Thor i Tour-form

OPPSUMMERT: Thor Hushovd viste gryende form i California, men det var flere som var frempå i uken som gikk!

Sist oppdatert 19. mai 2014 kl 13.59
Close, but no sigar! Hushovd viste styrke i California. Foto: Cor Vos
Close, but no sigar! Hushovd viste styrke i California. Foto: Cor Vos

Amgen Tour of California er det største internasjonale rittet på amerikansk jord. Det åtte dager lange etapperittet er en gigantisk fest der de største stjernene kan vise seg frem for den entusiastiske amerikanske fansen.

Rittet har også vært sjansen for de håpefulle nasjonale proffene til å måle seg mot de aller beste. I de senere årene har klatretalentene Joe Dombrowski og Lawson Craddock begge gjort sine store gjennombrudd i nettopp dette rittet. Thor Hushovd var Norges eneste representant i årets utgave.

Åpningsetappen, som var preget av høy fart og sterk sidevind, ble vunnet med hårfin margin av Mark Cavendish foran John Degenkolb. Marginen var faktisk så liten at det lenge var uklart hvem som faktisk stakk av med seieren. Du kan se spurten til Degenkolb fra Shimano sitt nye actionkamera her:

Den andre etappen var en 20 km lang tempo, som ble vunnet suverent av Bradley Wiggins foran Rohan Dennis og Taylor Phinney. Wiggins festet dermed et solid grep på den gule ledertrøyen. Dagen etter var det duket for klatrefest opp lokalberyktede Mount Diablo. Rohan Dennis vant etappen foran Tiago Machado og Lawson Craddock. Wiggins mistet 20 sekunder, men hadde fremdeles en 24 sekunders ledelse i sammendraget over Dennis.

På den fjerde og femte etappen var alle sikre på at det ville ende i spurtoppgjør mellom de store gutta, men så feil kunne man ta! Den fjerde etappen vant Will Routley etter at et sensasjonelt brudd, som kun bestod av lokalproffer, holdt hele veien inn. På den femte etappen til Santa Barbara sprakk feltet opp over San Marcos Pass. I utforkjøringen fikk Taylor Phinney en luke og skrudde på turboen. Spurtlagene var aldri i nærheten av å hente inn den amerikanske tempohesten, som tok en suveren solo-seier. Se bragden her!

På den sjette etappen fikk rytterne virkelig kjenne varmen California kan by på. Det hjalp ikke stort at etappen gikk ute i ørkenlandskap og endte på toppen av et fjell. Rytterne fikk utdelt damestrømper fylt med is for å holde seg nedkjølt. Stortalentet Esteban Chaves vant etter å ha gått tidlig i brudd. Like bak kom favorittene samlet. Sammenlagtledelsen til Wiggins var aldri i stor fare.

Dagen etter var det klart for et spurtoppgjør i Pasadena. Et par tøffe stigninger midtveis gjorde det vanskelig for de rene spurterne som Mark Cavendish, men passet vår egen Thor Hushovd helt utmerket. BMC kjørte et hederlig opptrekk i de siste kilometerne, men de holdt ikke distansen. Hushovd ble tvunget til å gå for en seig langspurt gjennom de to siste svingene og så lenge ut til å kunne gå av gårde med seieren, men Peter Sagan fløy forbi på de siste meterne av oppløpet og kunne juble for sin første etappeseier i årets ritt. Hushovd kunne feire grunnlovsdagen med en imponerende andreplass.

Den avgjørende etappen ble vunnet av Mark Cavendish foran John Degenkolb. Hushovd markerte seg igjen i spurten og endte på en 6.plass. Bradley Wiggins tok sammenlagtseieren foran Rohan Dennis og Lawson Craddock. Med Bradley Wiggins tilbake i klatreform har vi en interessant Tour de France i vente.

Moberg historisk i Kina

Tour of Chongming Island ble arrangert som et tredagers etapperitt og ett endags verdenscupritt noen dager senere. Kirsten Wild tok to etappeseiere, en andreplass og sammenlagtseieren i etapperittet. Emilie Moberg tok to sterke syvendeplasser på etappene. Men i verdenscuprittet skulle det vise seg at hun hadde enda mer på lager.

Verdenscuprittet var preget av offensiv kjøring fra start, men med bare en kort bakke på hver runde var det ikke overraskende at det ble avgjort med en massespurt. Inn på oppløpet var Moberg godt plassert og klinte til med en god spurt. Det endte med en fantastisk fjerdeplass. Ingen norske kvinner har noen gang vært nummer fire i verdenscupen for kvinner. Kirsten Wild vant rittet foran Cecchini og Bronzini.

Giroen ruller videre

Årets Giro d’Italia vil sannsynligvis bli best husket for forrige ukes dramatiske hendelser. En etappenøytralisering i Bari på oljevåte veier og ikke minst en stor massevelt som involverte samtlige forhåndsfavoritter.

Uken startet med nyheten om at spurtesset Marcel Kittel måtte trekke seg etter å ha pådratt seg feber. Nacer Bouhanni utnyttet Kittels fravær og tok to spurtseiere i uken som gikk. Edvald blandet seg inn i en spennende motbakkeavslutning som italienske Diego Ulissi vant.

Dagen etter blir nok best husket av den gigantiske massevelten som felte og sendte forhåndsfavoritt Joaqim Rodriguez hjem med brukne bein, saboterte for samtlige favoritter og satte et solid favorittstempel på Cadel Evans, som utnyttet sitasjonen til sin fordel.

På den norske grunnlovsdagen tok Ulissi sin andre etappeseier på den første skikkelige utfordringen i rittet. Peter Weening vant den andre fjelletappen etter å ha vært i det opprinnelige bruddet. Pozzovivo var den eneste som klarte å ta tid på Evans og markerte seg som en av de som kan utfordre ledelsen den tidligere Tour-vinneren har inn i den andre uken.

I dag er det hviledag, men i morgen er det duket for spurt. På onsdag vil en tøff stigning sent i etappen passe Edvald utmerket. Dagen etter er det tempo, der Evans vil få sjansen til å ytterligere feste et grep om den rosa trøyen. På fredag er det duket for enda en spurt, før det er klart for et heidundrende klatreoppjør med saftige fjellavslutninger til helgen. Evans vil få en voksen manns oppgave med å dekke alle angrepene fra sultne italienere og colombianere i de stupbratte bakkene. Evans har tilsynelatende god kontroll på ledelsen nå, men mye kan endre seg på en ukes tid. På hviledagen neste mandag har vi fasiten!

Publisert 19. mai 2014 kl 13.59
Sist oppdatert 19. mai 2014 kl 13.59
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen