Det var grusomme bilder på skjermen under spurten på den første etappen i Polen rundt i våres.

Etappen gikk i slak nedoverbakke, og da Dylan Groenewegen skiftet korridor ble nederlandske Fabio Jakobsen presset mot gjerdet, før han smalt inn i målbuen.

Skadene Fabio Jakobsen pådro seg var enorme. Han mistet alle tennene, brakk flere ben i ansiktet og har gjennomgått utallige operasjoner siden velten. Han har som målsetning å kunne sette seg på en sykkel i løpet av denne måneden.

Selv om måten Groenewegen avvek fra spurtlinjen på ikke er noe verre enn vi har sett utallige ganger, fikk handlingen store konsekvenser.

UCI, det internasjonale sykkelforbundet, har nå konkludert. Dylan Groenewegen utestenges fra all sykling i ni måneder. Det betyr i praksis at han er klar for konkurranse igjen 7. mai.

fabio-jacobsen-dylan-groenewegen
fabio-jacobsen-dylan-groenewegen

– Utøveren har bidratt til etterforskningen og har også akseptert at utestengningen vil vare frem til 7. mai, altså en periode på ni måneder etter hendelsen, heter det i UCIs pressemelding.

Groenewegen har ikke konkurrert siden hendelsen.

– Denne velten i Polen rundt er den mørkeste delen av karrieren. Jeg skiftet linje i sputen, og jeg beklager dette, for jeg ønsker å spurte rettferdig. Konsekvensene var svært alvorlige, jeg er klar over det og jeg håper dette er noe andre spurtere kan lære av, sier Groenewegen i pressemsldingen Jumbo-Visma sendte ut etter at dommen fra UCI hadde falt.

I følge UCI har Groenewegen også «godtatt å delta i arrangementer som skal være fordelaktige for sykkelmiljøet», uten at dette er presisert videre.

Full oversikt over alle sakene som handler om proffsykling finner du her: