Da Specialized lanserte grusmodellen Diverge i 2014, var det mange som ristet på hodet. En racersykkel med 35 mm dekklaring og skjermfester var både hårreisende og horribelt på den tiden, men modellen ble raskt populær.
Diverge 2017 fikk enda større dekklaring og en demper i stemet, og fremsto som en ren grussykkel. Verden var nok en gang sjokkert, men øvrige produsenter fulgte etter.
Diverge 2020 fortsetter å utvikle seg i enda mer ekstrem retning hva gjelder terreng den er kapabel til å håndtere. Men liker du kvikke landeveissykler - da bør du lese videre.
For nå er Specialized Diverge blitt skikkelig rampete.

TOPPMODELL: Diverge S-Works med trådløs giring fra SRAM, heve-senkepinne og karbonhjul fra Roval.
Dette er nytt for 2020
Det er tre nyheter på Diverge 2020 vi vil trekke frem.
1: Dekklaring er blitt et kapittel for seg, nå skal til og med Tour de France-racere ha 32 mm dekklaring. Diverge 2017 hadde 42 mm dekklaring foran og bak - den nye modellen utvider gaffel og bakramme slik at du nå har plass til dekk med 47 mm bredde.
Har du mer lyst å kjøre 650b-hjul har du plass til dekk med 2.1 tommers bredde, eller 55 mm om du foretrekker norsk målestokk. (Vi gjør alle det, men 650b-dekk omtales alltid i tommer).

GOD PLASS: Nye Diverge har plass til 47 mm dekk.
2: Specialized begynte med fjærdempere i stemet på Roubaix allerede i 2017, og lanserte siden en oppgradert versjon der demperen er hydraulisk. Demperen heter Future Shock, og Diverge har nå fått samme hydrauliske demper som Roubaix fikk i 2018.
Demperenheten som er hydraulisk kan i tillegg justeres, slik at du kan få den fastere eller mykere avhengig av kjørestil eller behov. Lås den helt på asfalt, åpne den helt når du skal kjøre pes bak en traktor over et jorde.
Denne demperenheten funker godt, og vi liker den virkelig. Faktisk likte vi den så godt at den forrige Diverge-modellen ble testvinner i en større test av gravel-sykler.

JA, DET FUNKER: Demperenheten på Diverge er skikkelig bra, vi håper vi ser den på enda flere sykler.
3: SWAT-boks. På Diverge 2017 var det festet en såkalt SWAT-boks nederst i rammetriangelet. Dette var i praksis en plastboks som gjorde det samme som en sadeltaske eller styreveske. Men jo lavere på rammen du får plassert vekt jo bedre, problemet var bare at plastboksen ikke var solid nok for et langt sykkelliv.
Og nå? Specialized gjør som Trek gjør med sin Domane, de gjemmer reservedeler og ekstra slange i en liten veske inni underrøret. Omsider står også Specializeds løsning seg godt.

SMART: Reserveslange og verktøy oppbevarer du nå i rammen. Smart løst.
Noe mer spennende å trekke frem?
Specialized hevder at rammevekten på topprammene «S-Works» klokker inn på under 1000 gram. Toppmodellen S-Works veier cirka 8 kilo ut av esken.
Modellen har fortsatt fester til både skjermer og ulike bikepacking-vesker, og toppmodellene har også intern vaierføring for heve-senkepinne.
Selv om sykkelen har både justerbar demper og heve-senkepinne, du kan fint feste bagasjebrett både foran og bak. Mange liker denne opsjonen til bikepacking.

BÅDE FORAN OG BAK: Finner du festeanordninger til både skjermer, vesker og løsninger for bagasjebrett.
Helt ny geometri?
Plass til større dekk gjør også at en er nødt til å forandre geometrien, for at sykkelen skal kunne oppføre seg noenlunde likt. Ettersom større dekk simpelthen tar mer plass, er det fort gjort å gjøre rammen så lang at det føles som å sykle rundt med en kano.
Korte kjedestag er noe av det som bidrar til å gjøre en sykkel kvikk, og Specialized har greid å holde kjedestagslengden på 425 mm.
De neste setningene kan bli for spesielt interesserte, så vi skal forsøke å gjøre det kort. Gaffelen har fått en litt slakkere vinkel, og gitt samme seteplassering som tidligere, vil du nå ha litt lengre reach, altså litt lengre frem til styret.
Fordelen er at sykkelen skal være stabil i rufsete terreng, men ettersom du har mye vekt på forhjulet, vil du forstsatt få en relativt lettstyrt sykkel - ikke helt ulikt det vi finner på terrengsykler.
Vi har på ingen måte testet sykkelen, men har testet andre sykler med lignende geometri. BMC Urs er et eksempel på en annen sykkel med samme tilnærming, og det fungerer godt. Det oppfører seg simpelthen som en landeveissykkel i terrenget.
Krankhuset er hevet noen millimeter, slik at du skal slippe å banke pedalene ned i bakken om du ønsker å tråkke gjennom en feildosert sving. Sykkelen blir med høyere krankhus også litt lettere å svinge kjapt med.

FOR GROVT UNDERLAG: Kjedestaget er beskyttet av en grov gummipølse. Ser riktig bra ut, og er verdt et par ekstra gram.
Priser i Norge
Den nye Diverge vil komme i flere modeller:
S-Works vil komme med FACT 11r ramme med SWAT rom, Future Shock 2.0 og klaring for 47c dekk.
Pro, Expert og Comp Carbon vil kommer med FACT 9r ramme med SWAT rom, Future Shock 2.0 og klaring for 47c dekk.
Sport og Base Carbon kommer med FACT 8r ramme uten SWAT, men med Future Shock 1.5 og klaring for 47c dekk.
Comp E5 kommer med vår Premium E5 Aluminum ramme med FACT karbongaffel, Future Shock 1.5 og klaring for 47c dekk.
Base og Elite E5 kommer med vår Premium E5 Aluminum ramme med FACT karbongaffel og klaring for 47c dekk, samt den samme nye progressive geometrien som gjelder for samtlige modeller.

TIL INSPIRASJON: Kom deg ut, enten med denne eller en annen sykkel!
Priser Specialized Diverge 2020
Diverge Comp E5 EVO: 18499 kroner
Diverge Elite E5: 18999 kroner
Diverge Comp E5: 21999 kroner
Diverge Sport Carbon: 31499 kroner
Diverge Comp Carbon: 39999 kroner
Diverge Expert Carbon: 52999 kroner
Diverge Pro Carbon: 73999 kroner
S-Works Diverge: 105999 kroner
S-Works Diverge rammesett: 41999 kroner