Blaak med soloseier

Førsteårssenior Susanne Andersen på 7. plass, da nederlandsk lagspill sikret seieren for Chantel Blaak.

Sist oppdatert 23. september 2017 kl 17.56
TIMING: Chantel Blaak gikk til på helt riktig tidspunkt og tok VM-tittelen i Bergen. Foto: Henrik Alpers
TIMING: Chantel Blaak gikk til på helt riktig tidspunkt og tok VM-tittelen i Bergen. Foto: Henrik Alpers

I et verdensmesterskap på hjemmebane der de norkse prestasjonene så langt har vært under forventningene, gjorde førsteårssenior Susanne Andersen seg mer enn bemerket i damenes fellesstart.

LES OGSÅ: Dansk seier på juniorenes fellesstart

Selv om det var nederlenderen Chantel Blaak som kom i suveren stil alene til mål, var Susanne Andersens 7. plass over all forventning.

For det første: 2017 er hennes første sesong sammen med verdens beste syklister. Damene har ingen U23-klasse, og det tar normalt sett mange år før de yngre utøverne hevder seg. Susanne Andersen er bare 19 år.

LES OGSÅ: Velt og uhell ødela for de norske deltagerne i junior

Og for det andre: Løypa i Bergen er ingen spurtløype ala den vi så i Qatar, der hun tok bronse. Andersen viser seg allerede som en rytter som kan konkurrere med et bredt potensial.

Legg også til at hun kjørte offensivt tidlig i løpet, på et tidspunkt der ingen av de store nasjonene gjorde noe som helst. Det lille solobruddet hennes kostet kanskje ikke all verdens av krefter, men det er ikke slik at du får tilbake de kreftene du har brukt heller.

Nederlandsk dominans

Det nederlandske laget oste av både form og selvtillit gjennom hele VM-fellesstarten, og var med på det meste av angrep underveis. Da rittet skulle avgjøres på den siste runden, satt Nederland med hele tre av sju ryttere i tet.
 
I nedkjøringene fra Laksebakken startet de oransjkledde å angripe, én etter én, helt etter læreboka. Da Chantel Blaak satte inn sitt angrep stoppet samarbeidet i gruppen bak, og Blaak fikk raskt en god luke ned til konkurrentene. 
 
Lagkameratene Anna van der Breggen og Annemiek van Vleuten nøytraliserte alle angrepsforsøk fra gruppa bak, og da avstanden opp til Blaak økte på de siste kilometerene var det duket for nederlandsk triumf i Bergen sentrum. 

– Jeg kan ikke tro det. Jeg kræsjet midtveis i løpet, og trodde at det var over. Jeg tenkte at jeg kanskje kunne komme tilbake i rittet, men ikke at jeg skulle stå igjen som vinner. Jeg ville bare opp til lagkameratene mine og hjelpe til, sa en svært glad verdensmester til UCI etter målgang.

 Nederlenderne var naturlig nok storfavoritter til å ta hjem VM-gullet. Med flere av verdens beste ryttere på laget var det bare et spørsmål om hvem som skulle vinne.
 
– Det var et stort press på det nederlandske laget før rittet, og vi følte at vi virkelig måtte vinne. Da vi var tre stykker på slutten pratet vi ikke med hverandre, men vi visste hva vi skulle gjøre. Det ble noen angrep på slutten, og så tenkte jeg bare at nå er det min tur til å gå. Deretter klinte jeg til, og da var det ingen som fulgte. Dette er et eventyr, avsluttet den nederlandske jenta. 
 
Inn på den siste runden var det kun Susanne Andersen og Vita Heine som var igjen av norske ryttere. Opp Laksebakken ble det for tøft å følge teten. Men da det taktiske spillet utspilte seg i front øynet hovedfeltet muligheten for å komme tilbake. 

  
De nederlandske lagveninnene til Chantel Blaak forårsaket total stopp i gruppe nummer to, og da rytterne kom inn på Bryggen var hovedfeltet tilbake i kampen om sølv og bronse. I spurten var Katrin Garfoot fra Australia raskest og sikret seg sølvmedaljen. Amalie Didriksen sørget for at Danmark fortsetter sin solide medaljefangst i årets VM da hun spurtet inn til bronsemedalje.
 
Fra dypet i hovedfeltet kom det derimot en norsk jente som yppet seg i kampen om medalje. Susanne Andersen forserte mange av konkurrentene sine på oppløpet og spurtet inn til en imponerende sjuendeplass, i hennes første seniormesterskap.
 

Plass

Navn

Land

Tid

1.

Chantel Blaak

Nederland

04:06:30

2.

Katrin Garfoot

Australia

+ 0:28

3.

Amalie Didriksen

Danmark

+ 0:28

...

...

...

...

7.

Susanne Andersen

Norge

+ 0:28

 
Saken oppdateres
 

Publisert 23. september 2017 kl 17.56
Sist oppdatert 23. september 2017 kl 17.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen