KLAR FOR KULDA? Norsk vinter er like mye snø, som det er regn og sludd. Hva slags hansker skal jeg velge? Foto: Marcel Battle.
Lesetid: 6 minutter
Å finne vinterhansker som fungerer til alle tenkelige norske vinterforhold er en krevende oppgave – en norsk vinter er like mye tre grader med regn, som det er sludd og slaps, som det er minus ti og snø på trærne.
Men hva velger vi? I denne saken ser vi nærmere på ulike hansketyper, og kommer med anbefalinger til konkrete produkter.
Men aller først:
Hva ser vi etter i en hanske?
Om du ønsker anbefalingene våre før du leser om hvorfor vi anbefaler disse produktene – bla lenger ned. Alle sykkelhanskene har vi på et eller annet tidspunkt syklet med, og kan gå god for at de fungerer i hver sin kategori.
Vi du bli fullskolert i vinterhansker, er det bare å lese videre.
Den ideelle hansken skal ikke bare holde oss varme, vi skal selvsagt ha et godt og trygt grep om styret. Vi trenger også lange mansjetter oppover armen, slik at vi unngår kald fartsvind på huden.
Hansken kan ikke hansken være for tykk, for vi skal i tillegg kunne gire, drikke, spise og kanskje måtte fikse litt om noe går i stykker.
Etter at elektroniske Di2-gir kom til verden har vi fått enda større krav til vinterhansker, de små girknappene blir nemlig umulig å treffe om hansken er for tykk.
Votter fungerer med andre ord ekstremt dårlig, bortsett fra når det gjelder å holde oss varme. Alt det andre som trengs, slik som å gire, bremse eller holde seg fast i styret, vil være vanskelig å gjøre.
Drømmehansken til vinterbruk skal altså være
Tynn i håndflaten – for god kontakt med styret
Litt padding i håndflaten – for komfort
Vind-og vanntett – Så det er varmt og tørt uansett vær
Foret – så vi ikke fryser
Ikke for mye for – så vi mister kontakten med
Fleksibel – den skal helst takle alle temperaturer så vi slipper unna med ett par
Rimelig – vi vil selvsagt slippe unna med så lite penger som mulig
Billighansker løser hovedoppgaven – MEN ...
De beste vintersykkelhanskene vi omtaler her, har en pris på mellom 699 og 1999 kroner. Men trenger vi egentlig så dyre hansker? Hva med de som henger i sportsbutikken til 299 kroner, eksempelvis en Bula-hanske vi har funnet frem her?
Vi har testet utallige billighansker opp gjennom årene. Det har delvis vært en del av den evige jakten etter å spare penger – like mye som vi har testet for å se hvor godt de holder mål.
Vi skal være helt ærlige på en ting. Billighanskene holder varmen like godt som de dyrere hanskene. Om vintersyklingen din består av turer i butikken, og ikke av sykkelturer, fungerer de rimeligste hanskene mer enn godt nok.
Men så stopper også likhetene der – og når oppsummeringen skal gjøres er dommen ganske klar. De billigste hanskene har mange begrensninger.
Punktene nedenfor virker kanskje litt overdrevne, men skal du sykle 2-3 timer i vinterkulda blir en dårlig hanske fort identifisert på mange områder:
De har like mye isolasjon over hele hånden – en tykk pute i håndflaten gir dårlig kontroll over sykkelen
Mangler snørrfille – i stedet må du gnisse glatte og harde overflater under nesen
Billige materialer – Mister isolasjonsevne, samt vann-og vindtette egenskaper raskt
Ikke formsydd til sykling – Giring og bremsing blir tuklete, og sliter hansken fort
Glatte – Håndflater som ikke er ment å gi friksjon blir glatte mot styret
Dårlig kvalitet – Sømmer og slitepunkter er ikke laget for belastningen kroppsvekten gir når du gnisser mot styret
Dette er våre anbefalinger til hansker
Som du trolig har skjønt for lengst, finnes det ikke en hanske som kan løse alt. Vinter på Jæren er noe annet enn vinter på Røros. Vintersykkelhansker kan like gjerne være laget med tanke på britisk vinter som Nordamerikansk.
Siden du har lest helt hit antar vi at du sykler om vinteren. Vi kan trygt anbefale tre par hansker, selv om du ikke trenger kjøpe alle (i dag). Mange klarer seg med hansker om vinteren og ingen hansker ellers i året, men år anbefaling til innkjøp av vintersykkelhansker er denne – i prioritert rekkefølge.
Vinterhansker – tykke, varme og gode
Mellomsesongshansker – mindre isolasjon, men vann-og vindtette
Regn – Hansker laget for våte dager, enten neopren eller Gore-Tex
Det er ingen grunn til å droppe sykkelturen fordi det regner. Her er våre tips til en god tur, selv om regnet bøtter ned.
Vinterhansken
Dette er hansken du ikke har, som gjorde at du endte opp på denne siden. Dette er en tykk og varm hanske, laget for tørre og kalde vinterdager. Disse hanskene ser gjerne ut som skihansker, men siden de er laget for sykling har de spesielle egenskaper.
De har godt grep om styret, i tillegg til at du lett når gir og bremser. De er forsterket på utsatte områder, og de har en lang mansjett som forhindrer bar hud.
Disse hanskene leveres enten som standardhansker, eller i forskjellige hummerlignende varianter. Hummerhanskene er varmere, men gir ikke like godt grep om styret.
Dette er altså hansken som fungerer fra null og nedover.
Gode hansker i denne kategorien er 45 NRTH Sturmfist, Pearl Izumi Amfib, GripGrab Nordic Deep Winter, Rapha Deep Winter Glove eller Giro 100 Proof.
Priser i denne kategorien varierer fra 899 til 1 999 kroner.
Mellomsesonghansken
Om du sjelden er ute når det er minusgrader, da er det mellomsesonghansken vi skal se på. Dette er for så vidt en hanske som vi i Norge gjerne bruker vår og høst, men som markedsføres i resten av Europa som vinterhanske.
Disse hanskene har noe isolasjon, men er langt tynnere enn vinterhansken. På ulikt vis er det særlig regnet de prøver å gjøre noe med.
Enten ved å være vann-og vindtette, slik som hansker med Gore-Tex eller andre membraner, bare vindtette. Sykler du i mange timer blir du til slutt våt enten du vil eller ei, og så lenge hansken er vanntett, kan den heller gjøre deg varm på andre måter.
De fleste av disse hanskene kan fint brukes når det er minusgrader også, men dette er veldig individuelt.
Gode alternativer i denne kategorien er Sportful Fiandre, GripGrab Knitted Thermo, Gore Wear C5 Gore-Tex Gloves eller Velocio Signature Softshell Glove.
Skal du sykle landevei og grus i høst trenger du klær som takler skiftende vær, regn, kulde og sol om hverandre. Dette er jakker og bukser vi bruker når vi sykler i regn, mørke, kulde og skarpe høstdager.
Regnhansken
Regn og lave temperaturer er et mareritt for syklister, men heldigvis finnes det mange gode hansker også for disse omgivelsene. De er ikke alltid like behagelige som andre hansker, men her handler det om å velge riktig onde.
Ofte er disse hanskene i neoprene, samme materiale som i dykkerdrakter, de varmer like mye enten de er tørre eller våte. Vi finner også flere Gore-Tex-varianter i denne kategorien. Vi har blandede erfaringer med slike hansker i regn. Til syvende og sist kommer det vann inn i dem, men da kommer det ikke ut. Men gode varianter finnes.
Her er regnværshansker vi har god erfaring med: Spatzwear Neoz, Velotoze neoprenhansker, Castelli Diluvio, GripGrab Neoprene Rainy Gloves eller Velocio Signature WX Glove.
God tur!
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.