Lezyne lager som kjent en rekke forskjellige lys til sykling. Men det vi har sett fra lykteprodusenten så langt har primært vært lys som relativt sett ikke er så veldig kraftige - altså opp til cirka 1500 lumen.
Mega Drive 2400+ er av et helt annet kaliber. Som navnet avslører, er det snakk om 2400 lumen, som er mye for en styremontert lykt til sykkel. De aller fleste vi ser med en slik lysstyrke er av typen som har separert lyktehode og batteri.
Høyere lysstyrke og litt større batteri betyr også at lykta nødvendigvis blir litt tyngre, uten at vekta skremmer oss.
Praktisk bruk
Vi har testet den kraftige Mega Drive 2400+ fra Lezyne i november og desember 2023, til sykling både langs grusveier, landeveier og i byen. Den har også blitt montert på stisykkelen noen ganger, bare for å se om den kan ha noe for seg til den typen sykling også.
Mega Drive 2400+ gir mega-lys
Der den rimeligere Macro Drive 1400+ har tre lysdioder, har Mega Drive 2400+ hele fem. Diodene er satt opp så lykta gir ekstremt bred og god spredning av lyset. Det merker vi også når vi sammenligner den med den rimeligere MacroDrive 1400+.
Det skulle kanskje også bare mangle.
STØRRE, STØRST: Ikke bare har den mer lys, dette er den så langt største og tyngste lykten vi har testet fra Lezyne. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
LANGLYS: Med 2400 lumen til rådighet, lyser denne lykta kraftig opp. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
LYSSTATUS: Knappen du bruker for å skru lykta av og på, fungerer også som en indikator for batteristatus. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Til sammen er det hele åtte(!) lysnivåer her, hvis du regner med blinklys-effektene du kan få. Men i likhet med MacroDrive 1400+ og andre lykter fra Lezyne kan du sette den i en såkalt Race Mode - da har du kun tilgang til modusene Enduro(700 lumen), og Overdrive(2400 lumen).
Dette kan nok for mange være mer hensiktsmessig. For med så mange nivåer av lys blir det mye å trykke seg gjennom spesielt hvis du får det travelt med å justere lysstyrken. Hvis du brått får det travelt med å ikke blende motgående trafikk er det heldigvis lett å gjøre noe med det: lykten kan både tiltes ned mot asfalten, eller vris til siden med det fleksible gummistropp-festet.
Enkelheten i å ha bare én knapp har noen baksider, og for eksempel det at du ikke bare lett kan dimme ned er én av dem. Kjempekritisk er det ikke, men siden lykten ikke har Stvzo eller annen avkutting av lyskjeglen, kan det være greit å ha i bakhodet.
LADING: Yes, det er USB-C vi vil se på sykkellykter, og det har denne. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
TILT: Ved behov kan du dytte lykten ned for å ikke blende andre. Ikke helt irrelevant hvis den står på maks lysstyrke og du får det travelt. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
VRI: Det ekstremt enkle gummifestet har sine fordeler og ulemper. En av fordelene er at du enkelt kan peke lykta dit du vil. Foto: Kristoffer H. Kippernes.
Hvem bør kjøpe en Lezyne Mega Drive 2400+?
Hvis du vil ha 2400 lumen i en ekstremt kompakt innpakning, så er denne åpenbart interessant for deg. Samtidig er det så mye lumen at vi like gjerne kunne valgt en større lykt av den typen som du kan bruke til multisport, i kategorien hodelykt.
Alternative produkter
Vi har testet mange andre styrelykter på Landevei.no, men ikke mange som er like kraftige som dette.BBB sin Strike Duo-variant som vi har testet er på 1600 lumen.
Hvis du først ser på en lykt med så mye lysstyrke, kan det være naturlig å se på andre typer lykter, som har separat lyktehode og batteripakke. På Terrengsykkel.no har vi testet flere slike, du kan lese testene her:
En god sykkellykt forlenger sesongen og gir vintersykling en ny dimensjon - vi har testet de mest spennende alternativene for lys på sykkelen. Vi gir deg tips til hvordan du velger sykkellykt, og hvordan du får maksimalt ut av sykkellykten.
Konklusjon
Litt stas, eller bare fullstendig overkill?
Det er ikke bare lett å svare på. Sammenlignet direkte med Lezyne sin MacroDrive 1400+ lykt, veier denne cirka 100 gram mer, og koster cirka 1000 kroner mer. Men så får du også 1000 lumen mer.
Det som kanskje er mest interessant med denne lykta er dog ikke maksnivået på lysstyrken, men hvor lenge du kan sykle på nest høyeste nivå. For 100 gram mer, får du en lykt som i teorien hvertfall skal holde i opp til seks timer på 700 lumen, og fire timer på 1500 lumen. For de fleste vil du da kunne sykle gode langturer uten å være spesielt bekymra for å ha lys til å se med.
Og for mange vil det være verdt både de ekstra grammene og de ekstra kronene. De aller fleste vil nok klare seg med en langt rimeligere lykt, men hvis bra varighet på lyset er viktig for deg, vil Lezyne-lykten levere.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.