Er elektriske pumper fremtidens lommepumper? Hvorfor skal man bruke 1400 kroner på noe man kan gjøre sjøl? Vel, det er fordeler og ulemper med Cycplus AS2 Pro.
Er du lei av den analoge og slitsomme minipumpa di, og vil sprite opp hverdagen med en mer eksplosiv og teknologisk duppeditt?
Cycplus AS2 Pro er en elektrisk minipumpe, en liten, bærbar kompressor som du kan stappe i lomma når du skal på tur. Produsenten lover raskt og høyt trykk, om du skulle trenge det.
Med opptil 120 PSI på maks, er det på papiret veldig bra trøkk i den. Mange produsenter skryter av maks PSI i minipumpene sine, men å ta 100 til 120 PSI for hånd, det krever ganske mye jobbing.
Med bredere dekk, gravel, tubeless, hookless og det ene om det andre er dekktrykk i den høyeste delen av skalaen sjeldnere. Men punkteringer går ikke ut på dato, si!
Når vi tester minipumper, så er det ikke kun effekt og effektivitet vi ser på, men er pumpa behagelig og enkel å bruk, hvor stor er den, har den et bra pumpehode, og så videre.
Når det kommer til størrelse, er i hvert fall AS2 Pro som liten å regne med en størrelse på 70x49x28mm.
På bildet under kan du se en sammenligning med BBB DoubleShot.
Kroppen på pumpa er laget i aluminium og på innsiden er det et 420mAh som driver pumpa. Vekta er på 119 gram, rundt det dobbelte av hva en skikkelig liten og lett minipumpe kan veie, men det er heller ikke uvanlig at de litt større, mer kraftfulle (tradisjonelle) pumpene kan veie.
Det kommer også med et silikondeksel som man kan bruke. Isåfall blir totalvekten 137 gram. I tillegg til pumpehode for presta-ventil følger det også for Schrader-ventil, i tillegg til at det er en pumpenål til baller. En enkel, vanntett zip lock-pose følger også med.
Cycplus AS2 Pro i bruk
Pumpa har en liten skjerm, og tre betjeningsknapper: En for pluss, en for minus og en av/på-knapp. Knappene er krispe og responsive og enkle å betjene. Man starter pumpa ved å holde inne av/på-knappen. Når den er på kan du velge det trykket du vil ha via knappene og skjermen.
1 PSI er intervallet for hvert trykk og du kan velge dønn nøyaktig ditt foretrukne dekktrykk. Ved å holde inne pluss eller minus-knappen, går det raskere.
Når du har valgt hvor mye trykk du vil ha, dytter du pumpehodet på ventilen og aktiverer den med et enkelt trykk på av/på-knappen. Med en rungende dur, setter pumpa så i gang med å fylle opp.
Hva er riktig dekktrykk for en racersykkel? I denne saken gir vi deg forklaringen på hvor mye luft du skal ha og hvorfor, samt at vi forklarer begreper som gjør at du kan eksperimentere med ulike dekktrykk.
Du både kjenner og hører i pumpa at den jobber godt for å fylle opp dekket. Pumpeinngangen er bra og har et godt grep om ventilen, så du trenger ikke på død og liv trykke den mot ventilen eller bekymre deg for at luft glipper ut.
Du får ikke et særlig godt grep om pumpa grunnet form og størrelse, men greit nok. Det er uansett gjerne snakk om bare et minutts tid holding.
På våre 28mm brede tubeless-dekk, tok en oppfylling til 70 PSI ganske nøyaktig 70 sekunder. Produsenten selv hevder 0-80 PSI tar 60 sekunder. Med 70 PSI klarte vi å tyne fire oppfyllinger fra 0 til 70 PSI, før batteriet var tomt.
Presisjonen i trykket var det ingenting å utsette på.
Når du fyller – og det advares du om på en etikken på pumpa – blir den ganske varm, og spesielt rundt pumpehodet. Og varmen forplanter seg også til ventilen. Det skal nok ekstreme forhold til, men bruker du slanger kan en ikke utelukke at varmen kan lede til en punktering. Etter fire kjappe oppfyllinger var pumpa svært varm, men da hadde den naturligvis også vært igjennom en relativt ekstrem bruk.
På skjermen er det en indikator bestående av tre stolper, som viser hvor mye batteri som gjenstår. Ladingen skjer gjennom USB-C-kabel og forholdsvis raskt, pluss/minus 30 minutter alt ut ifra hvor tappet batteriet er.
Batteriet skal tåle opp til 200 ladinger med kun 10 prosent degradering på batteriet. Det vil si at et over tid vil batterikapasiteten reduseres, men du skal punktere rimelig hyppig for at det skal være av betydning.
Skal du sykle i kulda, er det ikke sikkert pumpa bør være din faste følgesvenn. Vi har ikke fått testet dette, så det er bare spekulasjon og forbehold, men det er på det rene at kulde tapper batteri og at det kan være risikabelt å belage seg på at den funker. Du blir i hvert fall nødt til å kontrollsjekke jevnlig mellom turer at den ikke er blitt tappet. Landevei skal fortsette testingen gjennom vinteren, for å se om kulden har noen spesiell effekt.
Hverken på nett eller i manualen er det bemerket noe om kulde eller om den har noen sertifisering for vannavisning/vanntetthet, men at det følger med en vanntett pose for oppbevaring, tar vi som et signal på at den ikke er vanntett.
Men en sånn løsning finnes jo allerede, og det heter co2 patron. Jo da, patroner er litt det samme, og gir også raskere oppfylling, men patronene er også éngangsbruk. Du kan kanskje få to greie oppfyllinger fra én patron, men i hovedsak er det jo én patron pr. punktering. Samtidig kan du ikke spesifisere trykket slik som med AS2 Pro, hvor du også får du flere oppfyllinger av, i tillegg til at den er oppladbar.
Oppbevaring både i lomma og seteveska er ikke en utfordring. Den er så liten at den er ikke til bry i lomma. Du kan få inn flere ting, typ mat/energibarer/gels i samme lomme, eventuelt legge den nederst og ha en jakke eller klær over den.
Cycplus er ikke den eneste pumpa av denne typen på markedet. Både Flexitail og Fumpa har egne varianter, i tillegg til at Cycplus selv produserer flere modeller. AS2 finnes i tre forskjellige størrelser: AS2, AS2 Pro (den vi har testet) og AS 2 Pro Max. Forskjellen ligger i størrelsen og kapasiteten.
Konklusjon
Cycplus AS2 Pro er en praktisk og effektiv løsning for å luft i dekket, med god trykkpresisjon. Med mulighet til å stille inn spesifikt trykk, er du så godt som garantert å få tilstrekkelig og riktig trykk, og slipper å tenke på at du må pumpe for hånd til du blir blå i trynet.
Men utelukkende halleluja-stemning er det ikke. En håndpumpe har åpenbare fordeler da den alltid vil være funksjonell så lenge du er det. Glemmer du å lade den, kan du sitte i saksa.
Om du tenker på pengene, så er jo matten enkel. 10 patroner kan du få til en 200 lapp, et adapter til 150-200 kroner. Punkterer du fire ganger i året, holder det i to og et halv år. Det samme med en tradisjonell minipumpe. Pro Performance XS Minipump koster 300 kroner og varer i mange, mange år.
AS2 Pro holder det den lover, så om du vurderer den, blir det fort et spørsmål om prisen du betaler for fordelen gjør opp for ulempene, som i stor grad er prisen.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Vis mer
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.