Etter en heller spesiell lagtempo i Vuelta a España i går, hvor et stykke av løypen var sand, så var det tilbake til normalen og asfalterte veier i dag. Enkelte skulle nok kanskje ønsket at man hadde holdt seg til sanden, da de skulle få smake skikkelig på asfalten.

Med litt over 30 kilometer til mål gikk en velt helt foran i feltet i høy fart. Velten fikk det til å stoppe helt opp for store deler av feltet og en god del ryttere gikk hardt i bakken. Verst gikk det utover Przemyslaw Niemic (Lampre) og David Tanner (IAM Cycling). Niemic gikk hodestups i bakken og ble liggende bevisstløs en liten periode. Heldigvis gikk det fint med polakken, som kom seg til hektene igjen etterhvert, men dessverre måtte stå av rittet.

Australske Tanner ble derimot liggende helt stille på bakken i en lengre periode. Heldigvis viste han livstegn hele tiden, men helsepersonell valgte å hverken fjerne hjelmen eller bevege på rytteren, i frykt for stygge brudd. Tanner ble etterhvert forsiktig lagt på båre og kjørt til sykehus.

Den store velten gikk også utover forhåndsfavoritt Vincenzo Nibali og lagkamerat Paolo Tiralongo. Sistnevnte ble stående igjen dekket av blod. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) og Nacer Bouhanni (Cofidis) var også blant de som var involvert i velten.

Det ble en særdeles tøff reise for Vincenzo Nibali, som jaktet feltet i gode 20 kilometer og måtte svi av flere hjelperyttere for å komme seg opp igjen. 

ASO har lagt lite i mellom når da har laget årets Vuelta-løype og det er noen håndfuller av knallharde etapper som venter rytterne over de tre neste ukene. Allerede i dag fikk vi rittets første bakkefinish, med en nesten fem kilometer lang bakke. 

Med fire kilometer igjen startet Cyril Gautier (Europcar) showet med bakkens første angrep. Med Europcar på vei ut av sykkelsporten vil vi nok se mange angrep fra det franske lagets ryttere, med interesse av å sikre seg kontrakter i andre lag til neste sesong.

Nairo Quintana (Movistar) ble kritisert for å spare for lenge på kreftene da han ble nummer to i sommerens Tour de France. I den spanske Grand Touren virker han å ha andre planer og med Alejandro Valverde i bakhånd klinket colombianeren til med tre kilometer til mål. Nicolas Roche (Team Sky) markerte kjapt den lille klatreren.

Med seg fikk de også en annen colombianer, Orica-GreenEdges Esteban Chaves, som imponerte stort og kjørte landsmannen Quintana av hjul med 1,5 kilometer igjen. Roche og Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) klarte dog å holde følge.

Litt lenger bak satte irske Dan Martin (Cannondale-Garmin) igang jakten på de fire foran og prøvde å tette luken opp til sin fetter, Nicolas Roche. 

På den siste kilometeren øynet den alltid lojale hjelperytteren Roche muligheten for en etappeseier og startet å angripe, men stivnet. Da klinket Chaves til og parkerte Roche, mens Dumoulin bet seg heroisk fast. Da det flatet litt ut mot slutten seg nederlenderen opp på siden av Chaves, men hadde for lite krefter igjen og Chaves kunne dermed juble for karrierens største seier.

Nicolas Roche knep tredjeplassen like foran sin fetter Daniel Martin. 

Nairo Quintana og Joaquim Rodriguez knep noen sekunder på sine største konkurrenter, mens Chris Froome og Alejandro Valverde kom inn sammen. Fabio Aru tapte noen sekunder til de nevnte, mens hans lagkamerat Vincenzo Nibali tapte en del tid, etter kraftanstrengelsen han måtte gjøre for å komme seg opp igjen til feltet. 

Chaves kjørte seg med seieren også inn i den røde ledertrøyen.

Resultater:
1. Esteban Chaves (Orica-GreenEdge)
2. Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) +1
3. Nicolas Roche (Team Sky) +9
4. Daniel Martin (Cannondale-Garmin) +14
5. Joaquim Rodriguez (Katusha) +26
6. Nairo Quintana (Movistar)
7. Chris Froome (Team Sky) +30
8. Alejandro Valverde (Movistar) +31
9. Daniel Moreno (Katusha)
10. Fabio Aru (Astana) +37