Matthew Haymen med sjokkseier i Paris-Roubaix

Edvald Boasson Hagen med karrièrebeste på brosteinen, mens Matthey Hayman overrasket alle i spurten mot Tom Boonen.

Sist oppdatert: 10. april 2016 kl 17.28
SJOKKSEIER: Matthew Hayman spurtslår Tom Boonen og vinner Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos.
SJOKKSEIER: Matthew Hayman spurtslår Tom Boonen og vinner Paris-Roubaix. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 3 minutter

Australske Matthew Hayman sjokkerte sykkelverden da han spurtet inn til seier i dagens Paris-Roubaix. Orica-GreenEdge-rytteren var en del av dagens opprinnelige brudd, og klarte på heroisk vis å karre seg med teten hele veien til den mytiske velodromen i Roubaix.

Der var han best av rytterne i den gjenværende kvintetten, og 37-åringen kunne dermed innkassere karrierens desidert største seier.  

Edvald Boasson Hagen kjørte et fantastisk ritt, og var svært delaktig i rittets finale. På de siste kilometerne måtte imidlertid nordmannen tette vel mange luker, og en utslitt Edvald endte dermed sist blant de fem som gjorde opp om seieren.

Selv om pallen glapp var det på alle måter en strålende prestasjon av Edvald, som aldri har levert en lignende prestasjon i Paris-Roubaix

Alexander Kristoff var kanskje den norske rytteren det var knyttet størst forhåpninger til før start, men Katusha-rytteren pungterte tidlig og var aldri involvert i kampen om seieren.

Rittets avgjørende øyeblikk fant sted allerede 100 kilometer før mål, da Edvald kom seg avgårde i en stor gruppe, sammen med blant andre Tom Boonen og Sep Vanmarcke. 

Bak måtte Peter Sagan og Fabian Cancellara forsøke å tette luken, men en sterk Tony Martin og flere ryttere fra Team Sky og Lotto-Jumbo-NL sørget for at de to største forhåndsfavorittene aldri kom i kapp. Bedre ble det heller ikke når en jagende Cancellara veltet hardt 46 kilometer fra mål. 

I teten fikk Sep Vanmarcke en luke inn på Carrefour de l'Arbe, men Ian Stannard, Tom Boonen, Hayman og Edvald samarbeidet godt med å hente inn belgieren. Dermed ble det en skikkelig støtecup på de avsluttende kilometerne, hvor Hayman og Boonen entret velodromen i Roubaix med en liten luke. Bakfra kom Vanmarcke, Edvald og Stannard seg opp igjen til teten, men det kostet kreftene trioen hadde behøvd i den avsluttende spurten. 

Med 200 meter igjen hadde Tom Boonen tidenes mulighet til å ta en historisk femte seier i Paris-Roubaix, men den belgiske klassikerkongen klarte aldri å komme opp på siden av Hayman i spurten. 

Seieren var bare australierens andre som proff, den første kom i det lille franske endagsrittet Paris-Bourges i 2011. 

RESULTATER 

Paris-Roubaix Topp 10

1 Mathew Hayman (Aus) Orica-GreenEdge 05:51:53
2 Tom Boonen (Bel) Etixx - Quick-Step 
3 Ian Stannard (GBr) Team Sky 
4 Sep Vanmarcke (Bel) Team LottoNl-Jumbo 
5 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data 00:00:03
6 Heinrich Haussler (Aus) IAM Cycling 00:01:00
7 Marcel Sieberg (Ger) Lotto Soudal 
8 Aleksejs Saramotins (Lat) IAM Cycling 
9 Imanol Erviti Ollo (Spa) Movistar Team 00:01:07
10 Adrien Petit (Fra) Direct Energie 00:01:20

Publisert 10. april 2016 kl 17.28
Sist oppdatert 10. april 2016 kl 17.28
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen