Catlike Mixinohttp://www.topbikes.no/

Pris: 2499 kroner
Vekt: 211 gram (medium, veid av oss), 200 gram (small, oppgitt fra fabrikk)
Størrelser: S (52-54), M (55-57), L (58-60).
Farger: 8 ulike, med mulighet for eget fargevalg.Til info: Whisper videreføres også, og får nå samme strammesystem som Mixino og lavere pris.

+strammesystem som er lett å betjene/justere
+særegent og lett gjenkjennelig design, mange fargekombinasjoner
+svært lett, føles og ser liten ut på hode
t- høy pris

Forgjengeren Whisper har vært mer eller mindre uforandret gjennom flere sesonger. For 2013 lanseres Mixino som en videreføring av Whisper-designet. Mixino er slanket betydelig, hele 50 gram, og har fått nytt strammesystem. Ventileringen og designet er i grove trekk beholdt, men Mixino har en lavere/avrundet profil sett fra siden.

Den velkjente halen/eksosen på mange hjelmer er her tonet ned, i den grad nesten 20 luftehull i bakhodet kan være nedtonet. Det er usikkert om det er den lave vekten som gjør det, men hjelmen føles ennå mindre på hodet enn sin forgjenger. Mixino leveres i tre størrelser og oppgis til 220 gram (medium), men for en gangs skyld så er oppgitt vekt for høy.

Vårt eksemplar var 211 gram (medium 55-57), noe som plasserer den sammen med de letteste hjelmene som Giro Prolight/Aeon, Specialized Prevail og Limar 104. Hjelmen leveres i åtte farger og kan i tillegg bestilles med customdesign. Det finnes både matte og blanke dekorer, og kvaliteten på materialer og overflater er god.
 
Fra pølsehjelmene og sykkelcapsene regjerte som sikkerhetsutstyr, inntok isoporsoppene og grytelokkene feltet en periode. Isoporhjelmer er lette og absorberer energi godt, men for å tilfredstille sikkerhetskrav ble de ofte ganske volumiøse. Dette ble ikke minst veldig tydelig da tempohjelmene gikk fra å være rene aerodynamiske spoilere til sikkerhetsutstyr. Ny teknologi som kevlar og aramid i ytterskallet, har muliggjort at hjelmene de siste årene har krympet både i vekt og volum.

Dette har også åpnet opp for nytenkning på designet. Hjelmen er en veldig synlig del av rytteren, og det er sterke meninger om utseendet på en hjelm. Hjelmene fra Giro og Bell som i stor grad dominerte proffsyklingen har nå fått en rekke konkurrenter som utfordrer hvordan en hjelm skal se ut.

Catlike har definitivt vært en av de som har drevet denne utviklingen. For suksessen til Catlike må tilskrives nytenkende design og super passform. Det å hevde at en hjelm har ”god” passform er for så vidt like vanskelig som å hevde at en sko passer alle føtter, og Catlike passer generelt en litt rundere hodeform. Mixino leveres med ulik tykkelse på sidepaddingen for å kunne passe ulike hodefasonger. Fordelen med hjelmene fra Catlike er at de omslutter hodet veldig godt. Ved å gå lengre ned på hodet blir også hodeformen viktigere for om hjelmen passer. Vi opplever flere av konkurrentene som grunnere, kanskje nettopp for å passe flere hodefasonger.

Ulempen med et slikt kompromiss er at disse hjelmene må ”stroppes” fast og føles ustabile på hodet. Dette er ikke tilfellet med Mixino, som selv uten stroppene sitter trygt på plass.

Endringer fra Whisper
Strammesystemet til Whisper har blitt redesignet og forbedret på Mixino. Det kan fortsatt justeres noe i høyden, men hjelmstroppene løper ikke lenger gjennom strammingen i nakken. Putene i nakken er nå i gummi og kan reguleres sideveis.

De små plastrillene som regulerte størrelsen på Whisper, er blitt erstattet med et mer robust strammehjul. Hjelmstroppene er tynnere og mykere og innfestningen av disse er flyttet til hvert sitt hjørne av hjelmen.

Selv om enkelte av luftehullene er endret litt i størrelse og plassering gjør de samme nytte som før. I tester av aerodynamikk har Whisper vist seg å være blant de aller beste hjelmene, og den lave profilen til Mixino vil trolig bare påvirke ytterligere i positiv retning.

Hjelmen er også en av de mest luftige på markedet. Merk at Mixino er ørlite mindre innvendig enn Whisper i samme størrelse.   

Oppsummert
De positive sidene med Whisper har blitt videreført til Mixino, men med mindre vekt, volum og forbedret strammesystem. Den største visuelle forskjellen er at det er kuttet mye volum av hjelmen i bakhodet. Catlike har alltid utfordret etablert design, og selv om vi først savnet "halen" tar Catlike designet et nytt steg videre med Mixino.

Med en rekke fargekombinasjoner tilgjengelig, eller customfarger, bør dette være en hjelm mange kan matche med klubbtrøya si framover.