Stort sett hver eneste sesong er det en liten runddans med lag som bytter sykkelsponsor, og i følge med det også lagnavn.
I denne saken skal Landevei gi deg full kontroll på hvilke lag som sykler på hvilke sykkelmerker, samt hva enn øvrig utstyr de måtte bruke og hvilke trender man ser på utstyrsfronten.
Sykler
Foran 2021-sesongen er det tre lag som bytter sykler «seg i mellom».
Det australske laget Mitchelton-Scott er blitt til Team BikeExchange, og etter et mangeårig samarbeid med laget er Scott ute som sykkelsponsor.
I tillegg til å signere Amund Grøndahl Jansen fra Jumbo-Visma, tar også Team BikeExchange med seg Bianchi over i sine rekker og skal i år sykle på det tradisjonsrike italienske merket.
Jumbo-Visma har på sin side fått på plass en avtale med Cervélo, som gir seg som leverandør for Team DSM (tidligere Team Sunweb).
I stedet har Susanne Andersen og Andreas Leknessunds arbeidsgiver hentet inn Scott.
AG2R har kvittet seg med Eddy Merckx Cycles, og skal denne sesongen sykle på BMC. Den sveitsiske sykkelprodusenten har allerede sørget for å gi Greg Van Avermaet en svært lekker gullsykkel til den regjerende olympiske mesteren.
Utover det er det ingen store endringer. Lag som Lotto-Soudal sykler fremdeles på Ridley for n-te året på rad, og Deceuninck – Quick-Step og Bora-Hansgrohe sykler fremdels på Specialized.
Dog er det riktignok første gang i dette årtusenet at Giant ikke sponser et WorldTour-lag, etter at CCC Team ble lagt ned. Det betyr at Cube for første gang er inne i WorldTouren, som sponsor for Odd Christian Eikings Intermaché – Wanty Gobert.
Og forresten; UCIs vektgrense på sykler er fremdeles 6,8 kilo.
Utstyrsgrupper
Når det kommer til utstyrsgrupper er det naturligvis langt mindre å velge i mellom og sjeldent de store utskiftningene.
Vi ser at Shimano fremdeles har et svært godt grep på WorldTouren, med 13 lag som sykler på Dura-Ace Di2.
Campagnolo mister stadig grep om både markedet og profflagene. Foran 2020-sesongen gikk Movistar over til SRAM, og for første gang siden 80-tallet syklet de ikke på komponenter fra den italienske leverandøren.
Lotto Soudal holder seg fremdeles tro mot Campagnolo, og Alexander Kristoff, Sven Erik Bystrøm og Vegard Stake Laengen skal alle også sykle med Campa i UAE Team Emirates.
Med 13 lag på Shimano, to på Campagnolo, vil det altså si at de resterende fire lagene sykler på SRAM. På kvinnesiden er det derimot SRAM som har overtaket med fem lag, mot Shimanos tre. Campa har bare ett lag.
At SRAM har majoriteten med kvinnesiden handler trolig til dels om øknomi, at det inntil videre er mindre kostbart å investere i kvinnesykling.
Både Campagnolo og SRAM er forøvrig over på 12-delte girgrupper for lengst, og SRAM har også begynt å lansere rimeligere utgaver av 12-delt.
I 2021 skal Shimano endelig komme etter, når de slipper sin 12-delte Dura-Ace-gruppe.
Skivebremser
Om du fremdeles henger etter så skal vi oppdatere deg nå: Skivebremser er fremtiden. Det har også WorldTour-lagene forstått.
Bortsett fra Ineos, tar nå WorldTour-lagene utgangspunkt i sykler med skivebremser, og enkelte lag har heller ikke tilgang på sykler med felgbrems.
Ineos holder liv i skivebremsen på sine i utgangspunktet tunge Pinarello-sykler. På kvinnesiden ser det ut til at det bare blir Alé BTC Ljubljana som ikke sykler på skivebremser.
Vi har imidlertid sett at en rytter som Wout van Aert droppet skivebremser da han vant både Milano-Sanremo og Strade Bianche. Årsaken er enkel: vekt. Foreløpig ligger gjerne syklene med skivebremser rundt syv kilo og et par hundre gram oppover.
Landevei spår forøvrig at Tour de France 2021 vinnes på skivebremser.