Dette er etappene i Vuelta a Espana 2020

Spania rundt 2020 avslutter årets meget spesielle sykkelsesong, og byr på 18 etapper fra 20. oktober til 8. november.

Sist oppdatert 21. oktober 2020 kl 22.03
FJORÅRETS PODIUM: Primoz Roglic triumferte i fjorårets Vuelta a Espana, og kan fort gjøre det igjen i 2020. Her med Alejandro Valverde og årets Tour de France-vinner Tadej Pogacar, førstnevnte er med i årets ritt. Foto: Cor Vos.
FJORÅRETS PODIUM: Primoz Roglic triumferte i fjorårets Vuelta a Espana, og kan fort gjøre det igjen i 2020. Her med Alejandro Valverde og årets Tour de France-vinner Tadej Pogacar, førstnevnte er med i årets ritt. Foto: Cor Vos.

Årets siste treukersritt står for døren, og tross skyhøye smittetall i Spania har altså årets Vuelta allerede blitt tråkket i gang.

Egentlig skulle årets ritt startet med tre etapper i Nederland, men disse er kuttet ut grunnet covid-19.

I stedet får vi derfor en ukarakteristisk lengde på rittet, som i år altså gir oss 18 etapper – såfremt rittet lar seg gjennomføre i henhold til planen.

Dette er etappene som skal kjøres, dersom alt går etter planen til arrangøren.

1. etappe, Irun – Arrate-Eibar, 171km, kupert, 20. oktober

 

-       Når det altså ikke ble noe av den planlagte starten i Nederland, starter årets Vuelta i stedet med det som er en ukarakteristisk tøff førsteetappe i et treukersritt. Den siste stigningen er nemlig så tøff at kun de sterkeste rytterne i feltet vil kjempe om seieren. Det er faktisk en sjanse for at rytteren som kjører seg inn i den røde ledertrøya her beholder den hele veien til Madrid.

2. etappe, Pamplona – Lekunberri, 151,6 km, Fjell, 21. oktober

 

-       En del av rytterne kunne sikkert tenke seg en flatere etappe etter gårsdagens kraftprøve, men i stedet er det altså en enda tøffere prøvelse som står på programmet. Den siste stigningen til Alto de San Miguel de Aralar er bratt, og går dessuten på spanjolens nesten særegne betongdekke, hvilket gjør stigningen enda et knepp hardere. Forvent å se sammenlagtfavorittene i ilden også her.

3etappe, Lodosa – La Laguna Negra, 166,1 km, Fjell, 22. oktober

 

-       Allerede på den tredje etappen i årets ritt får vi en toppfinish, når rytterne skal i mål på stigningen Laguna Negra. Den knapt ni kilometer lange bakken starter pent, men blir brattere og brattere. På den siste kilometeren er stigningsprosent jevnt rundt 10, og favorittene får således en ypperlig anledning til å strekke på beina. Dog er det imidlertid en stor sjanse for at et brudd allerede har gjort opp om etappeseieren foran dem.

4. etappe, Garray.Numancia – Ejea de los Caballeros, 191,7 km, flat, 23. oktober

 

-       Spurterne får sin første sjanse i årets ritt! Den bør de gripe, for etter at starten i Nederland ble fjernet byr nemlig årets ritt på svært få muligheter for de rendyrkede spurterne. Sam Bennett forventes å gjøre kort prosess her, men dette er faktisk en etappe som er så lett at selv den meget klatresvake italieneren Jakub Mareczko kan blande seg inn.

  

5. etappe, Huesca – Sabinànigo, 184,4km, kupert, 24. oktober

 

-       En merksnodig etappeprofil som virkelig innbyr utbrytere til å prøve seg. De tre stigningene mot slutten er nemlig såpass snille at favorittene vil spare på kruttet, samtidig som spurterne vil falle av. Forvent derfor en frenetisk kamp om å komme med i bruddet på starten av etappen!

6. etappe, Biescas – Col du Tourmalet, 136,6km, fjell, 25. oktober

 

-       Årets kongeetappe kommer allerede på rittets sjette dag! Ikke bare skal rytterne fullføre på legendariske Col du Tourmalet, de skal også forsere Alto del Portalet og Col de Aubisque – alt i løpet av skarve 136 kilometer. Etappens beskjedne distanse gjør at vi kan få se sammenlagtfavoritter med gode bein prøve seg svært tidlig på etappen. Dette er en etappe hvor alt kan skje, og vi vil få en god indikasjon på hvem som faktisk har beina til å vinne Vueltaen. Med andre ord – dette er dagen du simpelthen ikke vil gå glipp av!

 

Hviledag, mandag 26. oktober

7. etappe, Vitoria-Gasteiz – Villanueva de Valdegovia, 159,7km, kupert, 27. oktober

 

-       Etter gårsdagens hviledag er det ikke anledning til å hvile på laurbærene for rytteren i ledertrøyen. Selv om profilen ser relativt snill ut er den siste stigningen til Puerto de Orduna en skikkelig tøff sak, til tross for sin relativt beskjedne lengde. Med mange kilometer på rundt 9 %, samt enkelt partier med helt opp til 14 % stigning er dette en etappe hvor det på nytt kan bli vann mellom båtene. Ofte har én eller flere ryttere en dårlig dag dagen etter en hviledag, det vil man i så fall bli hardt straffet for på denne etappen.

8. etappe, Logrono – Alto de Moncalvillo, 164km, fjell, 28. oktober

 

-       Nå synes du sikkert vi messer mye om sammenlagtfavorittene, men dette er altså nok en dag hvor de som vil slåss om den røde trøya må i ilden. Etappen er riktignok ganske snill de første 155 kilometerne, men de siste ni opp Alto de Moncalvillo er en real prøvelse for absolutt alle. Lange partier med 15% i snitt gjør at kompaktkrank og 11-32 kassett trolig blir å se på de fleste syklene.

9etappe, B.M. Cid Campeador. Castrillo del Val – Aguilar de Campoo, 157,7km, flat, 29. Oktober

 

-       Dagens etappe starter på en militærbase, og krig kommer det fort til å bli også på slutten av etappen. Halvveis i Vueltaen får nemlig sulteforede spurtere sin andre sjanse til å skinne, og rytterne som mislyktes på den fjerde etappen vil være desperate etter å revansjere seg.

10. etappe, Castro Urdiales – Suances, 185km, flat, 30. oktober

 

-       Om vi kaster et blikk på høydeprofilen er det lett å tenke at dette kommer til å ende i en spurt, men om vi går litt grundigere til verks er ting ikke like åpenbart. Hele etappen går nemlig nær kysten, i svært vindutsatt terreng. Dermed kan et etter flere lag fort prøve å splitte feltet, om forholdene innbyr til sidevindskjøring. Om et samlet felt kommer inn i finalen er det imidlertid heller ikke gitt at en spurter vil stikke av med seieren. På de siste to kilometerne stiger det nemlig 5%, nok til å sette syre i beina på noen av de raskeste rytterne. Her kan vi fort få se spurtere, sammenlagtkanoner og klassikerryttere kjempe side om side på de siste meterne.

11. etappe, Villaviciosa – Alto de la Farrapona. Lagos de Somiedo, 170km, fjell, 31. oktober

 

-       At arrangøren har lagt nettopp denne etappen til selve Halloween-dagen er neppe tilfeldig, for dette er en profil som kan skremme vettet av de fleste! Fem kategoriserte stigninger, hvorav fire førstekategorier, gjør dette til en av årets hardeste etapper. De tre siste stigningen har alle lange partier med over 10% stigning, terreng hvor det er liten fordel å sitte på hjul. Om noen av favorittene tapte tid i sidevinden i går får de altså muligheten til å hente inn det tapte på direkten her.

12. etappe, La Pola Llaviana – Alto de l´Angliru, 109km, fjell, 1. november 

-       Franskmennen har Alpe d´Huez, italienerne har Monte Zoncolan, men for spanjolene er det Alto de l´Angliru som gjelder! Det myteomspunnede fjellet er relativt nytt i rittets historie, men har allerede rukket å skrive seg inn i Vuelta-folkloren. Grunnen til det er enkel – dette er nemlig en av sykkelsportens aller bratteste stigninger! De siste 6,3 kilometerne byr på vanvittige 14% i snitt, vi gjentar 14 % i snitt – ikke i maksimalstiningsprosent. Den er nemlig på hele 24%! Får du først hammern opp Angliru ryker minuttene usannsynlig fort av gårde. Dette vil du ikke gå glipp av!

Hviledag, 2. november

13. etappe, Muros – Mirador de Ézaro. Dumbria (CRI), 33,7 km, tempo, 3. november

-       Som om ikke avslutning opp til Angliru var bratt nok dunker like godt arrangøren til med en ny vegg av en bakke på direkten. Riktignok har rytterne fått en hviledag i mellom, men den setter de trolig pris på når de gyver løs på dagens tempoetappe. De første tre milene er nemlig svært raske – i god tempotradisjon, før rytterne plutselig går inn i en skikkelig vegg. De to avsluttende kilometerne opp til Mirador de Ézaro byr nemlig på 15% i gjennomsnittlig stigning! Følgelig kommer trolig de fleste rytterne til å bytte sykkel i bunnen, da en tung temposykkel med platehjul er et mareritt i slike stigninger. Vi minner også om det var på en lignende etappe vi så Tadej Pogacar snu årets Tour de France på hodet!

14. etappe, Lugo – Ourense, 204,7km, flat, 4. november

 

-       Brudd eller spurt? Det er spørsmålet alle vil stille seg før, og underveis på, denne etappen. På den ene siden har nemlig etappen en profil som er svært innbydende for angrepsvillige ryttere, samtidig som den også er såpass lett at spurterne har en sjanse. Følgelig kommer dette til å bli en drakamp mellom spurtlagene, og en gruppe sterke utbrytere. Vi anslår sjansene deres til å være omtrent 50/50.

15. etappe, Mos – Puebla de Sanabria, 230,8km, fjell, 5. november

 

-       Her kunne vi egentlig bare kopiert beskrivelsen av gårsdagens etappe, for her kommer vi trolig til å få et tilnærmet identisk scenario. Dette er imidlertid rittets lengste etappe, og byr på hakket flere høydemeter enn gårsdagen. Følgelig tror vi ingen lag orker å kontrollere inn til en spurt – i stedet kommer nok et stort brudd til å gjøre opp om etappeseieren.

16. etappe, Salamanca – Ciudad Rodrigo , 162km, kupert, 6. november

 

-       Om vi er litt i tvil om bruddseier på etappe 14 og 15 er det absolutt ingen tvil på denne etappen. Denne etappen skriker nemlig brudd med alle sine 162 kilometer. Nok en gang forventer vi at et stort brudd stikker av gårde, slik det pleier å være mot slutten av treukersrittene.

17. etappe, Sequeros – Alto de la Covatilla, 178,2km, fjell, 7. november

 

-       Siste sjanse for sammenlagtfavorittene! Etter det som trolig blir tre relativt rolige dager for de store kanonene smeller det for siste gang når rytterne skal opp til Alto de la Covatilla. Stigningen har ikke den høyeste stigningsprosenten, men et meget bratt parti tidlig i bakken gjør likevel at vi kan få se ryttere falle ut av eller klatre inn på podiet før morgendagens siste etappe.

18. etappe,  Hippodromo de la Zarzuela – Madrid, 124,2km, falt, 8. november

-       At det fortsatt finnes noen spurtere igjen i rittet på dette tidspunktet er høyst tvilsomt, men for de som har kriget seg gjennom de foregående 17. etappene ligger alt til rette for en lykkelig avslutning på Vueltaen. Før spurterne gjør opp om etappeseieren skal det naturligvis skåles i Cava og taes bilder av årets vinner av den røde trøyen. Om rittet faktisk kommer helt hit under den pågående pandemien gjenstår imidlertid å se.

Publisert 21. oktober 2020 kl 22.03
Sist oppdatert 21. oktober 2020 kl 22.03
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen