Denne tabben kan koste deg dyrt

Det er strenge regler når det kommer til lys og reflekser på sykkelen. Har du ikke disse tingene i orden, kan det koste deg dyrt om du blir tatt.

Sist oppdatert: 27. oktober 2023 kl 13.57
Lesetid: 5 minutter

Høstmørket er her for alvor, og det betyr at du må gjøre grep om du skal være synlig på sykkelen. 

Én ting er lys for å se med, en annen ting er lys som faktisk gjør at du er synlig for andre. Sistnevnte er kanskje det aller viktigste, og ikke minst lovregulert. 

Men hvordan gjør man det? Og hva sier loven om sykling i mørket? 

Lenger ned i artikkelen finner du våre beste tips for å bli godt synlig!

Du kan bli bøtelagt

I store byer, og spesielt i Oslo har det i takt med økt tilrettelegging for sykkel i byen også vært en økende grad av kontroller. Der har flere blitt bøtelagt for å sykle uten lys. 

Blir du selv stoppet, kan du risikere et forenkelt forelegg på 1750 kroner.

– Dersom man nekter å vedta et forenklet forelegg vil man bli anmeldt. Da kan saken havne i retten, for en avgjørelse der, sier seksjonsleder for trafikk og sjøtjenesten i Politiet ,Tomm Berger, til Landevei.

Han opplever at de fleste er klar over reglene.

– Og så kan vi møte på ulike unnskyldninger blant de som ikke har det. Det er svært viktig at syklister og gående bruker lys og refleks i den sesongen vi går inn i, fordi det er mørkt og dårlig sikt.

Politiet har ikke statistikk som viser om det har vært en økning av bøteleggelser i trafikken, men Berger varsler at de vil kjøre flere kontroller fremover.

Dette sier loven:

Lovdata.no omtaler dette, under “Forskrift om krav til sykkel”. Der kan vi lese følgende: 

5.Lys og refleks

1.

Sykkel skal ha rød refleks bak. På begge sider av pedalene skal det være hvit eller gul refleks. Ved bruk av sykkel utstyrt med klikkpedaler hvorpå det ikke kan monteres refleks, skal sykkelen ha refleks på pedalarmene. Refleksanordningene skal være av godkjent type.

2.

Sykkel, som brukes i mørket eller i usiktbart vær på alminnelig beferdet veg eller område, skal foran ha lykt som gir gult eller hvitt lys og/eller flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Bak skal sykkel ha lykt som gir rødt lys og/eller lykt som gir blinkende rødt lys.

3.

Lyktene skal være festet til sykkelen.

4.

Lyktene skal kunne sees tydelig i en avstand på 300 m. Lykter som gir blinkende lys skal blinke med minst 120 blink pr. Minutt.

Vis mer
sykkellys test 2023
Les også

– Som den første snøen for bilisten

Syklistenes Landsforening jobber årlig med holdningskampanjen «Synlig Syklist» og deler ut tusenvis at gratis sykkellykter.

– Evalueringer vi gjennomfører viser at denne holdningskampanjen fører til at flere bruker sykkellykt og forstår hvor viktig det er å se og bli sett. Når vi gjentar budskapet, er det flere som bruker sykkellys. Dette forebygger ulykker, forteller generalsekretær Eline Oftedal til Landevei.

Oftedal sier også at mange er klar over påbudet om lys, men at ikke alle vet at det er krav om at sykkellykten skal være montert på sykkelen, og at det ikke holder med hodelykt på syklisten.

– Mange er flinke, og det er bra med kunnskap om bruk av lys, og folk trenger å bli minnet på hvor viktig det er. Vi kan nesten si at høstmørket kommer på syklisten som den første snøen på bilisten.

Generelt forteller hun at trygghet er noe mange syklister er opptatt av, og at mange er bekymret for å sykle i trafikken, og kvinner i større grad enn menn.

Annethvert år gjennomfører de en landsomfattende brukerundersøkelse.

– Funn fra 2022 viser at det er store forskjeller på hvordan syklister opplever tilretteleggingen i sitt nærmiljø. Den røde tråden er at den opplevde tryggheten må styrkes i hele landet. Hver tredje innbygger føler seg utrygg på sykkelsetet, og over halvparten er redde for å sende sine barn ut i trafikken.

Oftedal sier at det er vanskelig å slå fast hvor mange liv som kunne vært spart, men at Transportøkonomisk institutt i 2016 anslo at ti prosent av drepte og hardt skadde kunne vært spart dersom alle fulgte påbudene.

LYS I MØRKET: Lys er både viktig og påbudt. Men hvor mye trenger jeg på en mørk grustur, kan jeg klare meg med en rimelig lykt? Foto: Kristoffer Kippernes.
Les også

Landevei.no’s beste tips til synlighet på sykkel: 

I redaksjonen i Landevei sykler vi hele året, og dermed også mye i mørket. Dette er våre beste tips:

1. Trafikksikre lys som ikke blender andre

Mange vet ikke at du kan unngå å være den irriterende syklisten som blender både biler og andre syklister.

STVZO er en forkortelse for en tysk sertifiseringsstandard som brukes på enkelte sykkellys.

Dette er lys som har en spesialformet lyskjegle som lyser opp veien foran deg, men er avskåret i toppen slik at den ikke skal blende andre eller motgående trafikk.

Hvis du sykler mye i bybildet, kan det lønne seg å vurdere en slik lykt. 

stvzo sykkellys forklart
BEGRENSET: Lyskjeglen på en STVZO-godkjent lykt er mer begrenset, for å hindre at du blender andre du møter når du sykler. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

Det finnes også andre produsenter som lager lys som har lyskjegler tilpasset sykling i bybildet, uten at de nødvendigvis er STVZO-sertifisert. 

2. Synlige klær

Mange klær som er laget for høst- og vinterbruk har refleksdetaljer, men ikke alle.

Det kan derfor være verdt å ta med i beregningen hvis du skal handle ny sykkeljakke- eller bukse.

Også sykkelsko, skoovertrekk, hansker og annet tilbehør finnes i varianter som har mer reflekser enn andre. 

Et langt enklere og billigere triks er en refleksvest, eller reflekssele. 

3. Ekstra synlig hjelm

Hvis du vil makse lysmengden, kan du vurdere en hjelm med innebygget lys.

Både Lumos, Poc, Giro og Sweet lager slike. Det vil koste fra cirka 1000 kroner og oppover, avhengig av hvilken modell du kjøper. 

sykkelhjelm lys integrert batteri
EKSTRA SYNLIG: Du skal ikke nøye deg kun med dette, men lys på hjelmen bidrar til ekstra synlighet. Foto: POC.

Du har alt fra helt enkle modeller som du skrur av og på, til noen mer automatiske, til smarthjelmer. 

Her er to slike hjelmer, som vi har testet:

4. Blinklys og bremselys

Vil du virkelig ta den helt ut? Da finnes det flere alternativer, og spesielt hvis du er litt tech- og gadget-interessert. 

Du får for eksempel både blinklys til sykkelen som du kan aktivere fra styret uten at du trenger å ta hendene vekk fra gir og bremser.

I tillegg har du også bremselys som kan aktiveres ved hjelp av avansert teknologi. 

blinklys sykkel
BLINKLYS: Blinklys på sykkelen kan være med å gi ekstra synlighet. Foto: Kristoffer H. Kippernes.

5. Reflekser 

Dette er antakelig det billigste og enkleste å gjennomføre.

Refleks-klistremerker eller refleksteip får du kjøpt mange steder, og som regel til ikke veldig stiv pris.

VERDENS BESTE: Det er lett å glemme at Nordmarka er et av de absolutt beste og mest konsentrerte stedene i verden å sykle gravel. Foto: Henrik Alpers.
Les også
Publisert 23. oktober 2023 kl 12.16
Sist oppdatert 27. oktober 2023 kl 13.57

Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Robert Robertsen