Flanderen Rundt – De Ronde – arrangeres for 100. gang i morgen. Landevei.no tok en kjapp runde med folk på gata i Roselare dagen før dagen.

Mathieu Rabaey (26)
Hvilket forhold har du til sykling og Flanderen Rundt?
– Jeg kjørte Flandern Rundt selv i fjor. Jeg har mange venner som er veldig aktive, og tenkte hvorfor ikke. Å sykle amatørutgaven av De Ronde, er en fantastisk måte å oppleve alle bakkene og all brosteinen. Det er virkelig et tøft ritt. Men jeg likte at vi har 120km med flatt på bra veier først, og så kommer alle de legendariske 19 bakkene. Jeg er veldig fornøyd egentlig. Vi kom i mål, og vi holdt en gjennomsnittsfart på 27 km/t, og det er ikke verst for meg.

Annonse

Hvem tror du vil vinne i morgen?
– Jeg tror det blir en av de etablerte rytterne. Enten blir det Fabian Cancellara eller Peter Sagan. Alexander Kristoff er ikke helt på høyden i år, men det virker som Edvald Boasson Hagen er på tur opp. Jeg håper innerst inne at det blir Tom Boonen, men jeg tror ikke det. Det er mulig, men det vil ikke være lett for ham. Men det er litt av det som er så spennende med Flandern.

Saken fortsetter under

Boom van Caeyscele 1400x924
Boom van Cayescele (Foto: Ingeborg Scheve)

Boom van Cayescele (Foto: Ingeborg Scheve)

Boom van Caeyscele (25)
Hvilket forhold har du til sykling og Flanderen Rundt?
– Jeg er vokst opp med å se på Flanderen Rundt sammen med besteforeldrene mine, men de siste par årene har jeg ikke hatt sjansen til å se hele rittet. Jeg syns egentlig at Flandern Rundt er litt oppskrytt. Det er et spennende ritt, men det er flere andre ritt som er flottere enn dette. Ghent og Paris-Roubaix er mine favoritter.

Hvem tror du vil vinne i morgen?
– Jeg håper at det kan bli en outsider i år. Sep Vanmarcke er en lokal unggutt som virkelig er på vei opp. Han hadde mye uflaks i fjor, men han spiser brostein til frokost. Været skal spille på lag, og det gjør forholdene enklere. Men jeg tror kanskje det kommer til å bli en massespurt med 20 mann. Eller det kan bli Fabian Cancellara. Han har nok lyst på en fjerde seier. Det ville gjøre ham legendarisk. Om det skal bli en av de store, så håper jeg det blir Cancellara, heller enn Tom Boonen. Cancellara er mer sympatisk og har oppfører seg som en ekte flandrier. Han sier han liker brosteinen og hele rittet her.

Saken fortsetter under

Cancellara - Sep van Marcke - Gent Wetvelgem 2016 - Cor Vos 1400x924
Fabian Cancellara foran Sep Van Marcke under Gent-Wevelgem 2016 - Foto: Cor Vos Vermieke

Fabian Cancellara foran Sep Vanmarcke under Gent-Wevelgem 2016 - Foto: Cor Vos Vermieke

Annemieke Verbieke
Hvilket forhold har du til sykling og Flanderen Rundt?
– Jeg er herifra, og det er en klassiker og en stort arrangement for hele regionen, så vi støtter jo opp om det. Det er et ekstremt tøft ritt, for været er jo ofte både kaldt og vått, og det gjør sykkelforholdene veldig krevende. Men jeg følger egentlig ikke med på sykling. Mannen min er derimot helt besatt. Han og kameratene snakker veldig mye om sykling, og har kontroll på alle rytterne og lagene og statistikken. Han kan alt om alle. Nå gikk nylig 3-dagers rittet Panne rett forbi der vi bor nå, og da satt vi selvfølgelig ute og så på da de kom forbi. Det er absolutt spennende, og jeg så Tom Boonen i feltet. Men jeg tror ikke jeg ville kjent ham igjen på gata, med vanlige klær, altså. Så godt kjenner jeg ikke rytterne.

Hvem tror du vil vinne i morgen?
– I år er det meldt fint vær, så det gjør forholdene litt enklere, men samtidig kan det bli veldig støvete på brosteinstrekkene. Jeg håper at Sep Vanmarcke vinner. Han er en lokal gutt her fra Flandern, og jeg tror nok mange lokale heier på ham. Han er ung og på vei oppover. Så ja, jeg håper han vinner. Hvorfor ikke?

Saken fortsetter under

Sep vanmarcke - Training Flanders 2016 - Corvos 1400x924
Sep Vanmarcke på løypebesiktigelse i Flandern tidligere i uka. (Foto: Cor Vos)

Sep Vanmarcke på løypebesiktigelse i Flandern tidligere i uka. (Foto: Cor Vos)

Lourent Stragier (guide i sykkelkatedralen i Roselare)
Hvilket forhold har du til sykling og Flanderen Rundt?
– Sykling er veldig populært i Belgia, og det er mye fordi rytterne er så tilgjengelige for folk. Hvem som helst kan gå opp til dem og spørre om autografer og de skriver dem gjerne. Og det skrives mye om dem i media, både om rittene, men også om dem som personer, så folk føler at de kjenner rytterne. Og ikke minst sykler folk i Belgia mye selv. Vi lever og ånder for sykling. Det ser du jo, når det er 16000 som deltar i amatørutgaven av Flandern Rundt. I Danmark og Nederland sykler de jo også mye, men jeg tror kanskje vi i Belgia har en annen mentalitet og et større konkurranseinstinkt. Derfor er det en stor fest når sykkelrittene arrangeres her, og alle er med på festen, uansett om du sykler eller ikke. Det er ingen som sitter inne når rittet går gjennom byen. I morgen kommer jeg til å stå opp tidlig og sykle meg en runde før rittet kommer hit. Men når rytterne nærmer seg, da skal jeg ut i gatene og heie dem fram. Og neste uke skal jeg til Roubaix.

Hvem tror du vil vinne i morgen?
– Jeg håper det blir Tom Boonen eller Greg van Aervermaet. Det er nok mest realistisk at det enten blir Fabian Cancellara eller Peter Sagan. Men skal Cancellara av dem vinne, er han nødt til å være alene. Og skal Sagan vinne, bør han ha kastet av seg Van Aervermaet i god tid.