/ VM

Johansen tok frem dansk dynamitt

Danske Julius Johansen ble verdensmester etter en sterk soloprestasjon på den siste runden.

Sist oppdatert 23. september 2017 kl 13.03
KEISER JULIUS: Danskene liker tydligvis løypene i Bergen, og Julius Johansen sørget for nok et dansk VM-gull. Foto: Henrik Alpers
KEISER JULIUS: Danskene liker tydligvis løypene i Bergen, og Julius Johansen sørget for nok et dansk VM-gull. Foto: Henrik Alpers

Etter en imponerende sesong av de norske juniorgutta toppet Norge nasjonsrankingen til UCI før dagens ritt, og med det var favorittstempelet klart.

LES OGSÅ: Det norske U23-landslagets plan holdt i 9,5 av 10 runder

Fellesstarten for menn junior var den øvelsen mange hadde håpet skulle skaffe oss vår første medalje. I stedet ble det danskene som kunne juble for nok en medalje, og nok et gull.

LES OGSÅ: Slik ser du rittet live i Bergen!

– Jeg visste at formen var bra, men på starten var det mange kræsj, og det ganske uoversiktlig. Jeg må bare takke laget for at de klarte å holde det samlet, forteller gullvinneren Julius Johansen til UCI etter rittet.
  
For i motsetning til våre egne gutter, greide dansken å holde seg på to hjul hele rittet. Av de norske guttene måtte først Idar Andersen i bakken, før det samme skjedde med Andreas Leknessund.

Idar Andersens velt kom på verst tenkelige tidspunkt, like etter at Johansen gikk til før Laksebakken. I en sving var han uheldig, og veltet sammen med en australiener.

Lenger foran, satt Danmark og kjørte mens Italia jaget.

– Når det nærmet seg mål tenkte jeg at jeg bare måtte vente lengst mulig med angrepet, men da det var 25 kilometer igjen var det på tide å gjøre noe. Jeg kan ikke tro at jeg har vunnet, la Johansen til.

Slik forløp rittet seg

Rytterne startet ute på Rong i Øygarden og tok fatt på en 139 kilometer lang løype, hvor de siste 76 kilometerene var fordelt utover fire runder i den sedvanlige rundløypen inne i Bergen sentrum. Kort tid etter start kom Jonas Iversby Hvideberg seg avgårde i dagens brudd, som på det meste talte ti mann.
 
Bruddet fikk derimot aldri god luke på hovedfeltet som hadde kontroll. Rett før feltet tok fatt på siste runde samlet det seg i front, og flere lag forsøkte å angripe ut på den siste runden, deriblant norske Idar Andersen. Bruddet opparbeidet seg en luke på 30 sekunder og satt press på et stadig minkende hovedfelt.
 
Rittet var preget av mange velt underveis, og med 14 kilometer igjen deiset også Idar Andersen i bakken. Nordmannen hadde på en eksemplarisk måte kommet seg med i det avgjørende bruddet, men veltet seg vekk fra vinnersjansene. 
   
LES OGSÅ: Bruddseier i U23
  
Opp Laksebakken siste gang økte tetgruppen avstanden ned til forfølgerne bak. Danske Julius Johansen utnyttet sine eminente klatreegenskaper og rykket fra de fire bruddkameratene sine. Med et halvt minutts ledelse over toppen tok dansken fatt på den siste milen alene. 
 
Hovedfeltet med de norske rytterne var ingen steder og se, og på toppen av Laksebakken virket det som om kampen om VM-gullet skulle gjøres opp mellom Julius Johansen i tet og en forfølgelsesgruppe på fire ryttere som jaget bak. Dansken i tet var derimot helt utilnærmelig og økte avstanden ned til forfølgerne.

 
Forfølgerne fortsatte å tape tid, og inn på de siste kilometerne ble det klart at Danmark kunne smykke seg med nok et gull under VM i Bergen. Etter en enormt sterk soloprestasjon på den siste runden kunne Julius Johansen bruke god på å feire på oppløpet verdensmester på fellesstart for junior.
    
Et dårlig samarbeid i forfølgelsesgruppa bak sørget for at hovedfeltet kom tilbake i medaljekampen. Luca Rastelli fra Italia klarte akkurat å holde unna for hovedfeltet og knep sølvmedaljen. Michele Gazzoli vant spurten i hovedfeltet og sørget dermed for to italienske medaljer. 
 
Rittet ble en stor skuffelse for de norske rytterne. Idar Andersen veltet som nevnt fra medaljesjansene etter å ha kommet seg med i det avgjørende bruddet. Andreas Leknessund gikk også i bakken på den siste runden. Olav Hjelmsæter sørget for en norsk topp ti-plassering da han spurtet inn til en åttendeplass. 
   

Plass

Navn

Land

Tid

1.

Julius Johansen

Danmark

3:10:48

2.

Luca Rastelli

Italia

+ 0:51

3.

Michele Gazzoli

Italia

+ 0:51

...

...

...

...

8.

Olav Hjelmsæter

Norge

+ 0:51

Publisert 23. september 2017 kl 13.03
Sist oppdatert 23. september 2017 kl 13.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen