Den nye Sola-velodromen skal «brennes» allerede etter fem år

Når velodromen på Sola er utslitt og klar for å bytte banedekke i 2026, skal den gamle parketten brennes. Nå har Folkehallene i Stavanger funnet både dato for seremonien, og «fakkelbærere».

Sist oppdatert 1. april 2021 kl 13.00
velodromen på Sola
KLARE FOR OPPDRAGET: Sola-velodromen skal bytte banedekke i 2026. Alexander Kristoff og Susanne Andersen blir en sentral del av avviklingen. Foto: Cor Vos/ Folkehallene.

Denne artikkelen ble skrevet 1. april og er en aprilsnarr.

Sist Norge hadde innendørs velodrom var under Sykkel-VM i 1993, og den gangen ble det bygget en velodrom i Vikingskipet på Hamar - et midlertidig byggverk kun for verdensmesterskapet.

Men da verdensmesterskapet var over fantes det ingen hall å bygge opp velodromen i. Dagen etter verdensmesterskapet var over var rivingen i gang, og etter at alle involverte hadde sikret seg en parkettsouvenir ble hele velodromen brent.

Nå er det faktisk ikke uvanlig å brenne velodromer når dekket er nedslitt, men det gjøres aldri etter en uke slik som var tilfellet på Hamar.

Parketten på en velodrom har en levetid på mellom fem og ti år, og når dekket er oppbrukt er brenning den vanligste formen for avvikling.

I likhet med eksempelvis impregnert trevirke, er det mye kjemikalier i parketten, og dette gjør at det ikke kan brytes ned naturlig, selv om det er rent trevirke.

Like fullt, Sola-velodromen har nå bestilt tid hos søppelforbrenningsanlegget på Sola i desember 2026. Der er det satt av en hel uke til å bli kvitt det gamle velodromdekket, som på den måten vil varme opp tusenvis av hjem i området med fjernvarme.

velodrom
NYTT DEKKE: En velodrom er nedslitt etter mellom fem og ti år, og da byttes banedekke. Her kommer det første banedekket til Sola i fjor høst.

– Ja det stemmer at vi har booket tid for brenning. Vi regner med at velodromen vil bli brukt nærmest døgnet rundt de neste årene, og at den er nedslitt om fem år. Ettersom det tar så lang tid å brenne en velodrom har vi bestilt time allerede nå, forteller driftsleder ved Sola-velodromen, Sebastian Kartfjord.

Er ikke fem år veldig kort levetid for et velodromdekke?

– Hadde det vært opp til meg hadde vi brent den etter åpningshelgen. Vi kan jo ikke være noe dårligere enn de var under Sykkel-VM i 1993, ler Kartfjord med en henvisning til at det er 1. april. 

– Men fra spøk til alvor, et velodromdekke lever i mellom fem og ti år, har en det så lenge som 11 år er det unikt. Jeg er stolt av norske syklister som skal bruke velodromen, den er jo til for å brukes og vil bli fort slitt.

Hvem er hovedbrukerne av velodromen?

– Vi har fulle bookinglister for klubber fra hele landet i tre år fremover. I tillegg skal det gå skandinavisk cup i velodromen hver vinter med ritt annenhver helg. Når jeg sjekker bookinglistene kan jeg telle på en hånd hvor mange helger som er ledige. Ønsker klubben din å arrangere banemesterskap for medlemmene er første mulighet faktisk i 2024, sier Kartfjord.

Men helt umulig blir det ikke å arrangere klubbmesterskap på velodrom i årene som kommer. Asker-velodromen åpner i 2022, og de har foreløpig ikke åpnet bestillingsheftet.

sebastian-kartfjord
FULLE TIMELISTER: Velodromen er fullbooket i tre år fremover, kan Sebastian Kartfjord fortelle.

Kristoff og Andersen vil «tenne fyrstikken»

Akkurat hvem som sto for brenningen av Hamar-velodromen er usikkert, og noe av velodromen ble faktisk solgt som peisved. Men Kartfjord har for lengst funnet ut hvem som skal få æren av å «tenne på» Sola-velodromen.

– Det vil være Alexander Kristoff og Susanne Andersen. De er de to absolutt mest meritterte syklistene i området, og et naturlig førstevalg. Nå er det ikke akkurat snakk om at de kommer med en bensinkanne og fyrstikk, det blir nok mer ordnet enn som så.

Hvordan da?

– Jeg vet ikke akkurat hvordan det foregår, men det skjer i et lukket forbrenningsanlegg. Jeg vil tippe det er så enkelt som å trykke på en knapp, og det er nok mer en slags seremoni for pressen enn det er spennende for Alex og Susanne.

Blir det ikke mulig å sikre seg en velodrom for amatører og sykkelfans?

– Da må de isåfall kjøpe det som blir brukt til opptenningsved. Den ytterste svingen på velodromen vil bli solgt som dette, for den er det færre gifitige stoffer i, og mindre gummi fra dekk. Men om det er stas å ha opptenningsved som souvenir vet jeg ikke, sier Kartfjord.

Utelukker ikke verdensmesterskap

Det er snart 30 år siden Oslo arrangerte VM på sykkel, nærmere bestemt i 1993. Den gang vant Lance Armstrong fellesstarten, mens Jan Ullrich vant amatør-VM, tidligere var det ikke egen U23-klasse.

På velodromen i Vikingskipet ble det satt flere rekorder, og den ble omtalt som en av de raskeste i historien.

Sebastian Kartfjord utelukker ikke at vi kan få et nytt verdensmesterskap på bane i Norge, men det vil i såfall bli på dekket som kommer etter 2026.

– Nå er det ikke jeg som bestemmer om det blir VM eller ei, men vi er klare på at det er ønskelig.

Når blir det i såfall?

– Det blir nok på velodrom versjon 2.0 om du vil, altså på dekket som kommer etter at det første er brent. Vi snakker da nærmere 2030. Vi trenger litt mer erfaring før vi eventuelt arrangerer et VM, men med to vellykkede verdensmesterskap gjennom historien er vi godt rustet for et tredje, sier Kartfjord.

Publisert 1. april 2021 kl 13.00
Sist oppdatert 1. april 2021 kl 13.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen