Buksene

Annonse

Det viktigste plagget, og om sommeren kan man faktisk bruke helt vanlige sykkelbukser og ikke noe mer også i Norge. Hva vi legger vekt på i en sykkelbukse kan du lese her. Vi har omtalt flere kandidater i det senere, fra mye for pengene fra De Marchi via en god midt på treet-priset Etxeondo til dyre bud fra Rapha, POC og Assos, men andre merker, som for eksempel Castelli, og Giordana lager også bra bukser.

Er sykkelbuksene dine sorte er du trygg for både stilpolitiet og rittkommisærene. 

Trøyen

En sykkeltrøye skal ha korte ermer, og tidens mote er at ermene går lenger ned på overarmen enn tidligere. Vi synes at en trøye skal være formsydd for sykkelposisjonen, så sjekk at den sitter riktig da. Det gjør ikke noe om den strammer litt over brystet når man står oppreist. Trøyen skal ha tre lommer nederst på ryggen pluss en med glidelås til verdifulle ting og en moderne mobiltelefon. Vi foretrekker også at glidelåsen foran har praktisk full lengde.

Trøyer kommer heldigvis i mange former og design, og hva som er kult er opp til den enkelte. I våre tester av kjente merker har Rapha Pro Team og Assos Mangussta kommet godt ut av det, men vi synes også det er spennende med den nyeste kolleksjonen til norske Trasé, og Marius fra Sandnes Sykkelfabrikk, samt utenlandske saker fra Café du Cycliste og Danny Shane. Vi har også omtalt De Marchi (link over), POC, mer Rapha, og Castellis regntrøye Gabba som dessverre er en sommernødvendighet for mange nordmenn. Britiske Fat Lad at the Back kan være verd å vurdere for en mann med ballast. 

Kvinnelige ryttere kan fint kjøre ermeløst uten at noen griner på nesen av det, og den stilpolitisk ukorrekte mann kan også kjøre ermeløs Cipollinistil. Dog bør det helst være ordentlig varmt siden ermeløst i 18 grader ser like glupt ut som bare knær på treningstur i 10 grader.

Vesten

Norsk sommer kan være opp og ned temperaturmessig, og noen ganger er utforbakkene lange også. En vindvest, eller kanskje en litt varmende en kan være kjekk. Birksports rimelige Pilot har vi ikke omtalt men den er er en lett varmende redaksjonell favoritt. Der vi stort sett bruker M i trøyer og vester må vi her ned i S for at den skal sitte tett nok. I den prismessige stratosfære liker vi den minimale Emergency fra Assos, som slutter ved brystbenet og dobler som refleksvest i tunnelmørket. For dager som starter ordentlig svalt er den varme Assos Falkenzahn fin. En annen vest vi har lagt vår elsk på og sloss om internt er Etxeondo Frisch som er vindtett foran og har netting bak. Den har, i likhet med Falkenzahn, tre lommer som gjør at den også fungerer fint som et permanent ytterplagg over sommertrøyen. De ulike versjonene av Rapha Gilet flotte vindvester.

Varmerne

Armvarmere er nærmest obligatorisk i den norske sommeren. Man velge og vrake i kvalitet, pris og tykkelse. De enkleste er bare en lett kon hylse holdt sammen med én søm, mens de mest avanserte har tettere stoff på vindsiden samt formsydde for å sitte best når man har syklistknekk i albuen. Alle produsenter har varmere på menyen, men vi nevner at om du kjøper en Rapha Classic Jersey får du med matchende armvarmere.

Knevarmere er fint å ha på lur sommerstid. Det blir sjelden så kaldt at benvarmere er nødvendig, men er det stort kjøligere enn 15 grader bør knærne beskyttes. Knevarmere er lette å få av i fart også, og fås fra alle, og pris, kvalitet og sømarbeid er like variabelt som for armvarmernes del.

Sokkene

Vi har ikke skrevet sokketester, så vi tar en liten stilpolitisk avstikker til slutt. Sokker kan egentlig være hvilken farge som helst, men vi stusser over sorte sokker en solskinnsdag, og sorte sokker i hvite sko er generelt problematisk, dessverre.

Sokker blir høyere for tiden. Vi mener at lange og slanke legger kler høye sokker, men de bør definitivt stoppe før tykkleggen starter. Er du bygd som syklister flest var for 100 år siden med kraftig muskulatur og grov beinbygning, er korte sokker absolutt penest. Syklistsokker skal uansett over ankelen, men er du tøff nok til ermeløs trøye passer det sikkert med slike som går under ankelen også.

Mer i bladet

Tegner du abonnement får du også tilgang til alle utgitte Landevei i digitalformat. Der finner du, i tillegg til våre eviginspirerende turbeskrivelser og mye mer, også mange klesomtaler og tips til å kle deg riktig etter vær og årstid. Her kan du bestille.