Mens syklister i gamle dager hadde med seg brødblingser når de stakk ut på sykkeltur, har det i de senere årene blitt mer og mer vanlig å spise og drikke spesialutviklet sykkelmat. Spesielt i kondisjonsidretter som sykling, der intensiteten er forholdvis lav, men den fysiske belastningstiden desto lengre, har det blitt forsket på at kroppen til utholdenhetsutøvere trenger tilgang til langvarig energi for å kunne yte optimalt over tid, og ikke å gå næringstom.

Den sveitsiske leverandøren WINFORCE har siden grunnleggelsen i 2006 nettopp hatt som mål å utvikle ernæringsprodukter for idrettsutøvere som tilfredsstiller kravet til langvarig forbrenning og jevn forsyning med energi. WINFORCE har ved dette satset på to energikilder som kroppen naturlig sett trenger lengre tid på å absorbere, fordi den først må bryte ned substansene før den kan nyttiggjøre seg energien i disse. Slik tilsetter sveitsiske WINFORCE alle sine produkter enten potetstivelse eller organisk olje.

Annonse

Siden produktene til WINFORCE ble lansert, har det dog vært omdiskutert i hvilken grad både stivelse og olje faktisk har en reell effekt som tilskudd i sportsnæring. Kritikerne hevder bestandig at fettstoffer som olje bare belaster magen under fysisk aktivitet, uten at de tilfører jevn energi. Tilhengerne påstår derimot at stivelse binder mindre vann enn vanlig karbohydrat, noe som igjen fører til en bedre fordøyelighet, i og med at mindre vann havner i tynntarmen.

Uten ernæringsfysiologisk fagkunnskap blir det selvfølgelig vanskelig for oss å gå i dybden på de biokjemiske prosessene som foregår ved fordøyelsen av sportsnæring, men i nedenfor stående test vil vi likevel beskrive produktenes magevennlighet fra et forbrukerperspektiv. Vi er først og fremst opptatt av å finne ut om et produkt vi tester funker for oss, dvs. gir oss energien vi trenger på en sykkeltur eller hardøkt, eller om det bare gir oss vondt i magen. Vi tror at dersom det funker for oss, vil det med stor sannsynlighet funke for deg også. Vi vil i testen ellers fokusere på kriterier som næringstetthet, smak, anvendelighet og pris på produktene.

DSC_3611

TYKT: Ultra Energy Complex er mer en flytende energibar enn en gel. Verken smak eller magevennlighet er det noe å utsette på. Foto: Marcus Liebold.

ULTRA ENERGY COMPLEX

WINFORCE tilbyr ingen energibars i sortimentet sitt, men satser utelukkende på Ultra Energy Complex gels som sitt hoved energipreparat. Sveitserne reklamerer for at en slik gel inneholder dobbelt så mye næring som tradisjonelle gels, nettopp på grunn av de ulike typer oljer som er tilsatt. I gelen til WINFORCE, som i sin konsistens heller minner om en flytende energibar, finner vi en blanding av oliven-, kokos-, solsikke- og rapsolje. Det som i første øyeblikk høres noe kvalmt ut, gir dog en forbausende god smaksopplevelse. Ultra Energy Complex kommer i smakene hasselnøtt, kokos eller banan som alle sammen klarer å overbevise ganen vår. Under testen opplevde vi aldri magetrøbbel, selv om vi i flere timer utelukkende hadde spist Ultra Energy Complex. Næringstettheten til gelen er sannelig suveren, i og med at en 25 grams sachet inneholder ca. 124 kcal. Til sammenligning har en klassisk bar på 40 gram omtrent den samme næringsverdien. Ultra Energy Complex er tross sin tykkflytende konsistens lett å få ned, samtidig som én til to stykk per time aktivitet er mer enn nok for å få dekket energibehovet. Ene og alene prisen på 40 kroner per gel er alt annet enn lett spiselig.

DSC_3682

NØYTRALT: Sportsdrikken er både syre- og smaksnøytral, men du kan smaksette drikken om du ønsker. Foto: Marcus Liebold.

CARBO BASIC PLUS

I tråd med filosofien om å tilsette produktene sine trege karbohydrater, er det i dette tilfelle potetstivelse som er tilsatt WINFORCE sin Carbo Basic Plus. Sportsdrikken er slik ikke bare fri for enhver syre, noe som igjen fremmer fordøyeligheten, men den er i utgangspunktet også smaksnøytral. Dette betyr at du enkelt kan smaksette drikken slik du ønsker, enten det er i form av litt saft eller te. Alternativt kan du også velge mellom smakene sitron, grapefrukt eller fersken. Carbo Basic Plus er samtidig fri for gluten og laktose, og selv om vi drakk store mengder av sportsdrikken underveis på testturene, opplevde vi aldri mageproblemer. Vi klarte oss til og med en god stund uten mat, rett og slett fordi Carbo Basic Plus inneholder mye næring. En ferdigblandet 750 ml drikkeflaske har ca. 230 kcal, noe som er en meget bra næringstetthet for å være en sportsdrikk. En boks á 800 gram koster 449 kroner, og er med dette igjen dyrere enn konkurrentenes produkter. Til gjengjeld lever du lenge på en boks.

DSC_3663

KUNSTIG: WINFORCE bommet litt på vaniljesmaken til sin recoveryshake som oppleves både bitter og kunstig. Heldigvis funker kakaovarianten bedre. Foto: Marcus Liebold. 

POWER PROTEIN

Når det kommer til restitusjonsfasen etter trening eller konkurranse tilbyr WINFORCE et drikkepulver som består av ulike typer proteiner. Det inneholder en blanding av både tradisjonelle proteiner, som kroppen trenger noe tid på å bryte ned, og såkalte peptider, altså proteinmolekyler som allerede er spaltet, og derfor lettere kan absorberes av kroppen. Mens enkelte proteindrikker forsyner kroppen med protein kun umiddelbart etter inntak, sørger WINFORCE sitt preparat for at kroppen får tilgang til protein i flere timer, noe som i sin konsekvens fører til en forlenget restitusjonsfase. Velvitende om at syklister må passe på vekta, er pulveret rikt på proteiner, men fattig på kalorier. En ferdigblandet 350 ml Power Protein shake inneholder kun 130 kcal, men nesten hele 30 gram protein. Drikken kommer i smaken vanilje eller kakao, men kun kakaovarianten er akseptabel på smak. Sjeldent har vi kjent på noe så kunstig og bittert som denne vaniljesmaken, som heller ikke ble bedre når vi brukte melk istedenfor vann å blande pulveret ut med. Når en boks á 800 gram koster 520 kroner, forventer de fleste av oss en liten smaksbelønning, og ikke en strafferunde på smak.

DSC_3723

OPPKVIKKENDE: Koffeinpreparatet til WINFORCE gir deg et lite ekstragir når du trenger det. Foto: Marcus Liebold. 

BOOSTER

Dette er WINFORCE sitt hemmelige våpen når de ytterste kreftene skal mobiliseres. Ved Booster dreier det seg som en liten shot, som i all hovedsak består av koffein og sukker, og som skal gi kroppen en rask oppkvikker. Enten du er inne i den avsluttende fasen av et ritt eller ønsker å skjerpe kroppen foran en tempo, så vil koffeinen ha en kortvarig, men merkbar prestasjonsfremmende effekt. Ikke uten grunn stod koffein på dopinglista en gang i tiden. En liten 35 grams flaske inneholder ca. 160 mg koffein, noe som tilsvarer koffeininnholdet til to store kopper kaffe. En næringstetthet på 70 kcal per flaske er i denne sammenheng å neglisjere, i og med at det heller er den oppkvikkende enn den energetiske effekten står som i fokus. Vi testet preparatet kun på tempoøvelsen, der vi ønsket å optimalisere prestasjonen vår. Sannelig opplevde vi å kunne presse oss hardere enn det vi trodde var mulig, men vi kjente samtidig også på bivirkninger som hjertebank og lett hodepine. Problemer med magen fikk vi riktignok ikke. Vi mener at Booster bør nytes i moderate mengder, spesielt av syklister som reagerer ømfintlig på koffein. Med 44 kroner per flaske (9 porsjonsflasker per boks) er preparatet uansett for dyrt til å bli brukt regelmessig.

WINFORCE

ULTRA ENERGY COMPLEX

Eske á 10 stk.

399,- kroner

CARBO BASIC PLUS

Boks á 800 gram

449,- kroner

POWER PROTEIN

Boks á 800 gram

520,- kroner

BOOSTER

Eske á 9 stk.

399,- kroner