Siden 2010 har prokontinental laget Team Bora-Argon 18 (tidligere NetApp hhv. NetApp-Endura) vært tyskernes flaggskip i internasjonal sykkelsport. Mannskapet til sportsdirektør Ralph Denk har siden opprettelsen stått for gode og ikke minst rene prestasjoner på sykkelsetet. Etter fjorårets overbevisende opptreden under Tour de France, er det ikke rart at arrangøren A.S.O. også i år valgte å invitere 2. divisjonslaget fra Tyskland. Lagets sponsorer er selvfølgelig storfornøyde med invitasjonen, da det betyr at de får vist frem produktene sine i et av verdens største utstillingsvinduer.

Pris: 1349,-

Importør: ABUS-Gruppen Nordic

Vekt: 250 gram i størrelse M

+: Behagelig å ha på, bra passform som er lett å finjustere, god synlighet takket være refleksmerker

-: tett og lite ventilerende

Passer for: Syklister som prioriterer sikkerhet, synlighet og komfort fremfor design og finesse.

Annonse

LES OGSÅ: TEST: BELL STAR PRO SHIELD

Hjelmene til laget blir i år levert av tyske ABUS. De fleste av oss forbinder merkenavnet ABUS riktignok med solide sykkellåser, som får enhver sykkeltyv til å kaste inn håndkleet heller før enn senere. Men det er ikke bare lås det tyske konsernet satser på. I de siste årene har familieselskapet August Bremicker und Söhne (ABUS) stadig utvidet satsningen innen mobil sikkerhet og i denne sammenheng fokusert på utvikling av både landeveis- og terrengsykkelhjelmer.

VIDEREUTVIKLING

Modellen som Team Bora-Argon 18 bruker under årets Tour de France, heter ABUS TEC-TICAL PRO V.2. Som navnet indikerer er dette en videreutvikling av landeveishjelmen TEC-TICAL PRO som kom i 2012. Visuelt sett ligner den nye modellen imidlertid veldig på forgjengeren. Dette er med andre ord ikke siste skrik innen design, men ABUS konsentrerer seg heller om hjelmens fremste oppgave, nemlig det å beskytte hodet.

Og det er nettopp når det gjelder sikkerhet at TEC-TICAL PRO V.2 overbeviser. Den indre strukturen til hjelmen ligner et flettverk av spiler av ulik tykkelse. Spilene på både front- og bakpartiet er spesielt forsterket for å gi optimal beskyttelse. Spilene er kledd i standard ESP isopor, som på sin side skal fungere som en støtdemper når uhellet har inntruffet. Størsteparten av den kinetiske energien som frisettes i øyeblikket hodet treffer bakken, skal imidlertid nøytraliseres av hjelmens solide ytre skall. Den er smeltet inn i isoporen slik at ingenting kan løsne eller miste stabilitet over tid. Refleksmerker på baksiden av hjelmen er en smart detalj og gjør TEC-TICAL PRO V.2 godt egnet i hverdagstrafikken også.

KOMFORTSONE

Hjelmen scorer umiddelbart på komforten. Når vi tar på oss hjelmen oppleves den som veldig behagelig. De gode putene både på innsiden av hjelmen og på undersiden av hakespennet forhindrer enhver form for gnaging eller trykk. Putene kan lett tas av og vaskes ved behov. Dog er puten ved hakespennet noe som ikke alle ryttere setter like stor pris på. Er man vant til å ha litt spill under hakepartiet, vil man fort kunne irritere seg over puten. Spesielt i regnvær eller i konkurransesituasjoner der man svetter mye, vil puten etter hvert kunne kjennes både våt og ubehagelig. Hjelmstroppene er myke og med kun få håndgrep kan disse tilpasses til riktig lengde. Vi liker strammehjulet i nakken som er enkel, men solid. Det er generelt gode justeringsmuligheter hele veien, noe som gjør at hjelmen sitter godt på ethvert hode.

Image-ABUS becomes helmet sponsor of pro cycling team Bora-Argon 18

SYNLIG: Refleksmerker på baksiden av hjelmen øker synligheten i trafikken. Foto: ABUS.

Til tross for at TEC-TICAL PRO V.2 råder over 31 luftehull (20 på fronten og 11 på baksiden) overlever vi hjelmen som tett og lite ventilerende. Dette er definitivt ikke en hjelm for varme sommerdager. Selv om man ved så mange åpninger bør kunne forvente seg plenty av muligheter til å hvile brillene på et sted, er det dessverre helt umulig å finne en passende posisjon. Heldigvis er åpningene akkurat store nok for å kunne klø seg underveis på turen.

LES OGSÅ: TEST: SH+ SHABLI

Når det gjelder hjelmens vekt, har vi lite å utsette. Med 250 gram i størrelse M er TEC-TICAL PRO V.2 ikke blant markedets letteste valg, men heller ikke blant de tyngste. Bare synd at hjelmen er så stor i volum, fordi her finnes det helt klart mer kunstferdig utførte hjelmer i samme vektklasse. En veiledende pris på 1349,- kroner for TEC-TICAL PRO V.2 er verken billig eller dyrt, men hjelmen plasserer seg med denne prisen midt i segmentet, der den hører hjemme. Med TEC-TICAL PRO V.2 kjøper du en landeveishjelm som scorer høyt på sikkerhet og komfort, men forholdsvis lavt på ventilering og finesse.