Grus- og landeveislykter trenger ikke å være så kraftige som lykter til stisykling. De kan også fungere som sekundærlykt hvis du har en kraftigere lykt på hjelmen når du sykler i terrenget.

Skal du sykle i trafikken må lykten du bruker være fastmontert på sykkelen for å følge trafikkreglene. Du må gjerne ha hjelmlykt også, men kun hjelmlykt er ikke godkjent som sykkellykt i trafikken.
Lurer du på hvor mange lumen du trenger for å sykle i trafikken, på mørke grusveier eller på stier i skogen? Se denne guiden her:
Skal du ut på grusveier i skogen trenger du kraftigere lys enn det du trenger mellom gatelys og annen lysforurensing i byen. Til bysykling kan det ofte holde med en bli-sett-lykt. På mørke veier er du avhengig av at lykten også lyser opp veien foran deg.
Vi har funnet ut at det finnes flere gode, styremonterte lykter til under 2000 kroner. Alle disse kan lades opp fra USB-porten på datamaskinen din på kontoret, eller med ladekontakt i veggen.
Erfaring tilsier at du bør ha minst 1000 lumen lysstyrke på en lykt du ønsker å bruke til grussykling. Dette gjelder hvis du også sykler på uopplyste asfaltveier i grisgrendte strøk.
Av de kompakte lyktene uten eksternt batteri er det noen som skiller seg ut med høy byggekvalitet, brukervennlige innstillinger og funksjonelle styrefester.
Lezyne er en av våre favoritter når det kommer til kompakte sykkellykter uten eksternt batteri. Lykten Lezyne Mega Drive 1600 XXL har kraftig lys og lang batteritid. Du kan også tilpasse hvilke lysnivåer du ønsker å veksle mellom i en egen, enkel mobil-app. Styrefestet består av en kraftig gummistrikk - dette er både allsidig og brukervennlig.
Gigantprodusenten Specialized sin Flux 1250 har også sterkt lys. To LED-pærer ved siden av hverandre gir god spredning og lang stråle i ett. Styrefestet er forbilledlig solid og slankt. At du kan montere lykten under og foran styret gjør Specialized Flux 1250 til den beste lykten å bruke i kombinasjon med sykkelcomputer montert i foran-styre-feste.
Lykteprodusenten Niterider har også kraftige styremonterte lys. Deres Lumina Max 2000 er en av de sterkeste kompaktlyktene vi har testet. Den er laget i ganske lett fiberplast og klikkes lett av og på styrefestet. Dessverre er denne også dyr og har kort batteritid på maks styrke.
Når det gjelder lykter til under 1000 kroner er Bontragers Ion 800 en av våre favoritter fra tidligere test.
I denne prisklassen er Lezyne Drive 800 XL og Specialized Flux 900 gode lykter som minner om sine dyrere storesøsken, men med noe svakere lys og lavere pris.
Exposure spesialiserer seg på lys i en enhet, også de ekstra kraftige til stisykling. Den lille Exposure Sirius MK7 er en av de aller letteste og kraftigste lyktene vi har testet til 1000 kroner.
I Tyskland er det strenge regler om hvor sterke sykkellys kan være i trafikken. De må også ha en stråle som er begrenset i overkant. I Norge har vi ikke slike regler. Samtidig er det viktig å montere lykten slik at den ikke blender andre syklister, bilister og fotgjengere unødvendig. Alle lyktene kan også raskt justeres ned i styrke mens du sykler. Dette er også lurt å gjøre for å spare på batteriet. Supernova Airstream 2 er den eneste lykten i denne testen som følger de tyske STv Zo-reglene for sykkellykter.
Husk også at det er påbudt med rødt lys bakpå sykkelen etter mørkets frambrudd. Et rødt blinklys bakpå kan også være lurt på dagtid.
Se også Terrengsykkels tester av kraftige stisyklingslykter og egen test av topplyktene fra Lupine og Gemini.