Sykkelhansker - De beste hanskene for vinter, vår, sommer og høst

Sykkelhansker til landevei og grus

Hansker beskytter mot fall og kulde. De holder fingrene varme og tørre om vinteren eller i regn og de kan sikre godt grep på styret når du blir svett.

Sykkelhansker
KALDT, KALDERE, KALDEST: Sykkelhansker er et must om vinteren, kjekt å ha om sommeren.

Sykkelhansker er viktig for å beskytte hendene når vi sykler. Det være seg mot stadig gnaging på styret, mot grus og asfalt i et fall, eller mot kulde og regn. Hansker til landeveissykling har gjerne noe annen utforming enn hansker til langrenn eller terrengsykling.

Sommerhansker er laget for å gi deg ekstra godt grep på styret, for å være aerodynamisk og for å redde håndflatene dine når du faller.

Høst, vår og vinterhansker må gjøre alt det sommerhansker skal gjøre, i tillegg til å holde deg varm. Det er viktig at de lar deg gire og bremse som normalt. Det er også supert om de muliggjør bruk av mobiltelefonen uten at du må ta dem av.

I februar 2022 testet vi fem par hansker for vinter og vårsykling. Disse er beregnet brukt i temperaturer ned mot 3-4 minusgrader og på sure dager der termometeret stiger rett over null.

I denne kategorien har produsentene valgt ganske forskjellige tilnærming for å holde oss komfortable og varme.

Velocio fra det nord-østre hjørnet av USA har laget lette og fine hansker med høyteknologisk fleece-fór fra Polartech. Deres Alpha Gloves varmer godt og er veldig komfortable på.

Shimanos Infinium Insulated hansker bruker fór av typen Infinium fra Gore tex. Dette gjør hanskene vindtette og ganske så varme. Hanskene til Shimano har også stort flerbrukspotensial og veldig lav pris.

Giro Xnetic H2O-hansker ser ut som strikkevanter, men er helt vanntette. De er i tillegg foret. På våte og sure regnværsdager i vårløsningen kan det være akkurat disse hanskene du trenger for å holde på varmen.

Til real vintersykling i mange minusgrader trenger du ordentlig tjukke og varme hansker.

Giro 100 proof er en kombinasjon av vott og hanske som isolerer godt i sprengkulde.

Pearl Izumi Amfib Lobster-gloves kombinerer også egenskapene fra votter og hansker. Såkalte hummer-hansker varmer ekstra godt på kalde dager.

Hansker som varmes opp med batteri kan også redde fingrene på de kaldeste dagene. Norske Heat Experience sine elektrisk oppvarmede hansker holder neglespretten unna på de kaldeste dagene.

Minnesota-baserte 45Nrth er eksperter på vintersykling. Deres Sturmfist-hansker er noe av det aller varmeste du får.

Er det mange minusgrader er det ofte bare styre-muffer som kan holde deg ordentlig varm på hendene.

I sprutregn kan neoprenhansker være riktig redskap. Disse bruker kroppsvarmen din til å holde fingrene dine varme selv om det er vått.

Hanskene fra Velotoze sitter trangt på og gir godt grep på styret og bremser og gir.

Spatzwear sine litt tjukkere neoprenhansker er noe varmere, men har heller ikke den samme fingerspissførligheten.

Test av Spatzwear Thrmoz hansker

Spatzwear Thrmoz vinterhansker er frontet som hansker for real vinterkulde. De gjør seg best i temperaturer rett rundt frysepunktet.

Spatzwear Thrmoz hansker
MED VINDVOTT: I lommen på håndbaken skjuler det seg et vindtrekk du kan trekke over fingrene. Foto: Øyvind Aas
Spatzwear Thrmoz hansker
 • Vekt: 92 gram per par

 • Pris: 1069 kroner

 • Brukstemperatur: -2 til 8 grader

 • Spatzwear.com

skala
5/10

Spatzwears varmeste hansker har om ikke et ess i ermet, så en vindvott gjemt på håndbaken. Thrmoz-hanskene har høy mansjett med glidelås i siden. Dette sikrer at du ikke får kuldeglipe mellom jakke og hansker.

Hanskene er foret med tynn, tettvevd roubaix-fleece og er vindtette på håndbaken. Håndflatene er dekket med mange små D-formede gummilogoer for godt grep mot styret. En ekstra forsterkning nederst i håndflaten sikrer god friksjon mot styret og ekstra beskyttelse ved fall. 

Spatzwear Thrmoz hansker
GODT GREP: Mange små gummi-logoer i håndflaten gir godt grep om styret. Foto: Øyvind Aas

Pekefinger og tommel er dekket av et gummibelegg med høy friksjon. Dette gir god grep på gir- og bremser. En liten spalte på innsiden av pekefingeren gjør at du kan frigjøre pekefingertuppen fra hansken slik at du kan taste på mobilen. Da vi har erfart at hansker som skal være mobil-kompatible ikke er det, er dette en god løsning for deg som trykker mye på telefonen underveis. 

I en lomme på håndbaken av hanskene skjuler deg seg et vindtrekk du kan trekke over fingerne. Trekket er i 2+2-konfigurasjon slik at hansken blir gjort om til en hummerhanske med trekket på. Trekket gir godt med ekstra beskyttelse mot kulde og gjør at utforkjøringer rundt frysepunktet går unna uten neglesprett. Trekket er litt krevende å strekke over fingrene i fart og har revnet litt i splitten mellom klørne på våre testhansker.

Håndbaken har en bred refleksstripe tvers over. 

Glidelåsen i siden av hansken er kraftig og ikke beskyttet på innsiden. Den er skarp mot hånda og vi opplever at vi nærmest høvler av hud på siden av hånda hver gang vi tar hanskene av og på. Det gjør såpass vondt at vi gruer oss litt til hver gang de skal av eller på. 

Til tross for at hanskene heter Thrmoz er de ikke varme nok til langvarig sykling i flere minusgrader. Da bør du heller vurdere Velocio Alpha, eller Shimano Infinium.

Temperaturer akkurat rundt null grader takler Spatzwear i noen timer med vindtrekket på, men blir det kaldere enn 3 minus kommer neglespretten fort. 

Med vindtrekket på er det krevende å betjene gir og bremser. En 1+3 konfigurasjon eller en real 4-fingers vott hadde kanskje vært like greit. En hel overtrekksvott vil varmet bedre uten å være så mye mer krevende å gire og bremse med, mens en 1+3-løsning hadde gjort bremsing og giring enklere uten at hanskene hadde blitt mye kaldere. 

Spatzwear Thrmoz lover litt mer enn de leverer i form av varme. De har god passform og er ok rundt null grader, men det avtagbare vindtrekket utvider ikke bruksområdet nevneverdig. Glidelåsen er alt for grov og vond slik at det å ta hanskene av og på blir smertefullt. Prisen er også i overkant høy.

VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Varmer godt opp på håndleddet

Hull i pekefingeren for tasting 

Det avtagbare vindtrekket gir noe ekstra varme

Godt grep på styret

Kraftig refleksstripe på håndbaken

MINUS

Glidelåsen er skarp mot siden av hånda

Ikke varme nok til sykling i -5 grader

Høy pris

Gummistriper på vindtrekket løsner

Test av Velocio Alpha hansker

Velocios vinterhansker er foret med Polartec Alpha-fleece og gir god varme, samtidig som de er tynne og lette.

Velocio Alpha Gloves
TYNNE OG VARME: Velocio Alpha gloves er varme selv om de er lette og tynne. Foto: Øyvind Aas
LV_best_i_test
Velocio Alpha glove
 • Vekt: 82 gram per par

 • Pris: 108 euro

 • Brukstemperatur: -5 til 5 grader

 • Velocio.cc

skala
8/10

Velocios vinterhansker er myke og laget i et soft-shell-materiale fra eVent. Stoffet er behandlet med DWR-belegg så det blir vannavstøtende og vindtett. Inne i hanskene er det et tjukt lag med Polartec Alpha-fleece. En langhåret fleece som isolerer godt i forhold til den lave vekten og volumet. 

Håndflaten har et gummifelt der hvor du vil holde styret. I tillegg er innsiden av bremsefinger- og tommeltuppene dekket med et gummibelegg. 

Velocio Alpha Gloves
REFLEKS: En bred refleksstripe går langs hele utsiden av hansken

Hanskene har relativt lang mansjett og dekker godt oppover håndleddet. De elastiske mansjettene har innlegg av super-roubaix-materiale slik at de tetter godt mot underarmen, enten du velger å ha dem under eller over jakkeermet, begge deler går. 

Det tynne, men godt isolerende foret går rundt hele hånda inne i hansken. Det gir litt upresis følelse på styret, men det varmer godt på alle kanter. Hanskene sitter ikke trangt rundt hendene. Det er litt plass til varmende luft mellom fleecehårene inne i hansken. 

Velocio oppgir at disse hanskene er varme nok til temperaturer ned mot 8 minus. Vi føler de er litt for tynne for turer på over en time i kaldere temperaturer enn minus 5. I 2-3 minusgrader holdt de oss varme på hendene i 2-4 timer på grus- og landeveissykkelen. 

Hanskene er ganske vanntette. De holder vann ute en stund vi dypper dem ned i en bøtte. Vann preller også raskt av slik at de ikke blir tunge. 

Da hele hansken er laget av mykt softshellstoff er det ingen skarpe kanter som gnager mot nesa når vi trenger å tørke svette og snørr. 

Små reflekslogoer på håndbakene og heltrukken stripe langs hele utsiden av hånda gir god synlighet i mørket. 

Ønsker du noe varmere kan du kanskje ta en titt på Shimano Infinium, mens hvis du vil ha noe tynnere kan du vurdere Spatzwear Thrms.

Velocio Alpha Glove er skikkelig gode hansker til sykling i temperaturer rett under null. De har ingen polstring i håndflaten, og er formsydde nok til at de gir godt grep om styret. De kan også brukes som skihansker hvis du ønsker det. 

Velocio Alpha Glove er vinterens favoritthansker til pendling på kalde dager og på langturer på dagene vi ikke trenger de aller tjukkeste hanskene.

VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Varme til 3-4 minusgrader

God passform

Føles lette og tynne

Forsterket i håndflaten og på to fingertupper

Stort refleksfelt langs siden 

MINUS

Sitter litt løst på

Ikke vanntette

Funker ikke med telefonskjerm

Test av Shimano Infinium insulated gloves

Shimanos forede hansker er vindtette og robuste. De varmer godt og har store reflekser for god synlighet.

Shimano Infinium Insulated gloves
VARME: Shimano Infinium-hansker har stor snørfille på tommelen og tjukt for.
LV_anbefaler
Shimano Infinium Insulated gloves
 • Vekt: 107 gram per par

 • Pris: 579 kroner

 • Brukstemperatur: -5 til 5 grader

 • bike.shimano.com

skala
8/10

Shimano Inifinium insulated hansker er foret med Gore Tex sin Infinium-teknologi. Dette gjør dem vindtette, vannavisende og godt isolerte. Hanskene minner mye om tradisjonelle skihansker. De har ganske tjukt for på håndbakene og rundt tommel og håndledd, men er tynne i håndflaten.

Mansjetten strammes rundt håndleddet med en bred og kraftig borrelås. Denne er nesten i overkant kraftig, men den er myk og lett og åpne og lukk. Den sikrer tett lukking rundt håndleddet. Samtidig kan den komme litt i konflikt med klokka på venstrearmen. 

Shimano-hanskene har mykt stoff på hele utsiden av tommelen. Dette gjør det komfortabelt å tørke bort snørr og svette på overleppa uten at nesa blir sår. Dette burde være en selvfølge på alle hansker, men på Giros mellomvarme vinterhanske er dette eksempelvis ignorert totalt.

Infinium-foret i hanskene varmer godt uten at det veier stort eller tar særlig plass. Hanskene sitter trangt på, men gir god bevegelighet og godt grep om styret. 

Mellomrommet mellom tommel og pekefinger blir stående litt i spenn ved full strekk her. Det er forsterket med ekstra skinn og veldig solid. Hansker har en tendens til å revne her, det vil ikke skje med disse. 

Selv om fingertuppene ikke har noen synlige gummifelger eller magiske tråder er de kompatible med mobilskjermen. Ingen av fingrene har noe gummi på innsiden, men et gummifelt rett nedenfor pekefingeren gir god kontroll på styret. Det semskede læret på innsiden av fingrene gir uansett godt grep på bremser og gir. 

Hanskene er laget slik at de også fungerer til mye annet enn sykling, langrenn, snøskuffing osv. 

Shimano Infinium Insulated er en billig hanske som varmer godt og sitter godt på hendene. Den er solid laget og har store reflekspartier. Synes du borrelåsmansjett er fint gir disse hanskene deg skikkelig mye for pengene. VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Varme til 3-4 minusgrader

Føles lette og myke

Snørrfille på hele tommelen

Stort refleksfelt på håndbaken og på mansjetten

Fungerer med telefonskjerm

Billige 

MINUS

Ikke vanntette - suger vann

Mansjett litt trang over klokke

Test av Assos Winter Gloves

Assos Winter-hanskene har polstring i håndflatene og lett for på håndbaken. De gir solid grep, men er ikke veldig varme. Best i plussgrader.

Assos Winter Gloves
BEST PÅ VÅREN: Assos Winter gloves fungerer best i noen plussgrader. Foto: Øyvind Aas
Assos Winter gloves
 • Vekt: 58 gram per par

 • Pris: 869 kroner

 • Brukstemperatur: 3 til 10 grader

 • Assos.com

skala
7/10

Assos sine Winter-gloves er blant de tynnere og lettere i kategorien for kaldværshansker. Hanskene fra det sveitsiske luksusmerket lever ikke helt opp til navnet og forventningene, men gir veldig godt grep på styret. 

Det er åpenbart ikke norsk vinter de har tenkt på de som har gitt Assos-hanskene navn. Disse hanskene er vindtette og er foret med tynn, tettvevd fleece.

Den litt forlengede mansjetten tar liten plass og vil legge seg godt innunder vinterjakka så du unngår kuldeglipe her. Mansjetten er såpass trang at den er litt krevende å få utenpå en Garmin-klokke eller tilsvarende, selv en slank Forerunner 935 blir fort for stor. 

Hanskene har semsket lær i håndflatene og lett polstring både rett nedenfor fingrene og på håndputen nedenfor lillefingeren - over ulnarnerven. 

Tuppene på tommel og pekefinger har ekstra tynt og grovt lærmateriale for ekstra god feeling på gir og bremser. Hanskene er blant de ytterst få vi har prøvd som faktisk fungerer på mobil-skjermen, uten å fukte dem først. 

I bruk er hanskene veldig gode. De sitter stramt på og gir suverent grep på styret, uten at det går utover kontroll og feeling. Den vindtette håndbaken har en relativt stor reflekslogo som synes godt. De blir dessverre fort våte i vann og tar raskt opp en del vann.

Til tross for at hanskene heter Winter, varmer de ikke veldig godt. De er hakket varmere enn de ser ut, men likevel ikke varme nok til langvarig bruk i temperaturer under 3 plussgrader.

Da skal du i så fall holde høy fart og helst sykle i terreng som krever mer energisk kroppsbruk enn landeveier. Her vil vi heller anbefale Velocio Alpha, en tynn og lett testvinner som tross beskjedent utseende varmer godt.

Assos Winter er gode hansker som sitter godt på hendene og gir skikkelig godt grep på styret. De fungerer også supert med skjermen på mobilen. Navnet, Winter er dog misvisende da disse hanskene ikke er varme nok til sykling i minusgrader. I temperaturer rundt 3-6 grader er de likevel ordentlig gode.

VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Gir godt grep

Gir god styrefølelse - også på terreng- og grus

God snørrtørker på tommelen

Fungerer bra med mobil

Store reflekser

MINUS

Ikke veldig varme

Blir raskt våte

Test av Giro Xnetic waterproof hansker

Giro Xnetic er helt vanntette hansker som ser ut som strikkevanter. De beskytter godt mot vann, men ikke mot sprengkulde.

Giro Xnetic H2O hansker
HELT TETTE: Giro Xnetic H2O er helt vanntette og har mykt fór. Foto: Øyvind Aas
Giro Xnetic H20 gloves
 • Vekt: 66 gram per par

 • Pris: 699 kroner

 • Brukstemperatur: 2 til 12 grader

 • Giro.com

skala
8/10

Giros Xnetic-hansker ser ut som slike belgiske sykkelvanter alle skal ha i klassikermånedene mars og april. Skjult inne i det strikkede stoffet er en vanntett membran. Xnectic-hanskene fungerer som en mellomting mellom neopren- og gummihansker, ikke som de kjente sykkelvantene fra DeFeet. 

Xnetic-hanskene sitter godt på hendene. De har god passfom som ikke hemmer bevegelsen i fingrene. De har ingen ekstra polstring i håndflatene, men gummistriper- og prikker som gir godt grep på styret.

Vi ser antydninger til at noen tråder har røket der hansken strekkes mest mellom tommel og pekefinger. Hanskene er likevel fortsatt vanntette, da membranen ikke henger sammen med strikkematerialet på utsiden. 

Det ganske grove stoffet i hanskene føles helt fint inn mot styret. Inne i hanskene er det et mykt fór som er mykt og ganske isolerende. Ønsker du å tørke snørr eller leppesvette i fjeset er det omtrent som å snyte seg med et grovt sandpapir. Det skal ikke mange drag under nesa med håndbaken før du er rød og sår. En pusselapp hadde gjort susen. 

Fingertuppene på tommel og pekefinger skal være mobil-kompatible. Dette fungerer bare delvis. Med tørre hansker responderer skjermen ikke. Slikker du lett på fingertuppen før bruk klarer du å sveipe og trykke med litt innsats. Dette gjelder også for andre våte hansker, uten tråder tilpasset skjermbruk. 

Selv om hanskene er vanntette og foret er de ikke super-varme. De fungerer ned i temperaturer rett under null så fremt du får opp kroppsvarmen tidlig. Da bruker de kroppsvarmen til å varme opp luften som fanges inne i hanskene og i foret. Blir du først kald på fingrene er det vanskelig å få varmen tilbake igjen. 

Vi foretrakk disse hanskene på gravel- og terrengturer der vi måtte jobbe litt med styret og holdt kroppen i konstant bevegelse. Da klarte vi oss i to timer i -2 grader. På landeveien med hendene ganske så stillesittende på styret, ble vi fortere kalde på fingrene. 

Da kan kanskje Shimano Infinium eller Velocio Alpha være bedre valg.

Skal du ut å sykle i 3-10 plussgrader og regn vil disse hanskene fungere supert. De gir godt grep om styret og holder regnet ute, uten å bli like klamme som neoprenhansker. Bruk gjerne ermet på trøya eller jakka for å tørke deg under nesa. VURDERING
Isoleringsevne
Totalinntrykk
PLUSS

Helt vanntette

Mykt fór

Gir godt grep på styret

Store reflekser på håndbakene

MINUS

For kalde for flere minusgrader

Grove mot snørrete neser

Touch-skjermfunksjonen fungerer bare delvis

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement på landevei.no og få tilgang til artikkelen.