DELER SINE TRENINGSTIPS: Merethe Liland (29) representerer både CK Victoria og en italiensk kvinnesatsing. Foto: Marie Flataas
Lesetid: 3 minutter
Merethe Liland har vært i toppen av norgescupen i flere år, og i 2021 ble hun blant annet nummer åtte på NM-fellesstarten i Kristiansand.
29-åringen representerer CK Victoria i nasjonale ritt, men er også en del av det italienske sykkelprosjektet Finotti-Molino Filippini Women Cycling.
Denne artikkelserien ble opprinnelig publisert våren 2021, men er republisert til glede for nye lesere!
Liland fikk først kontakt med det italienske laget Finotti-Molino Filippini Women Cycling i 2020, men koronapandemien gjorde at hun ikke fikk syklet utenlands det året.
I laget er hun også lagvenninne med en annen norsk ryttere, Emelie Utvik. Liland er allerede i gang med 2022-sesongen og har syklet nasjonale ritt i både Belgia og Spania.
– Hva er din favorittøkt om våren, når det endelig er bart?
– Jeg liker å sykle en del harde økter med korte, intensive drag. Denne økta består av tre serier á fire drag på henholdsvis to minutter, ett minutt og 30 sekunder, og er en jeg synes er fin som oppkjøring til rittsesongen om våren.
– Hvordan er økta bygget opp?
– Jeg starter med 30 minutter oppvarming, bort til den motbakken jeg har tenkt å bruke til intervallene. Når jeg kommer dit starter jeg rett på dragene. Den første serien er fire to-minutters drag på 135 prosent av terskel, med ett minutts pause mellom hvert drag. Etter de fire første dragene sykler jeg bare rolig i fem minutter før jeg starter på den neste serien. Da er det fire drag på ett minutt hver, også disse på 135 prosent av terskel og med ett minutt mellom hvert drag. Så er det nye fem minutter pause med rolig sykling før den siste serien. Den er på fire drag på 30 sekunder med all-out belastning. Også der med ett minutt mellom hvert drag. Når jeg er ferdig med alle de tre seriene, sykler jeg bare rolig som nedkjøring.
– Hvorfor er denne økta nyttig for landeveisryttere?
– Denne typen økter venner kroppen til å tåle korte, harde bakker og gjør deg bedre til å henge med når det går i rykk og napp underveis i ritt.
– Hva er den spesifikke treningseffekten av denne økta?
– Den øker den anaerobe kapasiteten. Fordi det er så kort pause mellom hvert drag innad i seriene, rekker ikke kroppen å kvitte seg med melkesyren, så du lærer deg til å tvinge kroppen til å yte også når du har syre i beina. På de litt lengre pausene mellom dragene rekker du å vaske ut litt syre, men den siste serien er skikkelig hard.
– Hvor ofte kjører du denne økta?
– Ikke så veldig ofte akkurat i dette oppsettet, men jeg sykler økter av denne typen ganske ofte.
– Hva trenger du av utstyr for å gjøre den og hvilken type terreng velger du helst til disse øktene?
– Jeg liker å kjøre disse i litt slak motbakke, men man kan også utfordre seg selv med å kjøre dem i flatt terreng. Da blir det en annen type belastning, men jeg synes det er lettere å presse meg hardt nok hvis jeg kjører denne typen økter i motbakke. Strengt tatt trenger du ikke noe annet enn sykkel og hjelm, men for å være litt snobbete så synes jeg det er nyttig å ha en form for wattmåler og en sykkelcomputer. Da er det lettere å ha full kontroll på intensiteten og tida gjennom hoveddelen av økta.
FAKTA: Dette er økta
Hva: Harde, korteIntervaller med tre serier á fire drag på henholdsvis 2 minutter, 1 minutt og 30 sekunder Hvordan: Start med 30 minutters god oppvarming. Deretter følger hoveddel med tre serier á fire drag på henholdsvis 2 minutter, 1 minutt og 30 sekunder, der de to første kjøres på 135 prosent av terskel og den siste på maks innsats. Ett minutt pause mellom hvert drag innad i seriene, fem minutter pause mellom seriene. Avslutt med 20-30 minutter rolig nedkjøring. Derfor er økta nyttig for landeveisryttere: Venner kroppen til å tåle korte, harde bakker og henge med når det går i rykk og napp underveis i ritt Treningseffekt/utbytte: Øker den anaerobe kapasiteten Tidsforbruk: 1.5 time, avhengig av lengde på oppvarming og nedkjøring Hvor ofte: Verken veldig ofte eller regelmessig i nøyaktig samme form, men ofte varianter over samme tema Dette trenger du av utstyr: Sykkel og hjelm. I tillegg er det fint med en form for wattmåler og en sykkelcomputer for å holde kontroll på intensiteten i dragene.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Abonnementet fortsetter å løpe etter bindingstiden inntil du selv sier det opp
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.