Foto: Henrik Alpers

Se bildegalleri nederst i saken.

Annonse

Hva: Rapha Superlightweight Jersey
Hvor: Rapha.cc
Pris: 1250 kroner levert på døren
Bruksområde: 20 grader og sol ++

Pluss:

Lett og luftig i sommervarmen, mange flotte detaljer, diskré utseende, flott snitt.

Minus:

Veldig dyr, refleks på feil side av trøyen.

Under Tour de France så vi Team Sky kjøre inn til en sikker seier, og det var mange som kommenterte trøyene til laget. De var nesten like tettsittende som en tempodrakt, men med et utseende som mange syntes lignet på en helsetrøye. Team Sky er ekstremt opptatt av å komme frem til de absolutt beste løsningene, enten det gjelder kosthold, trening, aerodynamikk, klær eller utstyr.

Trøyene Team Sky brukte under Touren kan du lese mer om her. Disse trøyene er ett eksempel på noe som holder rytteren så kald som mulig, selv under varme forhold. Proffene ønsker så tettsittende tøy som mulig, noe oss glade amatører ikke alltid ønsker.

Noen ganger er det deilig med et litt løsere plagg, uten at det får oss til å se ut som en New York-rapper. Raphas Super Lightweight Jersey er et slikt plagg. Trøya glimrer, men i kjent Raphastil har det sin pris.

STORE FORSKJELLER
I fullstortiments sportsbutikker finner vi sykkeltrøyer allerede fra 249 kroner, så hva er det som gjør en trøye til 1250 kroner så mye bedre? Rimelige trøyer er oftest laget i et stykke hvitt stoff, noe som gjør det vanskelig å formsy produktet. En trøye med et snitt tilpasset personer som faktisk sitter på en sykkel, betyr flere paneler stoff, flere sømmer, og dermed en høyere pris.

De rimelige trøyene er oftest sublimert, altså det er et stykke hvitt stoff som påføres farge lag på lag. Ikke alle typer stoff egner seg til dette, og de syntetiske materialene puster ofte dårligere. De blir varmere, klør lettere, og har ofte kort glidelås som gjør en skikkelig utlufting mulig i sommervarmen.

Du kommer langt med de enkleste trøyene også, men de fleste som får prøvd de mer eksklusive trøyene går sjelden tilbake på kvaliteten.

LETT, LUFTIG OG FORMSYDD
Rapha Superlightweight Jersey er laget i et stoff som i seg selv puster godt, og det er i tillegg ventilert. Overalt i overflaten ser vi små hull, vi kan nesten beskrive tøyet som perforert. Glidelåsen går hele veien ned, slik at du kan åpne den og sykle blafrende opp de lange bakkene.

Glidelåsen er i seg selv en liten opplevelse, legg merke til hvor mye mer detaljer Rapha har valgt å legge i produktet.

En sentral forskjell på dette plagget og det Team Sky bruker, er at Skys trøyer er superelastiske, og sitter som klistret på kroppen. Denne trøyen er langt løsere, og er laget for ikke å være for tett, den skal være et luftig plagg. Allikevel er den formsydd, laget med den aktive syklisten i tankene. Under testing synes vi dette er noe som fungerer utrolig godt.

Den er en av få trøyer på markedet som sitter løst, noe som i utgangspunktet er veldig skummelt når en ønsker å vise frem sin slanke sommerkropp. Men som dere ser på bildene, det ser likevel godt ut. Trøyen er også lett i vekt, noe nesten alle landeveissyklister vet å sette pris på.

DETALJER HAR SIN PRIS
Vi har tidligere nevnt detaljene som skiller trøyen fra en rimelig variant, og de er mange flere. Vi liker de avsluttende hvite kantene på ermer og i nakken. Logoen er lekkert brodert inn på brystet, og glidelåsen er en herlig detalj i seg selv. Den høyre rygglommen har en vanntett lomme til kredittkort, nøkler eller kontanter, og den midterste lommen er laget for å få plass til en ekstra flaske.

Vi liker at stoffet er litt stivt, slik at ikke tunge gjenstander blir hengende og slenge i lommen. Trøyen er i større grad enn det supertettsittende Sky-tøyet laget for lange sykkelturer med bagasje i lommene. Dette betyr at trøyen ikke vil slenge særlig mye selv om det er noe tungt lastet. Fyller du lommene på Sky-lagets trøyer med bananer, vindvester, en mobiltelefon og litt verktøy, får du nemlig en pendel av en trøye. 

Det er også luftig nettingstoff på sidene, og fukttransporten på trøyen er god.

OPPSUMMERT
Rapha har med sin Super Lightweight trøye levert et meget godt produkt, men 1250 kroner for en trøye er ikke småtteri. Du får helt fint to gode trøyer for den prisen, og da blir det brått halvparten så mye vask. Rapha kunne helt sikker laget trøyen rimeligere, om noen av detaljene hadde blitt ofret. Dog har det pompøse selskapet spesialisert seg i sin alt-var-mye-bedre-før-nisje, og tar seg betalt for å la deg bli en del av historiens magi.

Og med lekker markedsføring har de tilført produktene sine en merverdi langt utenpå selve kvaliteten på produktene. Om du ønsker å betale ekstra for dette må være opp til den enkelte. Men om du som de fleste av våre lesere sykler mye, er vi ikke redde for å anbefale å putte en slik trøye inn i skapet.

Dette er et luksusprodukt som får mer enn godkjent karakter av oss, kort forklart: Anbefales.