Slik lager du dine egne müslibarer for en billig penge. Med noen enkle ingredienser kan du lage energibarer som både er sunnere, bedre og billigere enn de du får kjøpt i butikken.
ENKELT: Handler du inn dette er du godt på vei til å få ferdigstilt noen herlige müslibarer.
Lesetid: 4 minutter
Mange syklister lager sine egne energibarer, da barene du kjøper i butikken simpelthen er svindyre. 30, 40, ja kanskje 50 kroner for en bar er i høyeste grad mye penger.
I beste fall gir de en kilopris på 600 kroner, med denne oppskriften skal vi ned mot 100-150.
Vi har her tatt for oss ingredienser til en oppskrift som gir ca 1,5 kg med müslibarer. Den er basert på en oppskrift fra Trines Matblogg.
Litt av moroa er å gå rundt på Ultra, Meny, Jacobs eller andre fjonge butikker og plukke ut diverse tørket frukt. Valget til denne baren falt på Freias premium 86% sjokolade, tørkede bringebær, blåbær, tranebær, aprikos, ananas, mango og papaya.
Dette gir én runde med müslibarer med bær og én runde med tropiske frukter. Selvsagt kan en prøve rosiner, tørkede epler med kanel eller nøtter av forskjellige slag, det er strengt talt bare fantasien som begrenser hva man kan stappe i barene.
Slik gjør du
Steg #1: Finn frem 100 gram diverse tørket frukt, 100 gram mørk sjokolade, 150 gram smør, to spiseskjeer sirup, 0,5 dl brunt sukker, 5 dl müsli, 0,5 dl havregryn, én dl kruskakli, ett egg og 50 gram valnøtter.
…
Steg #2: Hakk opp tørkede bær, nøtter og sjokolade. Bland brunt sukker, müsli, havregryn, kruskakli med smeltet smør, sirup og et vispet egg.
…
Steg #3: Bland alt sammen og rør godt om til en deilig, energirik smørje. I dette tilfellet laget jeg dobbelt opp, og fordelte det i to boller. Én for eksotisk frukt og én for bær.
…
Steg #4: Fordel blandingen jevnt utover en passe stor form, ildfaste former finner du i skuffen under stekeovnen. Settes inn i ovnen på 200 grader i 20 minutter på nederste rist.
…
Steg #5: Ta ut formene etter 20 minutter og skjær dem opp i passende størrelse. De er lettere å skjære opp mens de er varme og myke enn senere, når de har kjølt ned og blitt stive. La dem avkjøle seg i cirka én time.
…
Steg #6: Pakk dem inn i aluminiumsfolie, gjerne på en slik måte at de er lette å åpne mens du er på sykkelen. Sett dem deretter inn i fryseren. De tines i løpet av et kvarters tid etter du tar dem ut igjen.
…
Den eneste ulempen med müslibarene er at de må oppbevares kjølig, det vil si i fryser. De er altså ikke egnet for å ta med på etapperitt, men tar du dem ut av fryseren og konsumerer dem i løpet samme dag så er de helt nydelige, og langt bedre enn den gjennomsnittlige sportsbar. Du får den smaken du selv ønsker, du vet nøyaktig hva du har i deg, og magen takler ofte den hjemmelagde varianten bedre.
Det hele koster deg 100-150 kroner samt to- tre timer på kjøkkenet. Pengene du sparer kan innløses i nye karbonhjul.
Fakta for tallknuserne
Følger du oppskriften her vil du ende opp med en mengde på 845 gram, som gir deg 16 energibarer på 53 gram hver.
Ved å bruke målevekten og kaloritabellen til matoppskrift.no har jeg anslått energiinnholdet på müslibarene: Totalt består oppskriften av 3.750 kcal, det vil si hver müslibar inneholder 234 kcal eller 442 kcal per 100 gram.
Oppskriften til Trine koster deg 111 kroner i råvarer; velger du bare tørkede blåbær går prisen betraktelig opp. Tørkede bringebær koster 87 kroner per 100 gram, mens tropisk miks koster 12 kroner per 100 gram. Om du velger kun tørkede aprikoser eller tranebær så drar du prisen en god del ned. 111 kroner for råvarer til 845 gram betyr at hver müslibar koster 7 kroner, eller 13 kroner per 100 gram.
Til sammenlikning inneholder kommersielle energibarer cirka samme mengde kcal, men koster 3-4 ganger mer:
En Maxim energibar koster 17 kroner hos Sportsmat, veier 55 gram og inneholder 220 kcal, hvilket betyr at den koster 32 kroner og inneholder 400 kcal per 100 gram.
En Squeezy energibar koster 25 kroner hos Sportsmat, veier 50 gram og inneholder 182 kcal, hvilket betyr at den koster 50 kroner og inneholder 364 kcal per 100 gram.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.