Sykkelhansker - best i test for vinter, vår, sommer og høst

Dette er de beste sykkelhanskene

Sykkelhansker for varierte forhold og temperaturer. Gode hansker beskytter hendende og gir økt komfort. Om vinteren bruker vi alle sykkelhansker, men om sommeren er det delte meninger om det er bra eller ei. Her lærer du alt om ulike hansker!

Sykkelhansker
KALDT, KALDERE, KALDEST: Sykkelhansker er et must om vinteren, kjekt å ha om sommeren.

Sykkelhansker er viktig for å beskytte hendene når vi sykler. Det være seg mot stadig gnaging på styret, mot grus og asfalt i et fall, eller mot kulde og regn. Hansker til landeveissykling har gjerne noe annen utforming enn hansker til langrenn eller terrengsykling.

Sommerhansker er laget for å gi deg ekstra godt grep på styret, for å være aerodynamisk og for å redde håndflatene dine når du faller.

Høst, vår og vinterhansker må gjøre alt det sommerhansker skal gjøre, i tillegg til å holde deg varm. Det er viktig at de lar deg gire og bremse som normalt. Det er også supert om de muliggjør bruk av mobiltelefonen uten at du må ta dem av.

Test av vintersykkelhansker

Til real vintersykling i mange minusgrader trenger du ordentlig tjukke og varme hansker.

Velocio fra det nord-østre hjørnet av USA har laget lette og fine hansker med høyteknologisk fleecefór fra Polartech. Deres Alpha Gloves varmer godt og er veldig komfortable på.

Giro 100 proof er en kombinasjon av vott og hanske som isolerer godt i sprengkulde.

Pearl Izumi Amfib Lobster kombinerer også egenskapene fra votter og hansker. Såkalte hummer-hansker varmer ekstra godt på kalde dager.

Hansker som varmes opp med batteri kan også redde fingrene på de kaldeste dagene. Norske Heat Experience sine elektrisk oppvarmede hansker holder neglespretten unna på de kaldeste dagene.

Minnesota-baserte 45Nrth er eksperter på vintersykling. Deres Sturmfist-hansker er noe av det aller varmeste du får.

Er det mange minusgrader er det ofte bare styre-muffer som kan holde deg ordentlig varm på hendene.

Test av sykkelhansker til vår og høst

Shimanos Infinium Insulated hansker bruker fór av typen Infinium fra Gore tex. Dette gjør hanskene vindtette og ganske så varme. Hanskene til Shimano har også stort flerbrukspotensial og veldig lav pris.

Giro Xnetic H2O ser ut som strikkevanter, men er helt vanntette. De er i tillegg foret. På våte og sure regnværsdager i vårløsningen kan det være akkurat disse hanskene du trenger for å holde på varmen.

Castelli Perfetto RoS har velkjente egenskaper fra Gabba–jakka, har tynt fleecestoff innvendig og holder deg varm på vår og høst. De har vindtett stoff, men er nok litt for tynne for vintersykling.

Test av neoprenhansker til sykling

I sprutregn kan neoprenhansker være riktig redskap. Disse bruker kroppsvarmen din til å holde fingrene dine varme selv om det er vått.

Hanskene fra Velotoze sitter trangt på og gir godt grep på styret og bremser og gir.

Spatzwear sine litt tjukkere neoprenhansker er noe varmere, men har heller ikke den samme fingerspissførligheten.

Test av Castelli Perfetto RoS sykkelhansker

Å kalle Castelli Perfetto RoS for vinterhansker er kanskje å strekke det litt langt, men likefullt imponerer de.

castelli perfetto ros sykkelhansker
HØSTHANSKE: Castelli Perfetto RoS har mange av de samme egenskapene som Gabba–jakka har. Foto: Knut Andreas Lone
LV_godt_kjøp
Castelli Perfetto RoS sykkelhansker
  • Pris: 749 kroner

  • Vekt: 55 gram i størrelse large

  • Oppgitt brukstemperatur: 4 til 10 grader

  • Testet størrelse: Large

skala
8/10

Castelli Perfetto RoS minner umiddelbart en del på softshellhansker, men er det ikke. Ved nærmere undersøkelser og prøving, er stoffet mindre stivt.

Perfetto RoS sykkelhanskene er en del Castellis high performance vinterkolleksjon. RoS står for Rain or Shine, og hanskene er ment å takle kjøligere forhold samtidig som de er rettet mot prestasjon.

Å kalle dem for vinterhansker er nok å ta hardt i når det kommer til norske forhold, noe vi skal komme tilbake til, men ligger nok mer i kategorien høst/vår–hansker.

Perfetto–kolleksjonen til Castelli er en videreføring av Gabba–kolleksjonen, og har mange av de samme egenskapene som den klassiske Gabba–jakka.

TYNNE OG LETTE: Castelli Perfetto RoS gir bra med varme, selv om de ikke er særlig tykke. Foto: Knut Andreas Lone
TYNNE OG LETTE: Castelli Perfetto RoS gir bra med varme, selv om de ikke er særlig tykke. Foto: Knut Andreas Lone

I praktisk bruk

Hanskene har elastisk stoff og innvendig har de et tynt lag av fleece–stoff. Mansjetten på hanskene dekker den nederste delen av pulsåren på håndleddet.

Åpningen på hanskene er ganske smal, men med det elastiske stoffet går det relativt greit å trekke dem opp over håndleddet.

Hanskene kommer med GoreTex Infinium. Det vil si at de er vindtette og pustende, men ikke helt vanntette. GoreTex beskriver stoffet som «vannavstøtende».

FLEECESTOFF: I mansjetten er fleecestoffet som skal gi deg litt varme, synlig. Foto: Knut Andreas Lone
FLEECESTOFF: I mansjetten er fleecestoffet som skal gi deg litt varme, synlig. Foto: Knut Andreas Lone

Inne i håndflaten er det to områder som er forsterket og har silikonbelegg. Dette gjør at du har et svært godt grep om styret – også når det regner.

Både tommelen og pekefingeren på begge hanskene har et belegg som gjør at det er mulig å bruke touchskjermer. De er veldig kurante, men hanskene har imidlertid litt mye luft mot fingertuppene, som i blant kan gjøre det litt knotete.

I bruk er hanskene ekstremt behagelige. GoreTex–egenskapene føler man godt, og når det er åtte grader og litt vind kan man fint finne på å tenke at dette er verdens beste hansker.

GODT GREP: De forsterkede områdene med silikonbelegg i håndflaten gir et godt grep på styret. Foto: Knut Andreas Lone
GODT GREP: De forsterkede områdene med silikonbelegg i håndflaten gir et godt grep på styret. Foto: Knut Andreas Lone

Men hva med når vi presser dem ned mot det litt mer "ekstreme"? Vi har ikke testet disse hanskene på minussiden av gradestokken, men rundt 2–3 grader og isende vind er de verste forholdene vi har testet dem i.

Det går, men det var helt i grenseland. Halvannen til to timer var det meste vi hadde inne i de forholdene, før det begynte å bli tegn til neglebit.

Hanskene funker også strålende i regn, så lenge det ikke er konstant og store mengder. Om det er litt bygevis og eller yr, holder de deg tørr relativt lenge, samtidig som de holder fint på varmen.

Men sykler du lenge nok i regn, vil vannet trenge igjennom. Da hjelper det heldigvis at de har GoreTex Infinium, som gjør at vinden ikke går rett igjennom og kjøler ned hendene dine.

SVEIP I VEI: Belegget på fingertuppene her gjør det mulig å manøvrere både telefon og computer. Foto: Knut Andreas Lone
SVEIP I VEI: Belegget på fingertuppene her gjør det mulig å manøvrere både telefon og computer. Foto: Knut Andreas Lone

Hvem bør kjøpe disse hanskene?

Trenger du en allsidig hanske, gjerne en du også kan bruke i konkurranse, er dette en god hanske for deg. Den har solid bredde i brukstemperaturen sin, samtidig som den holder lett regn unna. I konkurranseøyemed er det selvsagt et stort pluss at den puster godt.

Alternative produkter

Vi har testet flere andre hansker som ligger i samme kategori:

Konklusjon

Castelli Perfetto RoS er veldig gode sykkelhansker, og du får bra verdi for pengene. De er perfekt til bruk på høst og vår, men skal du sykle om vinteren bør du finne noe som er varmere.

VURDERING
I praktisk bruk
Komfort
Isolasjonsevne
Verdi for pengene
Totalvurdering
PLUSS

Fingertupper for bruk av touchskjerm

Vindtette (GoreTex Infinium)

Puster godt

Veldig komfortable

Godt grep

MINUS

Litt lange i fingertuppene

Vil bli våte etter en stund i regn

Ingen reflekser

Test av Spatzwear Thrmoz hansker

Spatzwear Thrmoz vinterhansker er frontet som hansker for real vinterkulde. De gjør seg best i temperaturer rett rundt frysepunktet.

Spatzwear Thrmoz hansker
MED VINDVOTT: I lommen på håndbaken skjuler det seg et vindtrekk du kan trekke over fingrene. Foto: Øyvind Aas
Spatzwear Thrmoz hansker
  • Pris: 1 069 kroner

  • Vekt: 92 gram per par

  • Brukstemperatur: -2 til 8 grader

  • Spatzwear.com

skala
5/10

Spatzwears varmeste hansker har om ikke et ess i ermet, så en vindvott gjemt på håndbaken. Thrmoz-hanskene har høy mansjett med glidelås i siden. Dette sikrer at du ikke får kuldeglipe mellom jakke og hansker.

Hanskene er foret med tynn, tettvevd roubaix-fleece og er vindtette på håndbaken. Håndflatene er dekket med mange små D-formede gummilogoer for godt grep mot styret. En ekstra forsterkning nederst i håndflaten sikrer god friksjon mot styret og ekstra beskyttelse ved fall. 

Pekefinger og tommel er dekket av et gummibelegg med høy friksjon. Dette gir god grep på gir- og bremser. En liten spalte på innsiden av pekefingeren gjør at du kan frigjøre pekefingertuppen fra hansken slik at du kan taste på mobilen. Da vi har erfart at hansker som skal være mobil-kompatible ikke er det, er dette en god løsning for deg som trykker mye på telefonen underveis. 

I en lomme på håndbaken av hanskene skjuler deg seg et vindtrekk du kan trekke over fingerne. Trekket er i 2+2-konfigurasjon slik at hansken blir gjort om til en hummerhanske med trekket på. Trekket gir godt med ekstra beskyttelse mot kulde og gjør at utforkjøringer rundt frysepunktet går unna uten neglesprett. Trekket er litt krevende å strekke over fingrene i fart og har revnet litt i splitten mellom klørne på våre testhansker.

Håndbaken har en bred refleksstripe tvers over.

Spatzwear Thrmoz hansker
GODT GREP: Mange små gummi-logoer i håndflaten gir godt grep om styret. Foto: Øyvind Aas

Glidelåsen i siden av hansken er kraftig og ikke beskyttet på innsiden. Den er skarp mot hånda og vi opplever at vi nærmest høvler av hud på siden av hånda hver gang vi tar hanskene av og på. Det gjør såpass vondt at vi gruer oss litt til hver gang de skal av eller på. 

Til tross for at hanskene heter Thrmoz er de ikke varme nok til langvarig sykling i flere minusgrader. Da bør du heller vurdere Velocio Alpha, eller Shimano Infinium.

Temperaturer akkurat rundt null grader takler Spatzwear i noen timer med vindtrekket på, men blir det kaldere enn 3 minus kommer neglespretten fort. 

Med vindtrekket på er det krevende å betjene gir og bremser. En 1+3 konfigurasjon eller en real 4-fingers vott hadde kanskje vært like greit. En hel overtrekksvott vil varmet bedre uten å være så mye mer krevende å gire og bremse med, mens en 1+3-løsning hadde gjort bremsing og giring enklere uten at hanskene hadde blitt mye kaldere. 

Spatzwear Thrmoz lover litt mer enn de leverer i form av varme. De har god passform og er ok rundt null grader, men det avtagbare vindtrekket utvider ikke bruksområdet nevneverdig. Glidelåsen er alt for grov og vond slik at det å ta hanskene av og på blir smertefullt. Prisen er også i overkant høy.

VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Varmer godt opp på håndleddet

Hull i pekefingeren for tasting 

Det avtagbare vindtrekket gir noe ekstra varme

Godt grep på styret

Kraftig refleksstripe på håndbaken

MINUS

Glidelåsen er skarp mot siden av hånda

Ikke varme nok til sykling i -5 grader

Høy pris

Gummistriper på vindtrekket løsner

Test av Velocio Alpha vinterhansker

Velocio Alpha vinterhansker er foret med Polartec Alpha-fleece og gir god varme, samtidig som de er tynne og lette.

Velocio Alpha Gloves
TYNNE OG VARME: Velocio Alpha gloves er varme selv om de er lette og tynne. Foto: Øyvind Aas
LV_best_i_test
Velocio Alpha glove
  • Pris: 108 euro

  • Vekt: 82 gram per par

  • Brukstemperatur: -5 til 5 grader

  • Velocio.cc

skala
8/10

Velocios vinterhansker er myke og laget i et soft-shell-materiale fra eVent. Stoffet er behandlet med DWR-belegg så det blir vannavstøtende og vindtett. Inne i hanskene er det et tjukt lag med Polartec Alpha-fleece. En langhåret fleece som isolerer godt i forhold til den lave vekten og volumet. 

Håndflaten har et gummifelt der hvor du vil holde styret. I tillegg er innsiden av bremsefinger- og tommeltuppene dekket med et gummibelegg. 

Hanskene har relativt lang mansjett og dekker godt oppover håndleddet. De elastiske mansjettene har innlegg av super-roubaix-materiale slik at de tetter godt mot underarmen, enten du velger å ha dem under eller over jakkeermet, begge deler går. 

Det tynne, men godt isolerende foret går rundt hele hånda inne i hansken. Det gir litt upresis følelse på styret, men det varmer godt på alle kanter. Hanskene sitter ikke trangt rundt hendene. Det er litt plass til varmende luft mellom fleecehårene inne i hansken. 

Velocio oppgir at disse hanskene er varme nok til temperaturer ned mot 8 minus. Vi føler de er litt for tynne for turer på over en time i kaldere temperaturer enn minus 5. I 2-3 minusgrader holdt de oss varme på hendene i 2-4 timer på grus- og landeveissykkelen. 

Velocio Alpha Gloves
REFLEKS: En bred refleksstripe går langs hele utsiden av hansken

Hanskene er ganske vanntette. De holder vann ute en stund vi dypper dem ned i en bøtte. Vann preller også raskt av slik at de ikke blir tunge. 

Da hele hansken er laget av mykt softshellstoff er det ingen skarpe kanter som gnager mot nesa når vi trenger å tørke svette og snørr. 

Små reflekslogoer på håndbakene og heltrukken stripe langs hele utsiden av hånda gir god synlighet i mørket. 

Ønsker du noe varmere kan du kanskje ta en titt på Shimano Infinium, mens hvis du vil ha noe tynnere kan du vurdere Spatzwear Thrms.

Velocio Alpha Glove er skikkelig gode hansker til sykling i temperaturer rett under null. De har ingen polstring i håndflaten, og er formsydde nok til at de gir godt grep om styret. De kan også brukes som skihansker hvis du ønsker det. 

Velocio Alpha Glove er vinterens favoritthansker til pendling på kalde dager og på langturer på dagene vi ikke trenger de aller tjukkeste hanskene.

VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Varme til 3-4 minusgrader

God passform

Føles lette og tynne

Forsterket i håndflaten og på to fingertupper

Stort refleksfelt langs siden 

MINUS

Sitter litt løst på

Ikke vanntette

Funker ikke med telefonskjerm

Test av Shimano Infinium insulated gloves

Shimano Infinium er forede hansker, som er vindtette og robuste. De varmer godt og har store reflekser for god synlighet.

Shimano Infinium Insulated gloves
VARME: Shimano Infinium-hansker har stor snørfille på tommelen og tjukt for.
LV_anbefaler
Shimano Infinium Insulated gloves
  • Pris: 579 kroner

  • Vekt: 107 gram per par

  • Brukstemperatur: -5 til 5 grader

  • bike.shimano.com

skala
8/10

Shimano Inifinium insulated hansker er foret med Gore Tex sin Infinium-teknologi. Dette gjør dem vindtette, vannavvisende og godt isolerte. Hanskene minner mye om tradisjonelle skihansker. De har ganske tjukt for på håndbakene og rundt tommel og håndledd, men er tynne i håndflaten.

Mansjetten strammes rundt håndleddet med en bred og kraftig borrelås. Denne er nesten i overkant kraftig, men den er myk og lett og åpne og lukk. Den sikrer tett lukking rundt håndleddet. Samtidig kan den komme litt i konflikt med klokka på venstrearmen. 

Shimano-hanskene har mykt stoff på hele utsiden av tommelen. Dette gjør det komfortabelt å tørke bort snørr og svette på overleppa uten at nesa blir sår. Dette burde være en selvfølge på alle hansker, men på Giros mellomvarme vinterhanske er dette eksempelvis ignorert totalt.

Infinium-foret i hanskene varmer godt uten at det veier stort eller tar særlig plass. Hanskene sitter trangt på, men gir god bevegelighet og godt grep om styret. 

Mellomrommet mellom tommel og pekefinger blir stående litt i spenn ved full strekk her. Det er forsterket med ekstra skinn og veldig solid. Hansker har en tendens til å revne her, det vil ikke skje med disse. 

Selv om fingertuppene ikke har noen synlige gummifelger eller magiske tråder er de kompatible med mobilskjermen. Ingen av fingrene har noe gummi på innsiden, men et gummifelt rett nedenfor pekefingeren gir god kontroll på styret. Det semskede læret på innsiden av fingrene gir uansett godt grep på bremser og gir. 

Hanskene er laget slik at de også fungerer til mye annet enn sykling, langrenn, snøskuffing og så videre.

Selv om det er mye positivt med hanskene, skuffer de når det kommer til et punkt. De er riktignok omtalt som vannavvisende av Shimano, men det vil vi til nød akseptere som en passende beskrivelse.

Regner det, er det ikke lenge de holder vannet ute, og når først vannet trenger igjennom stoffet er de nesten som en svamp. Isolasjonsevnen er heldigvis bra, men på lengre turer er våte, tunge hansker kombinert kjølig temperatur aldri bærekraftig.

Shimano Infinium Insulated er en billig hanske som varmer godt og sitter godt på hendene. Den er solid laget og har store reflekspartier. Synes du borrelåsmansjett er fint gir disse hanskene deg skikkelig mye for pengene. 

VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Varme til 3-4 minusgrader

Føles lette og myke

Snørrfille på hele tommelen

Stort refleksfelt på håndbaken og på mansjetten

Fungerer med telefonskjerm

Billige 

MINUS

Ikke vanntette - suger vann

Mansjett litt trang over klokke

Test av Assos Winter Gloves sykkelhansker

Assos Winter Gloves har polstring i håndflatene og lett for på håndbaken. De gir solid grep, men er ikke veldig varme. Best i plussgrader.

Assos Winter Gloves
BEST PÅ VÅREN: Assos Winter gloves fungerer best i noen plussgrader. Foto: Øyvind Aas
Assos Winter gloves
  • Pris: 869 kroner

  • Vekt: 58 gram per par

  • Brukstemperatur: 3 til 10 grader

  • Assos.com

skala
7/10

Assos sine Winter-gloves er blant de tynnere og lettere i kategorien for kaldværshansker. Hanskene fra det sveitsiske luksusmerket lever ikke helt opp til navnet og forventningene, men gir veldig godt grep på styret. 

Det er åpenbart ikke norsk vinter de har tenkt på de som har gitt Assos-hanskene navn. Disse hanskene er vindtette og er foret med tynn, tettvevd fleece.

Den litt forlengede mansjetten tar liten plass og vil legge seg godt innunder vinterjakka så du unngår kuldeglipe her. Mansjetten er såpass trang at den er litt krevende å få utenpå en Garmin-klokke eller tilsvarende, selv en slank Forerunner 935 blir fort for stor. 

Hanskene har semsket lær i håndflatene og lett polstring både rett nedenfor fingrene og på håndputen nedenfor lillefingeren - over ulnarnerven. 

Tuppene på tommel og pekefinger har ekstra tynt og grovt lærmateriale for ekstra god feeling på gir og bremser. Hanskene er blant de ytterst få vi har prøvd som faktisk fungerer på mobil-skjermen, uten å fukte dem først. 

I bruk er hanskene veldig gode. De sitter stramt på og gir suverent grep på styret, uten at det går utover kontroll og feeling. Den vindtette håndbaken har en relativt stor reflekslogo som synes godt. De blir dessverre fort våte i vann og tar raskt opp en del vann.

Til tross for at hanskene heter Winter, varmer de ikke veldig godt. De er hakket varmere enn de ser ut, men likevel ikke varme nok til langvarig bruk i temperaturer under 3 plussgrader.

Da skal du i så fall holde høy fart og helst sykle i terreng som krever mer energisk kroppsbruk enn landeveier. Her vil vi heller anbefale Velocio Alpha, en tynn og lett testvinner som tross beskjedent utseende varmer godt.

Assos Winter er gode hansker som sitter godt på hendene og gir skikkelig godt grep på styret. De fungerer også supert med skjermen på mobilen. Navnet, Winter er dog misvisende da disse hanskene ikke er varme nok til sykling i minusgrader. I temperaturer rundt 3-6 grader er de likevel ordentlig gode.

VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Gir godt grep

Gir god styrefølelse - også på terreng- og grus

God snørrtørker på tommelen

Fungerer bra med mobil

Store reflekser

MINUS

Ikke veldig varme

Blir raskt våte

Test av Giro Xnetic waterproof hansker

Giro Xnetic er helt vanntette hansker som ser ut som strikkevanter. De beskytter godt mot vann, men ikke mot sprengkulde.

Giro Xnetic H2O hansker
HELT TETTE: Giro Xnetic H2O er helt vanntette og har mykt fór. Foto: Øyvind Aas
Giro Xnetic H20 gloves
  • Pris: 699 kroner

  • Vekt: 66 gram per par

  • Brukstemperatur: 2 til 12 grader

  • Giro.com

skala
8/10

Giros Xnetic-hansker ser ut som slike belgiske sykkelvanter alle skal ha i klassikermånedene mars og april. Skjult inne i det strikkede stoffet er en vanntett membran. Xnectic-hanskene fungerer som en mellomting mellom neopren- og gummihansker, ikke som de kjente sykkelvantene fra DeFeet. 

Xnetic-hanskene sitter godt på hendene. De har god passfom som ikke hemmer bevegelsen i fingrene. De har ingen ekstra polstring i håndflatene, men gummistriper- og prikker som gir godt grep på styret.

Vi ser antydninger til at noen tråder har røket der hansken strekkes mest mellom tommel og pekefinger. Hanskene er likevel fortsatt vanntette, da membranen ikke henger sammen med strikkematerialet på utsiden. 

Det ganske grove stoffet i hanskene føles helt fint inn mot styret. Inne i hanskene er det et mykt fór som er mykt og ganske isolerende. Ønsker du å tørke snørr eller leppesvette i fjeset er det omtrent som å snyte seg med et grovt sandpapir. Det skal ikke mange drag under nesa med håndbaken før du er rød og sår. En pusselapp hadde gjort susen. 

Fingertuppene på tommel og pekefinger skal være mobil-kompatible. Dette fungerer bare delvis. Med tørre hansker responderer skjermen ikke. Slikker du lett på fingertuppen før bruk klarer du å sveipe og trykke med litt innsats. Dette gjelder også for andre våte hansker, uten tråder tilpasset skjermbruk. 

Selv om hanskene er vanntette og foret er de ikke super-varme. De fungerer ned i temperaturer rett under null så fremt du får opp kroppsvarmen tidlig. Da bruker de kroppsvarmen til å varme opp luften som fanges inne i hanskene og i foret. Blir du først kald på fingrene er det vanskelig å få varmen tilbake igjen. 

Vi foretrakk disse hanskene på gravel- og terrengturer der vi måtte jobbe litt med styret og holdt kroppen i konstant bevegelse. Da klarte vi oss i to timer i -2 grader. På landeveien med hendene ganske så stillesittende på styret, ble vi fortere kalde på fingrene. 

Da kan kanskje Shimano Infinium eller Velocio Alpha være bedre valg.

Skal du ut å sykle i 3-10 plussgrader og regn vil disse hanskene fungere supert. De gir godt grep om styret og holder regnet ute, uten å bli like klamme som neoprenhansker. Bruk gjerne ermet på trøya eller jakka for å tørke deg under nesa. 

VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Helt vanntette

Mykt fór

Gir godt grep på styret

Store reflekser på håndbakene

MINUS

For kalde for flere minusgrader

Grove mot snørrete neser

Touch-skjermfunksjonen fungerer bare delvis

Test av Heat Experience All Mountain varmehansker

Blåfrosne fingre er et stort problem for mange som driver med vintersykling. Kan hansker med elektrisk oppvarming være løsningen? Vi har testet Heat Experience All Mountain varmehansker.

FLOTTE: Heat Experience' varmehansker er skikkelig flotte, også uten varmekablene skrudd på. Foto: Henrik Alpers.
FLOTTE: Heat Experience' varmehansker er skikkelig flotte, også uten varmekablene skrudd på. Foto: Henrik Alpers.
Heat Experience All Mountain varmehansker
  • Pris: 1 999 kroner

  • Vekt: 420 gram per par, str XL

  • Importør: heatexperience.no

skala
8/10

Hvor lett en fryser på fingrene er individuelt, men for ganske mange er vintersykling en ufyselig opplevelse på grunn av blåfrosne fingre. En ting er komforten, men det går i tillegg på sikkerheten løs å ikke kunne kjenne bremsene.

Heat Experience er et relativt nytt, norsk selskap, som lager diverse produkter med varmekabler, blant annet ulike hansker. Vi har fått inn modellen ved navn All Mountain til test, en kraftig og solid modell laget for å tåle mye juling.

Kan dette være den ultimate hansken for vintersykling?

Den har mansjett til langt opp på armen med egen snøreløsning, grov og solid stramming rundt håndleddet, saueskinn i håndflaten for grep og lang levetid. Den har vanntett membran, mellomtykt for og er selvsagt vannavvisende på utsiden. På ringfingeren finner vi også en løkke, som gjør det enklere å ta hanskene av.

I tillegg kommer selvsagt varmetrådene, som er lagt i mønster over håndbaken og fingrene. Siden tommelen er en litt enslig finger, har den fått en ekstra runde med varmetråd for ekstra varme.

LANG MANSJETT: Den lange mansjetten hjelper mot tap av varme. Gode strammeløsninger rundt håndledd og mansjett er også et pluss. Foto: Henrik Alpers.
LANG MANSJETT: Den lange mansjetten hjelper mot tap av varme. Gode strammeløsninger rundt håndledd og mansjett er også et pluss. Foto: Henrik Alpers.

I den lange mansjetten finner vi en liten lomme til batteriene. De veier 70 gram per stykk, men de ligger allikevel trygt på plassen sin. Selve hanskene veier 420 gram per par inkludert batterier, noe som må sies å være ganske tungt.

Den ekstra vekten skyldes selvsagt varmetråder, bryter og batteri. Det er eksempelvis mer enn dobbelt så mye som Giro 100 Proof, som er en ganske varm vinterhanske.

Tiltenkt bruk

Heat Experience All Mountains hansker har ikke sykling som sitt primære bruksområde, det ligger litt mer i navnet. Friluftsliv, utendørsjobb, skikjøring, måking av hyttetak eller alt mulig annet du måtte foreta deg i kulda, er mer nærliggende bruksområder.

Det betyr at hanskene ikke har spesialtilpasninger som sykkelhansker har, slik som eksempelvis Sturmfist fra 45NRTH. Sykkelhansker har ofte ekstra god bevegelighet i fingrene, de kan være noe formtilpasset å holde et styre, samt at reflekser gjerne er plassert på litt annerledes steder.

Like fullt er det vanlig også for erfarne syklister, å bruke hansker tiltenkt annen bruk også til sykling. Markedet for hansker til tørre og kalde vintre er ganske begrenset, og de få vinterhanskene som er på markedet er ikke særlig ulike helt vanlige vinterhansker.

I bruk

Etter å ha ladet batteriet, er det forbilledlig enkelt å komme i gang med bruk. Hold knappen på mansjetten inne i tre sekunder, vent noen minutter på at de skal varmes opp, og så er vi i gang.

Knappen er stor og enkel å trykke på, og den har også et tydelig «klikk». Den er også enkel å treffe og trykke på, selv med tykke hansker – eksempelvis hanskene du leser om akkurat nå.

Et kort klikk på knappen lar deg rullere mellom tre varmemoduser – rødt, hvitt og blått.

Rødt indikerer hanskene på sitt varmeste, 55 grader, hvitt er mellomnivå på 50 grader, mens om hansken lyser blått har du på den laveste innstillingen, 45 grader. Batteritiden på de tre modusene er oppgitt til 2, 3,5 og 5 timer, men dette vil selvsagt variere avhengig av hvor kaldt det er ute.

LANGE NOK: Vi får lett tak i bremser og gir, både fra toppen av styret og i bukken. Foto: Henrik Alpers.
LANGE NOK: Vi får lett tak i bremser og gir, både fra toppen av styret og i bukken. Foto: Henrik Alpers.

Vi testet alle de tre modusene om hverandre. Vi testet turer der vi ventet til vi ble kalde på fingrene, før vi gjøv på med full styrke den siste delen av turen. Vi hadde en tur der vi sjonglerte mellom modusene, og en tur der vi hadde på laveste innstilling under hele turen.

Vi hadde ingen problemer med å holde i styret med disse hanskene, ei heller nå gir eller bremser. Vi hadde ingen umiddelbar tanke om at disse hanskene ikke er laget for sykling.

Vintersykkelhansker kjennetegnes ofte av at de har noe mindre isolasjon i håndflaten, for å unngå følelsen av å flyte rundt på styret. Disse er således mer foret enn ideelt for sykling, men vi kan altså ikke si vi opplever noen ulemper her i det hele tatt.

1000-kronersspørsmålet: Hvor varme blir vi?

Varmetrådene i disse hanskene er lagt på håndbaken, og fremsiden av fingrene. Det betyr at varmetrådene vil varme opp den siden av hånden som er vendt mot vinden og fartsretningen. Det er altså ikke snakk om varmetråder som går rundt alle fingrene.

Men ja, hvor varme blir vi?

For deg som lett fryser på fingrene, kan det være så enkelt som at dette er løsningen, med forbehold. Den kaldeste turen de var i bruk på var rundt minus ti grader. På den varmeste innstillingen opplevdes det som om kulden ble holdt i sjakk, selv om en på ingen måte fikk følelsen av å være på et varmt og godt sted.

Vi kan beskrive det som at forsiden av hånden hadde vinterhansker på rundt nullføre, mens håndflaten var på tur i minus ti. En merker godt hvor varmekablene ligger, og sånn sett oppleves produktet som litt uferdig.

Varmetrådene går ikke helt ut i fingertuppene, så en kan fint oppleve å bli kald på tuppene – men ikke resten av fingeren.

Tommelen har for eksempel en dobbel løkke med varmetråd, siden den står litt for seg selv. Men her kjentes det ut som om det ikke var en varmetråd i det hele tatt. Den eneste grunnen til at vi merket at varmetråden var der – oppsto da batteriet gikk tomt – da kom den bitende kulda til tommelen, fort.

Poenget er uansett det samme: Med disse hanskene fikk vi holdt kulden unna. Men det var aller mest fordi deler av hånden var oppvarmet, ikke fordi hele hånden var oppvarmet.

Om du har tatt på deg et plagg som har ligget til tørk, eller nettopp er blitt tatt ut av tørketrommelen, kan en kjenne på den deilige varmen fra hele plagget. Disse hanskene er mer som om bare den ene halvdelen av plagget har vært i trommelen, mens den andre ikke.

Det er selvsagt bedre å være litt oppvarmet enn ikke i det hele tatt – bedre enn dette klarer vi ikke beskrive det.

GODT GJEMT: Batteriene lagrer du i en liten lomme i mansjetten. Der ligger de trygt, og er ikke i veien. Foto: Henrik Alpers.
GODT GJEMT: Batteriene lagrer du i en liten lomme i mansjetten. Der ligger de trygt, og er ikke i veien. Foto: Henrik Alpers.

For mange er vi helt sikre på at disse hanskene er forskjellen på en god sykkeltur og en ubehagelig sykkeltur. Opplevelsen av de ulike varmeinnstillingene er ganske like, og du må selv finne din bruksform. Undertegnede trivdes best med å skru de på maks når det ble uutholdelig kaldt, mens andre igjen vil trolig like jevn varme – eller utsetting av kulde om du vil - hele dagen bedre.

Et pluss vi noterer oss, er at batteritiden er omtrent som oppgitt. På maks styrke i minus ti dalte den bare med drøye 15 minutter, noe vi vil si er akseptabelt. Enkelte elbiler mister fort halve batteritiden i kulda, men her holder vi oss på brukbart nivå.

Vi må snakke om teknologien

Vi liker at dette produktet er befriende enkelt i bruk. Trykk på knappen, trykk igjen for å justere varmen – ferdig.

Vi er takknemlige for at vi slipper å registrere oss for å skru det på, og vi er usikre på hva det tilfører en elektrisk hanske å være koblet til 5G-nettverket.

Men – produktet har noen teknologiske svakheter.

Det første er at du ikke har noen mulighet til å finne ut hvor mye batteri som er igjen. Det finnes ingen indikatorer for status verken på batteri eller lader, så du må derfor huske selv om produktet er ladet eller ei. Dette er et stort minus ved produktet, vi håper blir forbedret ved senere utgaver.

STEINALDEREN: Vi kan ikke huske sist vi brukte noe annet enn USB til å lade små batterier. Det er et stort minus. Foto: Henrik Alpers.
STEINALDEREN: Vi kan ikke huske sist vi brukte noe annet enn USB til å lade små batterier. Det er et stort minus. Foto: Henrik Alpers.

En annen er selve batteriene – og laderen. Det er lenge siden vi har sett batteriprodukter til sykkelutstyr som ikke lades med USB, vi kan strengt tatt ikke huske sist vi så det. Her følger det i stedet med en eldre, tradisjonell lader, ja hva kaller vi en slik lader i dag? En lader?

Navnet spiller virkelig ingen rolle.

Men skal du på ferie, overnatte hos kjæresten, eller sykle en langtur rett etter jobb, må du altså ha med deg denne laderen overalt.

Det er skikkelig klønete, og veldig lite 2022.

Heat Experience opplyser at de jobber med en app for alle produktene sine, men hvor vidt du må inn på appen eller ikke for å se batteristatus er uklart. En er uansett like langt om en må frem med telefonen for å finne ut av batteristatus, dette er noe vi må kunne se på selve produktet.

Landevei mener: Et uferdig produkt - men en definitiv løsning for mange

Heat Experience All Mountain hansker med varmekabler vil for noen være forskjellen på en god og en dårlig dag. Vær klar over at ikke hele hånden vil varmes opp, det er fint mulig å fryse på både fingertupper og tommel, selv om varmen står på maks.

Batteritiden er omtrent som oppgitt, noe vi opplever som et pluss. Hanskene i seg selv opplever vi å holde god kvalitet.

Kjøp eller ikke kjøp? Vi liker ideen – men vi må være så ærlige å si at hanskene virker litt uferdige. Går det virkelig ikke an å legge varmetråder ut i tuppene? Hvorfor oppleves tommelen å ikke ha varmetråder? At vi heller ikke kan se hvor mye batteri som er igjen er svakt, det samme er laderen. Den må simpelthen bli bedre til neste versjon.

Hanskene koster 1 999 kroner, noe som må sies å være dyrt. Da forventer vi mer enn vi får nå, selv om de altså kan være en løsning for noen. Foreløpig er vi litt skeptiske, og tåler å vente på neste versjon.

Men fryser du så mye på fingrene at du avstår fra vintersykling, anbefaler vi deg å prøve.

VURDERING
Varmeeffekt
Opplevd kvalitet på selve hansken
Valuta for pengene
Komfort
Brukervennlighet
PLUSS

Hanskene i seg selv er skikkelig gode

Lang og flott mansjett

Løkke for å enklere ta dem av

Særdeles enkle i bruk

Flott saueskinn i håndflaten

Gode strammeløsninger rundt håndledd og mansjett

MINUS

Opplever ikke å varme – heller å beskytte mot kulde

Ikke USB-lader

Ingen batteri-indikator

Varmetrådene går ikke ut i fingertuppene

Tommelen blir ikke varm nok

Vi ønsker oss mer varme

Vi ønsker oss lengre batteritid

Test av Giro 100 Proof Glove

Giro 100 Proof Glove er en lun hanskevott for sykling i minusgrader. Dette er hanskene du enten kommer til å elske eller hate, simpelthen fordi den er så merkelig.

HUMMERAKTIG HANSKE: Tre fingre i votten, samt peke-og tommelfinger hver for seg. Er det løsningen på kalde sykkeldager? Foto: Henrik Alpers.
HUMMERAKTIG HANSKE: Tre fingre i votten, samt peke-og tommelfinger hver for seg. Er det løsningen på kalde sykkeldager? Foto: Henrik Alpers.
Giro Proof 100 vinterhansker
  • Pris: 1 049 kroner

  • Vekt: 188 gram i str xxl

  • Importør: Ultimate Nordic   

skala
5/10

Hvor tykke hansker en trenger for å sykle når det er minusgrader er individuelt, men basert på våre erfaringer, er dette en hanske som kan fungere ned mot minus ti grader for den gjennomsnittlige syklist.

Vi skal i denne testen av Giro 100 Proof Glove umiddelbart komme til en kort konklusjon:

Har du tenkt å bruke disse hanskene på en sykkel med bukkestyre – da anbefaler vi deg å vurdere noe annet. Har du derimot en sykkel med flatt styre, kan dette være en virkelig flott  vinterhanske.

Hanskene kan være en god vinterhanske - med et solid forbehold.

Om hanskevotten

Giro 100 Proof Glove er en tykk «hanskevott», foret med Polartec Power Dry, et isolerende syntetmateriale vi har gode erfaringer med. Yttersiden er laget i et grovt, vannavstøtende materiale, med langsgående reflekser og fleecestripe for å snyte seg. Inni hansken har vi en pustende membran, som tåler en vannsøyle på 10000 mm.

Håndflaten er trukket med et gummilignende materiale, som har god friksjon mot styret. Tuppen på tommel og pekefinger er trukket med et materiale som fungerer på smarttelefoner. Her trenger du med andre ord ikke å ta av deg hanskene for å svare når noen ringer.

KORT OG GLATT: Pekefingeren er i korteste laget, alt for kort for størrelsen. I tillegg er den glatt på innsiden, som gjør det unødvendig vanskelig å bremse fra bukken. Foto: Henrik Alpers.
KORT OG GLATT: Pekefingeren er i korteste laget, alt for kort for størrelsen. I tillegg er den glatt på innsiden, som gjør det unødvendig vanskelig å bremse fra bukken. Foto: Henrik Alpers.

Hanskene har lange og gode mansjetter i fleece, og i tillegg en stor løkke som gjør det enklere å trekke hanskene på. Dette er særlig nyttig når du har fått på den ene hansken, hanskevotter gjør det definitivt litt mer krevende å bruke hendene enn du er vant til.

 Har du sykkel med bukkestyre? Da har du et problem

Når du skiller fingrene fra hverandre på som er gjort på disse hanskevottene, mister du definitivt litt av de finmotoriske bevegelsene du trenger for å sykle med bukkestyre. Giring og bremsing foregår både fra toppen av styret og bukken, og bevegelsene som skal til for å gire eller bremse kan være både små og store.

De aller fleste av oss bruker pekefingeren til bremsing og giring, men ofte er langfingeren noe involvert – enten ved at den brukes til bremsing når du har hendene på hendlene, eller at den er i noe bevegelse når du girer og bremser fra bukken.

Disse hanskene betinger at du utelukkende skal bruke pekefingeren til å gire eller bremse – samt at langfingeren ikke røres.

Trenger du hjelp av langfingeren til bremsing – må du med Giros hanskevott altså alle fingrene i «votten». Da holder du plutselig ikke særlig godt fast i styret. Vi opplevde dette som direkte utrygt – vi ville faktisk heller foretrukket en romslig vott. Da ville fingrene opplevdes mer individuelle enn i den litt trange trefingerslommen.

BEST PÅ FLATENE: Har du flatt styre med vanlige bremser, fungerer de fint. Foto: Henrik Alpers.
BEST PÅ FLATENE: Har du flatt styre med vanlige bremser, fungerer de fint. Foto: Henrik Alpers.

Om det eventuelt er slik at du er en av de som bare bruker pekefingeren til å bremse eller gire, vil du likevel få litt utfordringer. Håndflaten er som nevnt trukket i et materiale med god friksjon, og hanskevotten sitter dønn fast i styret aldri så glatt styretape du har.

Men pekefingertuppen har ikke dette materialet, heller et glatt materiale som gjør det mulig å bruke fingrene på en smarttelefon.

Akkurat dette synes vi ikke er spesielt smart. Når vi prøvde å bremse med bare pekefingeren, skled fingeren simpelthen av bremsehendelen. Dette var særlig gjeldende fra bukken, der vi igjen ble nødt til å bruke hele hånden på å bremse.

Vi mener smarttelefongrepet på disse hanskevottene er et dårlig valg. Ironisk nok er hansken forbilledlig lett å få av og på i lynfart, det er faktisk enklere å ta hansken av og svare på en telefon, enn å prøve å svare med hansken på, tykke vinterhansker med touchscreen-funksjon er litt mer gimmick enn noe praktisk.

Velg heller hummerhansker om du har en bukkestyresykkel, eller bare vanlige hansker.

 Flatt styre? Kjør på

På en sykkel med flatt styre kan du enkelt bremse med bare pekefingeren, samt gire med tommel og pekefinger.

Her bytter du ikke posisjon med hendene, og du både bremser og girer fra samme sted hele tiden – styreoppsettet er i langt større grad laget for bruk av utelukkende pekefinger.

Så på slike sykler er hanskevottene fine.

Da er det eneste spørsmålet om du liker konseptet med å samle tre fingre, og ha peke og tommelfinger separat.

Vi skal innrømme at det tok en liten sykkeltur før vi ble vant med denne løsningen, men strengt tatt ikke verre enn å bytte fra en sykkel med SRAM til Shimano.

Nå kom virkelig hansken til sin rett. Vi slapp virkelig å fryse på tre av fingrene, her var det lunt og varmt som i en hytte med diger peis. Selv om tommel og pekefinger er ekstra isolert sammenlignet med «votten», er det på disse to fingrene du eventuelt vil begynne å fryse. Det er simpelthen ikke til å unngå, ettersom du ikke får noe varme fra noen andre fingre. Like fullt, de er godt isolert, det er varmt og fint her også.

DOUBLE TROUBLE: Den glatte pekefingeren gjør det vanskelig å bremse i bukken. Har du hendene oppå styret bruker du ofte to fingre - det er vankselig med disse hanskene. Foto: Henrik Alpers.
DOUBLE TROUBLE: Den glatte pekefingeren gjør det vanskelig å bremse i bukken. Har du hendene oppå styret bruker du ofte to fingre - det er vankselig med disse hanskene. Foto: Henrik Alpers.

Den korte oppsummeringen er at så lenge sykkelen din har flatt styre, er dette en ganske god vinterhanske. Det handler til slutt mer om preferanser. Noen liker vanlige hansker, noen liker styremuffer, noen liker hummerhansker og noen liker kanskje denne «hanskevotten».

Giro 100 Proof er varm og god, den omslutter hånden godt, den er i det hele tatt veldig lett å like. Det er et gjennomgående kvalitetsprodukt, selv om bruksområde nærmest utelukker mange sykkeltyper.

Konklusjon

Dette er tross alt en side som handler om sykler med bukkestyre, så vi kan ikke annet enn å bli skuffet over Giro 100 Proof. Men – mange av oss har vintersykler med flatt styre og grove piggdekk, for det er jo unektelig litt tryggere på holdeføre med flatt styre og fete piggdekk.

På slike sykler er jo plutselig hanskene perfekt. Men så er det nå en gang litt dumt å ha to dyre vinterhansker, ett par til hver sykkel. Vi tillater oss å være skuffet.

VURDERING
Komfort
Isolasjonsevne
I praktisk bruk
Valuta for pengene
PLUSS

Varm hanske, uten at den er for tykk

Omslutter hendene på en utrolig behagelig måte

Skikkelig gode mansjetter

Løkke for å gjøre det enklere å få dem på

MINUS

Er ikke særlig gode på sykler med bukkestyre

Kunne fint droppet å ha berøringsskjermteknologi på tommel og pekefinger

Snørrfilla i fleece er liten og på helt feil sted

Test av Pearl Izumi Lobster Glove

Pearl Izumi Lobster Glove har vært en av våre favoritter i over ti år, og vil trolig være det i ti år fremover også.

IKKE SPISELIG: Hummerhanskene fra Pearl Izumi kalt Lobster Glove, er en mangeårig favoritt i redaksjonen.
IKKE SPISELIG: Hummerhanskene fra Pearl Izumi kalt Lobster Glove, er en mangeårig favoritt i redaksjonen.
LV_anbefaler
Pearl Izumi PRO Amfib Lobster Winter Gloves
  • Pris: 749 kroner

  • Passer for: Fra 0 til -15 grader

  • Importør: Shimano Nordic

Dette hanskeparet har et utrolig irriterende langt navn, men heldigvis er produktet knall i bruk. Dette er altså det vi omtaler som en hummerhanske, der fem fingre blir til tre.

Når fingrene er nærmere hverandre holder du varmen bedre, så enkelt som det. Den store ulempen er at du ikke har like god kontakt med sykkelen. Dette er riktignok en vanesak, og de fleste venner seg fort til bruken.

Hanskene er i tillegg til fasongen kledd med det varmende fôret kalt Primaloft, et merkenavn viden kjent i alt fra soveposer til disse hanskene. Håndflaten har et grep forsterket i syntetlær, og bremse-og girfingrene er gummiert for bedre grep.

Det er ikke mange ulempene med disse, men vi kunne kanskje ønsket oss en litt høyere mansjett oppover håndleddet. Men akkurat disse hanskene har vi hatt glede av å prøve i mange år og i mange ulike varianter fra Pearl Izumi, og de er fortsatt bare, så gode at det nesten blir kjedelig.

Vi har prøvd mange lignende modeller, for raskt å komme krypende tilbake til disse som en utro ektefelle. Skal du bare ha ett hanskepar til kalde dager bør du like mye vurdere disse som Sturmfist, da sistnevnte faktisk kan bli for varme på enkelt.

Som hummerhanske er dette vår klare favoritt på markedet.

PLUSS

Varme

Primaloft-isolasjon

Forsterket håndflate

MINUS

Dårligere kontakt med styret

Savner høyere mansjett

Test av Bar Mitts styrevotter

Styrevotter er mange syklisters hemmelige våpen mot frosne fingre. De er åpenbart så bra at de lett trumfer at sykkelen blir seende veldig rar ut. Vi har selvsagt testet Bar Mitts styrevotter.

HOLD VARMEN: Styrevotter er en merkelig måte å holde varmen på. Men hvordan fungerer det i praksis? Foto: Henrik Alpers.
HOLD VARMEN: Styrevotter er en merkelig måte å holde varmen på. Men hvordan fungerer det i praksis? Foto: Henrik Alpers.
LV_anbefaler
Bar Mitts Road Bike CX
  • Pris: 599 kroner

  • Vekt: 260 gram per par

  • Størrelse testet: L

  • Størrelser: S, M, L, XL

  • Importør: bikeshop.no

skala
8/10

De kalles for styrevotter, styremuffer eller kanskje bare produktnavnet «Bar Mitts». Det er noen digre, snabelformede neoprenvotter som vi trer utenpå bukkestyret.

Teorien er enkel: Stikker du hånda nedi her har du i praksis på deg en diger vott. Da kan du gå vesentlig ned på hansketykkelse, eller kanskje droppe hansker.

Det må jo være fantastisk å kunne få litt kontakt med styret igjen? Tykke hansker slik som Giro 100 Proof, 45NRTH Sturmfist, hummerhansker eller votter gjør det definitivt mer spennende – og ukomfortabelt å holde i styret.

Hvor bra fungerer de litt snodige og originale styrevottene? Det finnes nemlig mange varianter av styrevotter i dag, men Bar Mitts var definitivt en av de første som laget dette til moderne sykler, selv om de må se seg grundig slått av snøskuterbransjen.

599 kroner koster de, og de er så godt som like siden vi så de første gang for over 12 år siden.

Bar Mitts lages i varianter til både bukkestyre og flatt styre, og du får varianter til sykler med eller uten integrerte kabler. Du får Bar Mitts også til sykler som har de gamle girvaierne som går rett ut fra hendelen. Det finnes til og med en utgave der du også kan ha henda i bukken.

Vår testversjon er altså den klassiske Bar Mitts Road Bike/CX.

De veier 260 gram for paret, og de kommer i tre størrelser. Det er åpningen på votten som definerer størrelsen – har du digre hender må du selvsagt ha større åpning for å komme inn i votten.

Selve vottens volum er relativt likt uavhengig av størrelse.

FLERE UTGAVER: Våre styrevotter kan også brukes på eldre Shimano-hendler, der girvaieren går ut fra hendelen. Foto: Henrik Alpers.
FLERE UTGAVER: Våre styrevotter kan også brukes på eldre Shimano-hendler, der girvaieren går ut fra hendelen. Foto: Henrik Alpers.

Montering av vottene er gjort på under to minutter. Vi trer hånda inni, og konkluderer raskt med at det føles som å ha på – du gjettet riktig – en litt rar neoprenvott.

Volumet inni votten er relativt lite, omtrent som en vanlig vott, så du har ikke mulighet for fingerakrobatiske krumpsring når du er på tur. Men det går helt fint å gire, det går helt fint å bremse.

Jeg har aldri inseminert en ku eller hjulpet en hest med å føde, men jeg tillater meg selv å tenke at det kan oppleves nesten litt som å sykle med styrevotter.

La oss heller ta en tur ut fra gården i skikkelig kaldt vintervær. Vottene har blitt testet i temperaturer mellom -15 og pluss tre grader.

Fordeler

Den store, åpenbare fordelen med styrevottene, er at du blir fort varm på hendene – og du holder veldig godt på varmen. Vottene er laget av 5 mm tykt neopren, et vindtett materiale, som også isolerer godt selv om det er kliss vått.

Men hva betyr det i praksis?

Vel, jeg er en frossenpinn på sykkelen, jeg er han som alltid klager på at det er kaldt på fingre, tær, nese, kort forklart synes jeg alltid det er kaldt.

Med styrevotter, gikk jeg stadig ned i hansketykkelse. Er det null grader og nedover sykler jeg stort sett med så tykke hansker som en får tak i. Jeg har blant annet hatt glede av hansker med varmetråder i vinter.

Med styremuffene har jeg i temperaturer mellom null og -10 grader brukt tynne fleecehansker inni muffene, og klart meg med det. Har det vært enda kaldere har jeg tatt litt tykkere hansker, men fortsatt hansker ment for null grader og varmere.

IKKE I BUKKEN: Styrevottene tres på styret og festes med borrelås. På denne, og de aller fleste variantene, kan du ikke ha henda i bukken. Foto: Henrik Alpers.
IKKE I BUKKEN: Styrevottene tres på styret og festes med borrelås. På denne, og de aller fleste variantene, kan du ikke ha henda i bukken. Foto: Henrik Alpers.

Ved temperaturer nærmere null og over, har jeg brukt tynne sommerhansker, som jeg typisk ville brukt i ritt om våren eller høsten.

Det har virket regelrett rart å ta på seg vinterbukse med skibukse utenpå slik jeg pleier når det er kaldt, to lag med ull før en tykk vinterjakke og kanskje vest utenpå der igjen, før jeg på henda tar et par hansker jeg ellers bruker når det er 8 grader og lav høstsol.

Men det er altså det jeg har gjort selv om det har vært skikkelig kaldt. Dette har altså fungert glimrende.

Ulemper

Produktet har ingen ulemper i seg selv. De gir kanskje i overkant mye oppmerksomhet for de introverte, og stilpolitiet vil trolig sende deg på pallespikring ut vinteren.

Men selve produktet er altså upåklagelig i all sin enkelthet.

Så hvorfor bruker ikke alle styrevotter fra Bar Mitts?
Jeg for min del sitter ganske urolig på sykkelen. Jeg snyter meg i nesa, jeg diller på telefonen, jeg justerer lue, hjelm og jakkeglidelås hele tiden. Jeg liker å flytte hendene rundt på styret, jeg strekker ryggen til stadighet og jeg sitter ofte lenge uten henda på styret.

Det betyr at jeg må trekke henda ut av vottene for å snyte meg, og så føre hånden inn i votten igjen for å nå gir og bremser.

Denne bevegelsen blir for meg så unaturlig, at jeg ikke vet om jeg fortsetter med styrevotter nå som testingen er ferdig. Og slik er det for mange. De som liker å ha hendene ved stemet har nå ingen mulighet for å panikkbremse, du rekker simpelthen ikke å tre henda inn i vottene før det er for sent.

STOR ULEMPE: Liker du å ha hendene oppå styret, må du altså tre dem ut og inn av vottene. Det kan by på utfordringer ved behov for å bremse. Foto: Henrik Alpers.
STOR ULEMPE: Liker du å ha hendene oppå styret, må du altså tre dem ut og inn av vottene. Det kan by på utfordringer ved behov for å bremse. Foto: Henrik Alpers.

Kjøp eller ikke kjøp?


Når vi er usikre på produkter, stiller vi oss alltid spørsmålene: Ville jeg kjøpt dette i dag basert på det jeg vet nå? Vil jeg anbefale vennene mine å kjøpe dette produktet?

Dette er det umulig å svare på. Fordi, jeg ville trolig ikke kjøpt det selv, men jeg kan like fullt trygt anbefale det til andre.

Produktet fungerer godt, og det blir virkelig varmt og lunt inni vottene. Jeg ser stadig syklister som trives med sine styrevotter, og jeg kan ikke annet enn å konkludere med produktets gode funksjon.

Så får jeg heller akseptere at jeg er en syklist som holder lite i styret, og heller bruker tykke hansker, selv om jeg da fryser litt.

Men hvem som er komfortable inni dem, og hvem som føler seg fanget slik som meg, er helt umulig å si.   

Konklusjon

Styrevotter, bar mitts eller styremuffer om du vil, gir deg muligheten til å gå vesentlig ned på hansketykkelse når det er kaldt, og kanskje droppe hansker helt fra rundt minus to grader og varmere.

De gir god kontakt med styret, men ulempen er selvsagt at hendene blir litt låst i posisjon. Panikkbremsing er umulig med mindre du har hendene på hendlene – fordi du først må tre henda inn i votten.

Men varmeeffekten er god, den er faktisk skikkelig god, og med tynnere hansker enn temperaturen tilsier, får du god kontakt med gir og bremser.

Produktet anbefales – vi vet bare ikke hvem vi skal anbefale dem til. Prøv dem i butikken og gjør opp en mening.

VURDERING
Isolasjonsevne
Kvalitetsfølelse
Funksjon
Totalinntrykk
PLUSS

Det blir lunt og varmt inni vottene

Gir deg mulighet til å gå vesentlig ned på hansketykkelse

Fås kjøpt til alle slags styrer

Enkle og solide

MINUS

Hendene må tres inn og ut

Noen vil føle seg litt fastlåst inni vottene

Kan ikke ha henda i bukken

Borrelåsene som fester vottene rundt styret er litt enkle

Neopren puster dårlig

Kan oppleves litt klamme om temperaturen stiger

Test av Velotoze neopren hansker

Velotoze sine neoprenhansker er vanntette, trange og minimalistiske. De vil holde deg ganske tørr og varm i tett regnvær og på fuktig føre, men er ikke hansker du bør bruke i minusgrader eller iskald sludd.

Velotoze neopren hansker
TO TETTE: Velotoze sine neoprenhansker er vanntette og sitter tett.
Velotoze Neopren hansker
  • Pris: 549 kroner

  • Vekt: 93 gram per par

  • Størrelse testet: M

  • Brukstemperatur: 3 til 12 grader

  • Velotoze.com

skala
6/10

Velotoze er mest kjent for sine vanntette lateks-skotrekk som er laget for å holde deg tørr og gjøre deg mer aerodynamisk.

Om høsten, vinteren og våren er det viktigere å holde seg varm enn det er å begrense luftmotstanden. 

Til sykling i kaldere vær har Velotoze også skotrekk i tjukkere neopren - inkludert en mansjett i tilsvarende lateks som de tynne skotrekkene, som forhindrer vann å renne ned i skotrekkene. 

Velotoze Neopren hansker
TRANGE: Velotoze-hanskene har tynne fingre og stram passform.

Hanskene vi har testet her er laget i neopren som har et ekstra vanntett belegg på utsiden. Fingrene er formsydd som på Spatzwear-hanskene, men er slankere og trangere i fasongen.

Materialet på Velotoze-hanskene har et ytterstoff som kan minne litt om ripstop-nylon, bare med mye mindre firkanter. Så lenge hanskene er tørre føles dette ytterstoffet som grovt og sandpapiraktig. Når hanskene blir våte fremstår hanskene mer som gummihansker, også på utsiden. 

Vi har brukt disse hanskene på korte og lengre turer i temperaturer på begge sider av null-grader. De blir raskt for kalde når temperaturen bikker under 0 grader og har derfor blitt testet mest i vått høst- og vårvær med minst 3 plussgrader. 

Hanskene består kun av én type materiale på yttersiden. På innsiden er stoffet flosset for å gi plass til noe luft mellom neoprenen og huden på hendene. 

Velotoze Neopren hansker
SANDPAPIR: Overflaten på Velotoze-hanskene er som på en fil.

Velotoze-hanskene er trange på fingrene og følgelig ganske krevende å få på, samt vanskelige å få av igjen, spesielt når de blir våte. 

Under bruk gir hanskene godt grep mot styret. Mens Spatzwear-hanskene baserer seg på mange gummilogoer for grep, er overflaten på Velotoze-hanskene i seg selv gummi. De gir et nesten sugekoppaktig grep rundt styret og føles seige og klebrige på selv bart metall eller karbon. 

Da hanskene ikke har noe flosset overflate på utsiden er de ubehagelige å tørke vekk snørr og svette fra nese og ansikt med. I stedet for at hansken suger opp dråper og væske smører den det heller utover. Samtidig er den sandpapirlignende overflaten ganske grov mot sarte nesetipper og overlepper. Vi tydde raskt til ermet på jakka eller buffen for å tørke oss i ansiktet mens vi syklet. Spesielt i regnvær er det ubehagelig at hanskene ikke kan brukes til å tørke seg i fjeset med. 

Velotoze Neopren hansker
MED REFLEKS: Velotoze-logoen gir god synlighet langs veien.

Etter tur tørker hanskene noe fortere enn hanskene fra Spatzwear. 

Sammenlignet med Spatzwear-hanskene gir Velotoze-hanskene noe bedre fingerspissfølelse. Det er litt lettere å gripe små ting, som verktøy og den andre hansken med disse enn med Spatzwear-hanskene.

Samtidig er Velotoze-hanskene såpass trange og formsydd at de står i spenn over håndflaten når denne ikke er krummet rundt styret. Vi blir nesten litt slitne i musklene i hendene av å spenne opp gummien i hanskene mens vi har dem på oss. Å få dem av under sykling er en krevende oppgave. En løkke på et par av fingrene kunne hjulpet litt. 

Sømmene, eller skjøtene på hanskene er limt. Øverst på mansjetten rundt håndleddet er det sydd fast to små løkker. Disse er nok ment for å henge opp hanskene i butikken, men fungerer også som grep når du skal dra hanskene på deg - Vi dro i disse samtidig som vi foldet hendene og klemte fingrene mot hverandre for å få hanskene til å sitte ordentlig på. 

Velotoze vs Spatzwear
DUELL: Velotoze-hanskene er slankere og strammere enn Spatzwear Neoz, men ikke like varme.

Vi liker den slanke og stramme passformen på Velotoze-hanskene. Likevel oppleves passformen og den stramme elastisiteten i hanskene som i overkant stram og hemmende. Overflate-stoffet på hanskene er vanntett og vindtett, men også ubehagelig mot bar hud.

Reflekslogoen på håndbaken er store og gode. Er du opptatt av å holde deg varm og tørr i regnvær og temperaturer mellom 3 og 10 grader gir Velotoze-hanskene forbilledlig godt grep om styret. Akkurat som med Spatzwear-hanskene må du slite litt med gummilukt på hendene etter bruk. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Vanntette

God fingerfølelse

Godt grep

MINUS

Vanskelige å få av/på

Ikke varme nok til temperaturer under 2 grader

Ikke noe sted å tørke nesen

Gjør at hendene lukter vondt

Test av Spatzwear Neoz neoprenhansker

Skotrekk-disrupterne fra Yorkshire har også neoprenhansker som skiller seg ut i mengden og gummihansker til sykling. Spatzwear Neoz neoprenhansker skal holde deg både varm og tørr i skikkelig guffent vær.

Spatzwear neoz
M-GUMMI: Spatzwear Neoz er tette og varme og har mykt overflatestoff. Foto: Øyvind Aas
Spatzwear Neoz
  • Pris: 649 kroner

  • Vekt: 82 gram per par

  • Størrelse testet: M

  • Brukstemperatur: -2 til 10 grader

  • Spatzwear.com 

skala
8/10

Britiske Spatzwear fra Yorkshire ved hva det vil si å være våt og kald på sykkeltur. De mener velformet neopren kan være redningen. 

Spatzwear har kommet inn i sykkelbransjen via en bakdør som har stått på vidt gap. Ved å lage skotrekk som faktisk holder deg varmere og tørrere enn enn det som fantes på markedet tidligere har de markert seg som noen som tar dritværssykling på alvor. 

Hanskene Neoz skiller seg litt fra andre neoprenhansker på markedet ved at de er tjukkere og varmere enn de fleste andre.

Mens andre neoprenhansker først og fremst er laget for sykling i striregn i et tosifret antall plussgrader, fungerer Spatzwear Neoz i temperaturer ned til der regn ikke lenger faller som vann. Spatzwear Neoz er likevel ikke egnet som skikkelige vinterhansker i flere kuldegrader. 

Spatzwear Neoz
GODT GREP: Spatzwears D-formede logo gir godt grep rundt styret. Foto: Øyvind Aas

Neoz-hanskene er formsydde med bøyde fingre. Dette gjør at det ikke blir krøller og klumper innen i håndflaten når du griper om styret. Stoffet på håndbaken strammer heller ikke så mye at det gnisser ubehagelig mot knokene. 

På håndbaken er det store refleksstriper som gir god synlighet i mørket. Mansjettene oppover håndleddene er ganske lange og kan trekkes både inni og utenpå jakkeermene. Spatzwear anbefaler å ta dem inni regnjakka for å holde vann unna mansjetten. 

Spatzwear Neoz
STAMMING: Nærbilde av D-logoen i håndflaten.

I håndflatene er det mange D-formede gummi-logoer som sikrer et godt grep om styret. 

Spatzwear-hanskene vi har testet i størrelse medium sitter stramt på testeren som vanligvis bruker large i hansker. På de første turene føltes sømmene, eller skjøtene må vi nok kalle dem, på innsiden av fingertuppene litt skarpe, men dette gikk seg til i løpet av 3-4 turer. Fingrene er veldig elastiske og litt romsligere i bredden enn på Velotoze-hanskene.

Spatzwear Neoz
FORMSYDDE: Hanskene er formet for å holde i et styre.

Neoprenstoffet er åpenbart en del tjukkere også. Vi har brukt disse hanskene på turer med tett tåke, 100 prosent luftfuktighet, yr og sludd i temperaturer ned mot 2-3 minusgrader. Under null bør du ha opparbeidet en del varme inn i hanskene på forhånd for å holde varmen.

Vi opplevde smertegrensen for disse hanskene å ligge på ca -2 grader. Var det kaldere enn dette fikk vi neglesprett etter en snau time. I temperaturer akkurat på plussiden av frysepunktet kunne vi sykle i både 3 og 4 timer uten at vi ble ubehagelig kalde på fingrene. 

Hansken har et ganske mykt overflatemateriale på håndbaken og tommelen. Dette fungerer til å tørke svette og snørr, selv om du kan bli litt sår under nesa. 

Spatzwear Neoz
MYK OVERFLATE: Ytterstoffet på Neoz-hanskene er mykt, men likevel tett.

Neoz-hanskene er så godt som helt vanntette, men de er også realt klamme, slik neoprenhansker er. Dog er de mindre klamme enn Velotoze-hanskene, da det er litt mer plass til luft rundt fingrene. Hanskene er likevel skikkelig våte på innsiden etter en tur, selv om det ikke har vært nedbør.

I romtemperatur bruker hanskene mer enn et døgn på å tørke på innsiden etter en tur og de opparbeider seg ganske raskt en lukt som alle som har drevet med vannsport, som krever våtdrakt har kjent i bilen på veien hjem fra en dag med fine bølger eller god vind. 

Ønsker du å ta av deg hanskene på tur, for eksempel for å ta et bilde, sjekke google-maps eller svare på telefonen, vil du slite en del med å få dem av deg. Det er umulig å få tak i stoffet på fingertuppene med hanskene på seg. Hanskene gir generelt ganske dårlig fingerspitzgefühl og det meste fiklearbeid er krevende med dem på - dette inkluderer åpning av glidelåser, hjelmspenner, å komme til i baklommene osv. 

Spatzwear Neoz vs Velotoze Neopren
DUELL: Spatzwear Neoz er tjukkere, varmere og mer komfortabel enn Velotoze neopren.

Du ønsker ikke å bite i fingertuppene for å få hansken av deg heller. Da kan du ødelegge vanntettheten. Løsningen er å vrenge dem av fra håndleddene, mens man er påpasselig med at de ikke vrenger seg helt. Vrenger du fingrene vil du slite med å få dem vrengt tilbake igjen og det vil ta tid å få på seg hanskene igjen. Du skal beherske kunsten å sykle uten hender på styret ganske bra for ikke å måtte stoppe i prosessen. 

Spatzwear Neoz-hanskene er som skotrekkene deres, mer solide og varmere enn tidligere tiders lignende neopren-produkter. Vi liker den myke overflaten og det gode grepet i håndflatene. 

Tykkelsen som gjør at de også fungerer i ganske så lave temperaturer gjør at de ødelegger finmotorikken i hendene. Det å fiske frem snacks fra baklomma eller åpne en glidelås blir raskt et høytscorende C-moment som krever både konsentrasjon og viljestyrke.

Likevel synes vi hanskene gjør det de skal. De holder oss varme på hendene i krevende forhold og de lar oss styre, gire og bremse med topp kontroll. Gymsokklukten de etterlater på hendene våre etter tur forsvinner raskt med god corona-inspirert håndhygiene. 

VURDERING
Totalvurdering
PLUSS

Varmere enn andre neoprenhansker

Godt grep

God bevegelighet

Myke mot ansiktshuden

MINUS

Litt dårlig fingerfølelse

Vanskelige å få av

Ikke varme nok til flere minusgrader

Tørker sakte etter bruk

Gjør at hendene lukter vondt

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.