelig solid næringstetthet, som ikke alle proteinshakes kan varte opp med. En boks med 450 gram koster 200 kroner, før frakt og toll vel å merke.