BUKSE I BUKSA? Ja, langt på vei de fleste vintersyklister har en vanlig sykkelbukse under en dedikert vinterbukse. Foto: Henrik Alpers.
Lesetid: 5 minutter
Det finnes utallige vintersykkelbukser på markedet, og de leveres både med og uten pute. Men hva skal jeg velge, og hvorfor?
Vi spør vår utstyrsekspert Øyvind Aas om råd. Han har hundrevis av vintersykkelbukser på samvittigheten, og er svært tydelig i sin anbefaling.
– Jeg anbefaler at en ikke har pute i vinterbuksa. Det er det mange gode grunner til, konkluderer vår utstyrsekspert.
Men hvorfor er det slik? Overalt i det ganske land finner vi hundrevis av lykkelige vintersyklister som har pute i vinterbuksa. Lever de i uvitenhet?
– Både vintersykkelbukse med og uten pute fungerer fint, men en bør kjenne til kompromissene ved å bruke en vinterbukse med pute, sier Aas bestemt.
For deg som eventuelt måtte være usikker: Ja, den vanlige løsningen er å først ta på seg en vanlig sykkelbukse, før en i tillegg til denne tar på seg en varm og tettsittende sykkelbukse utenpå, altså en vintersykkelbukse uten pute.
Da har en i praksis på seg to sykkelbukser, men Aas er helt klar på at dette fungerer bedre enn en vintersykkelbukse med pute. Det er mange årsaker til det.
– En vintersykkelbukse er først og fremst et ytterplagg. Litt som på en vinterjakke så bruker en plaggene en har under det ytterste laget til å justere temperatur og komfort. Om en har en pute i buksa, får en ikke gjort det, da er på en måte plagget konstant.
– Jeg sto ovenfor denne problemstillingen senest i dag, siden det var kaldt. Da valgte jeg å ha en vanlig sykkelbukse, knevarmere og lange strømper – under en vintersykkelbukse uten pute.
De varme buksene med pute må ofte lages ekstra tjukke for at de skal være varme nok, siden du ikke skal ha noe under. De aller fleste av dem blir stive og stramme, og den potensielle fordelen med å kunne justere temperatur med plagg under blir borte.
– Så når er en vintersykkelbukse med pute egentlig bra?
– Jeg tenker at en vintersykkelbukse med pute er laget for litt mer stabile klima enn vi har i Norge. Sykler du i Nord-Italia der det oftest er rundt null men tørt, er det ganske forutsigbart at buksen du har vil funke.
Vask og passform
Om du titter på aktive syklister, vil du se at de aller fleste faktisk er som Aas, og foretrekker vintersykkelbukse uten pute.
Noen av årsakene er nevnt, men vi må snakke om den kanskje aller viktigste årsaken – vask av buksa.
Ettersom vinterbuksa blir et ytterplagg, blir den fort skitten av salt, slaps, snø eller regn. Om buksen din ikke har pute, tåler du godt at den ikke er nyvasket.
Men en vintersykkelbukse med pute, bør absolutt vaskes etter hver tur.
Men så er det en gang slik at det er definitivt mer omstendelig å vaske en vintersykkelbukse enn en vanlig sykkelbukse.
Den er gjerne så skitten at du ikke vasker den med andre plagg, og ytterplagg får automatisk ikke en like hyppig vask som en boxershorts eller truse.
– Men er det så utrolig viktig å vaske sykkelbuksa hver gang du har brukt den? Vi svetter jo mindre om vinteren, det bør kanskje gå bra?
– En kan kanskje bruke samme bukse til og fra jobb, men ikke noe mer enn det. Vi svetter om vinteren også, og buksa blir skitten. Alternativt kan man jo bruke masse bakteriedrepende krem på puta, krysse fingra og håpe det går så lenge en ikke får rift eller sår av saltkrystaller fra svette. For da risikerer en bakterier i sårene, og utvikler fort det som kalles sittesår. Risikoen for urinveisinfeksjon blir fort høy, særlig for jenter.
– Om det virkelig er så ille, kan en ikke bare kjøpe mange vinterbukser?
– Det kan en selvsagt. Men de aller fleste aktive syklister har mange vanlige bukser som er gode og dyre. En vintersykkelbukse med pute er gjerne 1000 kroner dyrere enn en vintersykkelbukse uten pute. De starter fort på 1900 kroner, og det er nok råflott for mange å kjøpe fem slike bukser. I tillegg har du ulempene vi har nevnt ovenfor.
Vår ekspert er altså sikker i sitt valg. I tillegg har han flere anbefalinger på lager, for hvorfor det er bra å bruke en vanlig sykkelbukse under en vintersykkelbukse uten pute.
– En vanlig sykkelbukse sitter utrolig tett og godt, den er laget i et svært fleksibelt stoff. Da får du god passform på buksen som har pute, og så kan vintersykkelbuksa uten pute trekkes utenpå. En vintersykkelbukse med pute er ofte stivere, og du får ikke puta til å sitte like tett og godt med disse. Blir det kaldere enn et par minusgrader blir også disse buksene for tynne. Siden vi ikke kan ha noe under dem, kommer de uansett til kort.
– Kan en ikke ha løse knevarmere under en vintersykkelbukse med pute, sånn for ikke å fryse?
– Det går ikke, da vil de løse knevarmerne bare krølle seg i en stor pølse rundt kneet.
– Skjønner. Men hva med en vintersykkelbukse uten pute, har den noen spesielle egenskaper i seg selv som er bra, til sammenligning med en vanlig tights av noe slag?
– Gode vintersykkelbukser uten pute blir ikke klamme selv om de blir varme, også har de full bevegelighet og god passform. Ofte er de vannavstøtende i tillegg.
– Har vi noen ulemper med vintersykkelbukser uten pute? Du tar jo i praksis på deg to bukser?
– Det kan kanskje være litt mer behagelig med en bukse enn to, men forskjellen er ikke stor. Det kan kanskje stramme litt mer over skuldrene, og være litt mer styr når en skal tisse.
– Like fullt er du sikker i din sak?
– Vi anbefaler vintersykkelbukse uten pute, men begge deler funker.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.