Hvem er egentlig i form, hvem har det beste laget og hvordan kommer nordmennene til å gjøre det? Vi gir deg svar på alt du trenger å vite om favorittene før et av sykkelsesongens store høydepunkt.

Peter Sagan er vår tids mest fenomenale sykkelrytter, noe han blant annet viste da han vant nettopp Flandern Rundt iført regnbuetrøya i 2016. Sykdom har imidlertid ødelagt deler av årets sesongoppkjøring, men med fjerdeplassen i Milano-Sanremo viste Sagan at han blir å regne med også denne klassikersesongen.

Annonse

Tidligere ble Sagan ofte markert ut av de store rittene, men fjorårets triumfer i både Gent-Wevelgem og Paris-Roubaix viste at han muligens har klart å knekke en kode. Den spilloppfylte slovaken kommer uansett til å være med helt til målstreken på søndag ettermiddag.

HJEMMEHÅPENE

Etter å ha gått fra å være den evige nestenrytteren til å faktisk bli en vinner har Greg van Avermaet skrapt sammen en imponerende bunke store triumfer. Likevel mangler han fortsatt seieren som vil gi ham evig heltestatus i hjemlandet Belgia, nemlig Flandern Rundt. Fysisk er han definitivt sterk nok, men så var det laget da. Den oransjkledde CCC-gjengen har nemlig latt Greg være sørgelig alene i samtlige finaler så langt i årets klassikersesong. Om det gjentar seg kan det fort være årsaken til at van Avermaet ikke får oppfylt Flandern-drømmen sin i år heller.

Oliver Naesen (AG2R) og Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) er Belgias klassikerprinser, men dere de begge var ekstremt lovende for noen år siden har ingen av dem klart å ta steget helt opp til den ypperste verdenseliten. Med litt marginer på sin side er de imidlertid gode nok til å gi hjemmepublikummet mye å juble for på søndag, men da skal de helst kvitte seg med de aller mest spurtsterke rytterne før målstreken i Oudenaarde.

En annen belgier som definitivt vil være med å sloss om seieren er Wout van Aert. Etter å ha herjet i sykkelkross har han nå gått rett over til å være blant verdens beste klassikerryttere på landeveien. I fjor ble han nummer ni i Flandern, men med et sterkt Jumbo-Visma-lag i ryggen i årets ritt har han alle muligheter til å stå på podiet på søndag.  

Sykkelkrossrival Mathieu van der Poel presenterte seg forøvrig for alvor på landeveisscenen da han spurtet inn til seier i Dwars door Vlanderen på onsdag, men med betydelig mindre erfaring fra WorldTour-ritt på landeveien er det mye å forlange at van der Poel skal blande seg inn helt i toppen også i Flandern Rundt. Dette er imidlertid en rytter som sjelden slutter å overraske. 

Fjorårsvinner Niki Terpstra blir å regne med også i år, men etter den noe snodige overgangen til franske DirectEnergie stiller han langt dårligere når han nå ikke lenger er en del av ulveflokken til Deceuninck-QuickStep. Der utgjør nemlig Philipphe Gilbert, Zdenek Stybar, Bob Jungels og Yves Lampaert en kvartett som alle er sterke nok til å vinne. Ingen lag er dessuten bedre til å utnytte sin kollektive styrke, noe vi så både i 2017 og 2018 da Gilbert og Terpstra tok sine Flandern-seire ikledd QuickSteps blåfarger. Hos årets QuickStep-lag har Stybar virket som den skarpeste, med seire i både Omloop Het Nieuwsblad og E3 BinckBank Classic. Tsjekkeren har dog til gode å vinne en av sportens gjeveste klassikere, de fem monumentene, og i en alder av 33 må han snart gripe sjansen. En plass på podiet virker sannsynlig for den tidligere sykkelkrossrytteren, som har dokumentert storform de siste ukene.  

IKKE GLEM ALEX

Mange hadde avskrevet Alexander Kristoff før årets sesong, etter at han ble degradert til andrespurter i UAE Team Emirates. Nordmannen slo imidlertid grusomt tilbake, da han suste inn til en strålende triumf i Gent-Wevelgem forrige søndag. En nødvendig porsjon selvtillit for Alexander som nå blir å regne med også denne søndagen. Nordmannen vet akkurat hva som skal til for å vinne Flandern og har fortsatt feltets beste spurt etter 267 kilometer. En topp 10 plassering burde i høyeste grad være mulig, men vi må innrømme at vi tillater oss selv å håpe på det helt store på søndag.

For EF Education First er det trolig den trofaste sliteren Sep Vanmarcke som er mannen det kjøres for, men Sep har trøblet mye med formen i år, samtidig som han har en egen evne til å rote seg inn i trøbbel i de store rittene. Vi tror den unge italieneren Alberto Bettiol er kapabel til å levere et minst like godt resultat som mer meritterte Vanmarcke. En annen spennende italiener er Matteo Trentin, som virker å ha løftet seg betydelig inn mot årets sesong. Mitchelton-Scott rytteren er lett å få øye på i sin europamesterdrakt, og er faktisk den rytteren som har hanket inn flest topp 10-plasseringer i årets sesong. Et antall han har gode muligheter til å øke på søndag. 

Vi må også nevne vår egen Amund Grøndahl Jansen, som viste seg frem med flott kjøring senest i Gent-Wevelgem forrige helg. 24-åringen virker å ha tatt nye steg fra fjoråret, hvor vi minner om at han var så høyt oppe som 16.plass i Paris-Roubaix. I et sterk Jumbo-Visma lag er Amund en perfekt mann til å sende av gårde i et farlig mellombrudd. Med full klaff og litt flaks er han faktisk kapabel til å blande seg inn helt oppe i teten, selv om vi tror sjansene for en topplassering er enda større i Paris-Roubaix neste helg.

Hva så med Edvald Boasson Hagen? Rudsbygdingen startet sesongen med et smell, da han vant tempoetappen i Volta a la Comunitat Valenciana , men etter det har det beklageligvis gått langt tråere for Edvald. Både sykdom og mageproblemer har satt nordmannen tilbake, hvor mye får vi se på søndag. Edvalds beste sjanse vil trolig være å komme seg av gårde i et tidlig brudd, hvor han kan få selskap av de store favorittene i finalen. Da vet vi alle hva han er kapabel til mot slutten. 

Ronde van Vlaanderen 2019, 267 kilometer

Norske deltagere: Sven Erik Bystrøm (UAE Team Emirates), Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates), Alexander Kristoff (UAE Team Emirates), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Amund Grøndahl Jansen (Jumbo-Visma).

Forventet målgang ca. 16:45

Sendes på TV2 og Eurosport.