Ire tok sjelden seier i Vuelta a Espana

Mens Fabio Aru hamret løs på Tom Dumoulin.

Sist oppdatert 10. september 2015 kl 18.01
ENDELIG: Etter mange forsøk under årets Vuelta satt etappeseieren endelig for Nicolas Roche. Foto: Cor Vos
ENDELIG: Etter mange forsøk under årets Vuelta satt etappeseieren endelig for Nicolas Roche. Foto: Cor Vos

Etter at Tom Dumoulins (Giant-Alpecin) fantastiske tempo på gårsdagens tempoetappe - hvor han også kjørte seg inn i den røde ledertrøyen - lå det an til angrep før dagens etappe. Med bare tre sekunders ledelse på Fabio Aru (Astana) er Vueltaen fremdeles vid åpen og på rittets resterende tre etapper kommer det til å bli et rotterace. Etter Aru følger Joaquim Rodriguez (Team Katusha) på 1:15 og Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) på 2:22. Deretter følger rytterne tett. 

Et stort brudd bestående av 25 mann kom seg etterhvert avgårde på den 205 kilometer lange etappen, men gruppen fikk aldri den helt store ledelsen. MTN-Qhubeka kontrollerte tempoet i feltet og med så små avstander i sammendraget var det ikke ønskelig å la bruddet få gå inn, da bonussekundene er svært attraktive for Aru.

Med 13 kilometer utforkjøring etter toppen av dagens siste utforkjøring måtte det gjerne noe spektakulært til for å hente tid og Rodriguez var villig til å prøve. Med 35 kilometer igjen sendte han ut lagkamerat Angel Viscioso. Litt senere støtet Rodriguez selv seg avgårde, men Astana reagerte lynraskt og hentet inn de to spanjolene. 

Da feltet banket inn i dagens siste stigning med omtrent 20 kilometer til mål var det fremdeles Astana som styrte fronten av feltet, med skumle intensjoner om å skyte ut Fabio Aru. Og smalt, det gjorde det. Italieneren gikk til for fulle mugger, men Dumoulin fulgte tett. Det tøffe angrepet gjorde stor skade og det sprakk godt opp bak de to gladiatorene.

Dog samlet det seg ikke mye senere, da Aru slakket av på tempoet. Men Aru var ikke ferdig. Igjen og igjen prøvde han seg mot toppen, men Dumoulin gav han ikke en eneste meter. Valverde, Chaves, Nieve og Majka prøvde seg også flere ganger, men ingen kom seg løs og over toppen var alle samlet. 

Minuttet opp i veien foregikk kampen om etappeseieren. Nicolas Roche (Team Sky) og Haimar Zubeldia (Trek Factory) skilte seg ut som de sterkeste fra det 25 mann sterke bruddet. Roche lå lenge alene oppover stigningen, men et lite stykke før toppen hentet ringreven Zubeldia iren. 

Nedover ble det satt opp tempo av Valverde og Quintana (Movistar) som byttet på å angripe, men ingenting ville skille favorittene i dag. Ei heller tok de signifikant inn på de to i front, så skulle etappeseieren stå mellom de to erfarne herrene i front. 

Begge to er ryttere som sjelden vinner og sjelden er i vinnerposisjon, så det ble en intens siste kilometer med mye kikking. Med noen hundre meter til mål gikk Roche til fra front. Zubeldia holdt hjulet fint i sittende posisjon, men spanjolen reiste seg aldri for å akselerere og Roche holdt Trek Factory-rytteren bak seg. Dermed kunne Roche juble for etappeseier for andre år på rad i det spanske etapperittet. Etter gjentatte forsøk på etappeseier under årets Vuelta smakte det nok ekstra godt for både iren og Sky etter at Chris Froome brakk foten og måtte stå av rittet på den 11. etappen.

Jose Gonçalves fulgte 18 sekunder senere og tok tredjeplassen, mens Valverde og Chaves spurtet sterkest i favorittgruppen, for å sikre seg viktige poeng i poengkonkurransen. Dumoulin trillet inn rolig bakerst i gruppen og kunne konstantere at han er en dag nærmere en sensasjonell Vuelta-seier. 

I morgen venter en mer rullende etappe, uten de største utfordringene - ei heller den tøffeste avslutningen - men at det blir angrep er det vel liten tvil om!

Resultater:
1. Nicolas Roche (Team Sky)
2. Haimar Zubeldia (Trek Factory)
3. Jose Gonçalves (Caja Rural) +18
4. Alejandro Valverde (Movistar) +38
5. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge)
6. Joaquim Rodriguez (Team Katusha)
7. Pieter Serry (Etixx-QuickStep)
8. Adam Hansen (Lotto-Soudal)
9. Gianluca Brambilla (Etixx-QuickStep)
10. Domenico Pozzovivo (AG2R La Mondiale)

Sammenlagt:
1 Tom Dumoulin (Giant-Alpecin)
2 Fabio Aru (Astana) +3
3 Joaquim Rodriguez (Team Katusha) +1:15
4 Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) +2:22
5 Nairo Quintana (Movistar) +2:53
6 Alejandro Valverde(Movistar) +3:15
7 Esteban Chaves (Orica-GreenEdge) +3:30
8 Daniel Moreno (Team Katusha) +3:46
9 Mikel Nieve (Team Sky) +4:10
10 Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) +6:51

Publisert 10. september 2015 kl 18.01
Sist oppdatert 10. september 2015 kl 18.01
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen