Etter flere år med fallende deltakelse i turritt, har noen av klubbene i Rogaland bestemt seg for å ta nye grep for å snu den negative tendensen og skal arrangere Jæren Gran Fondo.
– Dette er et lavterskeltilbud, og et slags startskudd for mosjonistene sin sykkelsesongen, sier lederen av Bogafjell Sykleklubb og initiativtaker til arrangementet, Tor Anders Skjæveland.
Å stille til start i de tradisjonelle turrittene kan være en terskel som stopper mange. Et arrangement lik Jæren Gran Fondo kan, ifølge Skjæveland, være en døråpner for de som ikke føler seg i god nok form, eller som synes feltkjøring kan virke skremmende.
– Målet er at dette kan være et bidrag til å øke interessen og deltakelsen rundt tursykling i regionen. Dette skal først og fremst være sosialt og gøy, sier initiativtakeren.
PSST: Nå skal "alle" ha gravelsykkel. Dette må du vite!
Vårslipp
Han har tro på å arrangere sykkelopplevelser som ikke plent handler om å komme først eller kjappest til mål.
– Vi håper flest mulig har anledning til å delta, og satser på at dette blir en stor sykkelfest, sier Skjæveland.
– Jeg tror det er mange som setter pris på å sykle sammen på tvers av klubbene, og det er ikke nødvendig å alltid ha startnummer på. En kan ha det minst like gøy med lav puls og lite press.
Arrangementet er tydelig inspirert av vårslippet for motorsyklister 1. mai. Arrangørene håper at Jæren Gran Fondo kan bli noe tilsvarende for syklistene i regionen.
– Samtidig har vi flere medlemmer som har deltatt på lignende arrangement i utlandet, og sett at det er noe som vi også kan få til, påpeker Skjæveland.
Samarbeidsprosjekt
Gjengen fra Bogafjell Sykleklubb har med seg Tasta & Omegn Sykkelklubb og Bryne Cykleklubb på laget. De stiller med mat- og servicestasjon på Randaberg og Bryne.
I tillegg er Team Rynkeby med på arrangementet. De stiller med matsalg i målområdet, inntektene fra dette går til Barnekreftforeningen.

INITIATIVTAKERE: Nestleder i Bogafjell Sykleklubb Jørn-Atle Borsheim til venstre, leder Tor Anders Skjæveland til høyre. Foto: Privat
Team Rynkeby er velkjent for sin iherdige kamp mot barnekreft i flere land.
– Arrangementet er gratis, men vi oppfordrer deltakerne til å donere et valgfritt beløp til Team Rynkeby og Barnekreftforeningen.
Rutevalget er heller ikke tilfeldig: i tillegg til å være innom store deler av Nord-Jæren, fra Randaberg i nord til Bryne i sør, kommer deler av turen til å legges på den nye sykkelstamveien mellom Sandnes og Stavanger.
– Det har vært mye negativ omtale om sykkelstamveien, vi vil vise at vi syklister setter pris på satsingen og at vi kommer til å bruke den flittig i årene som kommer, forklarer Skjæveland.
Fallende rittinteresse i Norge
Interessen for landeveissykling har vært stabilt nedadgående siden 2012.
Høsten 2022 lagde Landevei en artikkelserie som tok for seg dette, hvor vi snakket med både deltakere, arrangører og forbundet om både årsaker og løsninger.
Stor interesse for arrangementet
Turen både starter og avsluttes i Sandnes. Det er oppmøte ved Sandnes Sparebank Arena i Melshei, også kjent som rulleskiarenaen like utenfor Sandnes sentrum.
Derfra sykler en i ulike puljer alt etter hvor raskt en planlegger å legge bak seg de i overkant 110 kilometrene.
Frem til skrivende stund har rundt 400 syklister meldt sin interesse for arrangementet.
– Det ser veldig lovende ut frem til nå, sier Skjæveland, som samtidig påpeker at været er en faktor som kommer til å påvirke deltakelsen.
Mer informasjon om arrangementet finner en på Jæren Gran Fondo sin Facebook-side.