Lysebotn er en av de mer attraktive KOMene du kan besitte i Norge, av mange årsaker.
Terje Selle Rundberg trente i to år for å sette bestetid i den beryktede motbakken innerst i Lysefjorden.
25. juni i år lyktes han endelig med å være den raskeste opp stigningen som slynger seg opp en smal fjellrygg, der 27 serpentinsvinger og en gjennomsnittlig stigning på 10 prosent over 8,7 kilometer gjør bakken brutal.
Men gleden ble kortvarig, og det er gjerne av sine egne en skal få det. For da Rundberg satte KOMen i juni hadde han flere hjelperyttere, blant annet Coop-rytteren Fredrik Dversnes.
Men bare 50 dager etter at Rundberg satte, kom hjelperytteren og tok KOMen selv. Det kanskje verste av alt for Rundberg – Fredrik Dversnes hadde ingen planer om å ta KOMen, han var simpelthen ute og trente.
– Det var et arbeidsuhell, det får man si. Jeg visste i utgangspunktet at jeg kunne klare å ta KOMen i Lysebotn på en god dag, men dette var dag fire i en knallhard samling med Team Coop, forklarer Dversnes.
Den nye rekorden kom svært overraskende på hovedpersonen selv.
– Jeg følte meg ganske sliten allerede før økten startet. Vi kjørte flere drag denne dagen, og siste gang opp kjørte vi kjørte «all out», så jeg overrasket meg selv med å klare det da, sier Dversnes.

BRUTAL: Klatringen opp Lysebotn har 27 hårnålsvinger og 10 prosent gjennomsnittlig stigning fordelt på 8.7km. Foto: Rune Helliesen
Lysebotn: et personlig anliggende
Før Rundberg satte ny KOM i august hadde bestetiden stått i tre år.
Da Rundberg tok KOMen i slutten av juni, hadde den forrige bakkerekorden stått siden 1.juni 2017. Rundberg klokket inn på 32:53, mens den tidligere rekordinnehaveren, Alex Krill, hadde en KOM på 33:20.
Om du syntes det var ironisk at Rundberg tapte KOMen til en av sine egne hjelperyttere, var det ikke mindre ironisk da Rundberg selv satte KOM: Rundberg kjøpte nemlig sin superlette motbakkesykkel av den forrige kongen i Lysebotn, Alex Krill. Den samme sykkelen har altså satt to KOMer i Lysebotn: Først med Krill og så med Rundberg. Sykkelen er forøvrig en Trek Emonda 10 SLR.
Selv om Rundberg nå ble slått av en heltidssyklist har han slettes ikke tenkt å slippe taket i Lysebotn – han vil ta KOMen tilbake.
– 50 dager på tronen føltes akkurat litt for kort, så jeg la noen andre bakkeprosjekter på hylla, la om treningen og siktet mot Lysebotn igjen, sier Rundberg.
Siden Dversnes stjal KOMen hans i august har han gjort flere forsøk på å ta tilbake KOMen før høsten setter inn for alvor, senest forrige helg. Da kneppet han inn noen sekunder på Dversnes, men til tross for gjentatte forsøk mangler han fortsatt 31 sekunder på 23-åringen fra Coop.
– Jeg må vel bare innse at ytterligere forsøk på ny KOM må vente til neste år. Å ta den tilbake kommer til å kreve mye, og jeg blir ikke yngre. Men Emondaen er allerede blitt 350 gram lettere siden sist, sier Rundberg.
Han kan imidlertid smykke seg med at han fortsatt ligger på andreplass på skrytelista, 23 sekunder foran Alexander Kristoff, som har tredje beste tid opp segmentet med tida 33:11 fra 9. juli i år. Rundberg har heller ingen problemer med å unne Dversnes æren av raskeste tid opp Lysebotn.
– Når KOMen først skulle ryke var det godt at det var Fredrik Dversnes som tok den. Han er ikke hvem som helst og vant nettopp Norgescupen. Men det at han også var med å hjelpe meg med å ta KOMen, gjør det jo ekstra spesielt.

NY KONGE: Fredrik Dversnes slo Terje Selle Rundeberg ved et arbeidsuhell da Team Coop hadde hardøkt i Lysebotn.
FAKTA: Lysebotn
· Klatringen innerst i Lysefjorden
· 8.7 kilometer
· 27 hårnålssvinger
· 10 prosent i snitt
· Stravalenke

JAKTER IGJEN: Terje Selle Rundberg vil ta tilbake KOMen på Lysebotn etter at hjelperytteren hans, Fredrik Dversnes, tok den fra han drøyt 6 uker etter at Rundberg hadde tatt den. Foto: Rune Helliesen