Vi tester hjelmer for deg som sykler mye, ikke deg som vil slippe unna med skrot fra en svensk nipsforretning for å beskytte det kjæreste du eier. Gode sykkelhjelmer koster faktisk mer enn 199 kroner.

Passform er subjektivt. Det blir i testene våre beskrevet, ikke testet som sådan. Vi noterer oss likevel kanter som kan gnage, plastdeler som åpenbart vil gå i stykker, stropper som er for korte for de med høy panne eller andre faktorer som kan gjøre passformen til et problem.

Annonse

Dette er altså kategoriene vi bruker til karaktersetting, med karakterer fra 1-6:

LUFTING:
Hvor godt ventilert er hjelmen?  Lufter det godt både foran og bak, går luftstrømmen gjennom hele hjelmen? Er luftehullene små eller store? Er det mulig å klø seg underveis, eller vil fingeren da bli sittende fast i et lite hull? Også de nye aerohjelmene har en eller annen grad av lufting, og de vil naturligvis sammenlignes med hverandre.

VEKT:
Hjelmene som benyttes i proffsirkuset varierer faktisk mellom 180 og 380 gram. Dette er mye, særlig når vi ser at rytterne går gjennom ild og vann for å slanke seg 200 gram. Er hjelmen lett er den trolig dyr. Eller ikke? Er hjelmen så lett at det går utover strammemekanismer og andre funksjoner?

VOLUM:
Hvor stor ser hjelmen ut på hodet og hvor tung oppleves den? Ingen vil ha følelsen av å kjøre rundt med en diger ball på hodet, men for å si det enkelt, noen hjelmer gir oss nettopp denne følelsen. Er det en rimelig hjelm som gjør det bra på alle andre punkter? Vel, for hjelmer er det ikke noe jo-større-jo-bedre. De skal være nette saker.

BRILLER:
Med noen hjelmer er det faktisk vanskelig å bruke briller. Hjelmstroppene er regelrett i veien. En annen egenskap er også om det er mulig å sette brillene i hjelmen. Under et langt ritt kan det være deilig å ta av seg brillene og sette dem i hjelmen. Men er det mulighet for dette? Hvor har du ellers tenkt å ha brillene så de holder seg rene og tørre?

JUSTERINGSMULIGHETER:
Ahh, hjelmen sitter som støpt på meg, men hva med deg? Litt stor? Litt trang bak ørene? Litt liten i nakken? Kan dette justeres? Ja eller nei, og i hvor stor grad? Strammemekanismene på hjelmer er ulik, også i de øvre prisklassene. Vi blir stadig vekk forbauset over hvor bra og dårlig dette kan lages, også her er det null korrelasjon mellom de dyre og de rimelige hjelmene.

GJENNOMFØRING:
Hvor fine er detaljene på en hjelm? Ser den skikkelig billig ut selv om den er dyr? Hvordan er stroppene festet i hjelmen? Hvordan ser svetteputene ut? Minner de om billig frotté eller er det lekre silkeputer vi snakker om? Hvordan sitter de fast i selve skallet?

PRIS:
Til sist tar vi en titt på prisen. Hva koster herligheten? Får vi det vi forventer i prisklassen? I Landevei har vi testet hjelmer til en svært billig penge som får toppskår på alle punkter, samt svindyre kalotter som faller tilsvarende igjennom. Desto mer interessant er det å vite at mange av proffene bruker billige hjelmer, som oppfyller nesten alle de overnevnte kriteriene.

SNITT:
Helt riktig, dette er karakteren hjelmen ender opp med.