Liège-Bastogne-Liège - vårens siste klasikker

Gjør deg klar til søndagens Liege-Bastogne-Liege.

Sist oppdatert 22. april 2016 kl 16.15
TETTPAKKET: Cote de Saint Roch er en favoritt for både publikum og fotografer under Liege-Bastogne-Liege. Foto: Cor Vos.
TETTPAKKET: Cote de Saint Roch er en favoritt for både publikum og fotografer under Liege-Bastogne-Liege. Foto: Cor Vos.

Etter to måneder med klassikerglede avslutter Liège-Bastogne-Liège på søndag den delen av sesongen mange holder høyest. Det over 100 år gamle rittet er sesongens fjerde monument og markerer et skifte hvor lagene vender blikket fra klassikerne i Nord-Europa mot tre uker i Italia.

La Doyenne, eller den gamle dame, regnes av mange som den hardeste av ardennerklassikerne. Rittet tar rytterne med på en 253 kilometer lang rundttur i østre del av Belgia, der det bys på lange og bratte stigninger som mot slutten kommer like raskt som tetrisbrikker. Dermed passer rittet godt for de mer klatresterke, noe de godt over 4000 høydemeterne understreker.

Iløpet av de siste 20 kilometerne skal rytterne inn i de klassiske stigningene Côte de Roche aux Fau på 1,3 km og 11% i gjennomsnitt samt den litt snillere Côte Saint-Nicolas over 1,2 kilometer og 8,6%. Vanligvis er det her feltet formes før rittet avgjøres i den avsluttende bakken opp til Ans.

Nytt av året er stigningen Rue Naniot som kommer mindre enn tre kilometer før mål. Med 550 meter og 10,5% i gjennomsnitt på snill brostein kan denne gi rittet et nytt element i finalen.

Favorittene

At Alejandro Valverde er den store favoritten er ubestridt. Med sin erfaring og sin beviste form er sjansene gode for at han seirer og tar sin tredje Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège-dobbel.

Den største trusselen kommer fra Etixx-QuickStep og deres tohodede fransk-irske troll. Med andre- og tredjeplass i Amstel Gold Race viste Julien Alaphilippe og Dan Martin at de blir å regne med på søndag.

Etter et skuffende Amstel hungrer Michal Kwiatkowski etter suksess i LBL og sin første monumentseier. Joaquim Rodriguez har ikke vist all verden til form i år,  likevel kan han aldri utelates fra ligningen. Til slutt slenger vi med Simon Gerrans. Med seier i 2014 vet ORICA-GreenEDGE-rytteren akkurat hva som trengs for å gå til topps. 

Vincenzo Nibali, Enrico Gasparotto, Rui Costa og Michael Woods er også ryttere det er verdt å se opp for. 

Nordmenn

De siste årene har vi gått inn i ardennerklassikerne med alt vårt norske håp i pedaltråkkene til Lars Petter Nordhaug, som har prestert jevnt godt. I årets LBL så har nordmannen både Kwiatkowski og Wouter Poels over seg i hierakiet, likevel kan mye skje iløpet av 253 kilometer på sykkelsetet.

I tillegg kjører Odd Christian Eiking, Sindre Skjøstad Lunke og Vegard Stake Laengen. Sistnevnte viste seg fint fram i Amstel ved å sitte i TV-bruddet, og sannsynligvis har han samme slagplan for søndag.

Liège-Bastogne-Liège sendes direkte på både TV2 og Eurosport fra klokken 14.00. 

Publisert 22. april 2016 kl 16.15
Sist oppdatert 22. april 2016 kl 16.15
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen