Seriøse syklister vet hva det dreier seg om når kremer av arten chamois omtales. For alle ulærte skal det være nevnt at det velklingende franske ordet betegner skinnet som i gamle dager ble sydd inn i sykkelshortser, og som skulle forhindre en direkte kontakt mellom rytternes bakdel og sykkelsetet. Fett eller vaselin skulle holde skinnet smidig, og slik minske sjansen for en sår rumpe etter mange timers intensiv bruk av sykkelen. I dag er paddingene selvsagt av helt annen kvalitet, og skinnet har blitt erstattet av syntetiske materialer. Like fullt er det helt avgjørende å smøre baken med buksekrem når det skal sykles både langt og mye.

LES OGSÅ: Test: Rapha shaving cream vs. Cremo

Annonse

Rumpekremer blir først og fremst vurdert ut fra deres smørende egenskaper, og hvor godt de faktisk beskytter huden mot friksjon over tid. Deretter vurderes kremene ut fra deres hygienefremmende og antiseptiske egenskaper. En god rumpekrem skal med andre ord ikke bare beskytte rumpa, men pleie den også. Fett eller voks som kremene i all hovedsak består av, er dog ingen dyr råvare. Følgelig skal kremen være overkommelig i pris. Det er mengden krem i forhold til prisen som i tillegg til de andre egenskaper er en relevant målefaktor. I testen er de ovenfor nevnte aspekter derfor tillagt størst vekt. Andre subjektive faktorer som lukt eller produktdesign blir omtalt, men har likevel ingen innvirkning på sluttresultatet.

Testen sammenligner i denne omgang chamois krem fra tilbyderne Rapha, Born og Assos. Det finnes langt flere produkter fra andre produsenter også. Testen av ytterligere rumpekremer vil fortsette utover sykkelsesongen, og vil bli presentert på et senere tidspunkt.

LES OGSÅ: Test: Wahoo elemnt

 

RAPHA CHAMOIS CREAM

150 ml krukke

200 kroner

rapha.cc

RAPHA CHAMOIS CREAM

Unngår sår: 5

Konsistens: 6

Varighet: 4

Pris: 3

Totalt: 18

Som de fleste andre hudpleieprodukter fra Rapha blir også produsentens rumpekrem levert i en stilig aluminiumskrukke. Det hersker ingen tvil om at markedsføring er noe Rapha kan inn og ut, men tar seg godt betalt for også. Med 200 kroner per 150 ml er rumpekremen testens dyreste. Kremen har en deilig lukt av lavendel og rosmarin som strømmer ut av krukken med en gang den åpnes. Påført direkte på enten huden eller buksepaddingen lukter kremen rett og slett blomstereng og sommer. Takket være innholdsstoffet mentol, gir kremen en lett kjølende effekt som vedvarer. Kremen har testens beste konsistens, den er verken for myk eller for seig og er derfor lett å smøre på. Chamois kremen til Rapha etterlater ingen synlige spor i paddingen etter endt sykkeltur, men her ligger samtidig kremens eneste ulempe. Den har en tendens å trekke for fort inn i huden og bli borte på lengre sykkelturer, dvs. turer som varer i tre timer eller mer. Kremen er derimot suveren på kortere økter, og smører baken meget godt. Raphas rumpekrem, som inneholder antiseptiske ekstrakter av lavendel og rosmarin, hjelper å unngå sår hud, irritasjoner eller til og med infeksjoner på en effektiv måte. Kremen lever samlet sett opp til forventningene.

...

BORN NO FRICTION CREAM

150 ml tube

84 kroner

bikeshop.no

BORN NO FRICTION CREAM

Unngår sår: 5

Konsistens: 4

Varighet: 3

Pris: 5

Totalt: 17

Produktene til nederlandske Born er noe mindre kjent i våre hjemlige trakter, men faktumet at nederlenderne leverer sine ernærings- og hudpleieprodukter til profflaget Giant-Alpecin indikerer likevel høy reputasjon i sykkelmiljøet. I rekken av ulike hudpleieprodukter fra Born er produsentens no friction cream en universal sportskrem som kan brukes både som vanlig hudkrem og som buksekrem. I motsetning til Rapha er Born mindre opptatt av ekstravagant produktdesign, noe som gir en merkbar forskjell på prisen. Samme mengde rumpekrem koster under halvparten av det Rapha krever betalt for sin chamois krem. Kremen er faktisk testens billigste, i og med at det er et godt stykke opp til Assos’ sitt buksefett også. Den forholdsvis lave prisen på Borns no friction cream går imidlertid ikke på bekostning av kvaliteten. Kremen smører meget godt, og minner i sin konsistens heller på en tykkere hudbalsam enn en rumpekrem. Born sin krem er veldig myk, nesten oljete, og det er derfor nødvendig å smøre rikelig med kremen skal én unngå å bli sår i rumpa på lengre turer. På linje med Raphas chamois krem er også varianten fra Born mest egnet for de korte øktene i tørt og fint vær. Den svake lukten av timian minner mest om en varmekrem som beina smøres med på kaldere dager, men Born har bevisst aldri utelukket flerbruk når de utviklet sin universal sportskrem. Timian har for øvrig en påvist antibakteriell virkning som i kremen kommer til sin fulle nytte. I motsetning til de to andre testete kremer inneholder no friction cream ikke mentol, og vil derfor ikke oppleves kjølende.

LES OGSÅ: Treks nye brosteinskonge

...

ASSOS CHAMOIS CRÈME

140 ml

139 kroner

bikeshop.no

ASSOS CHAMOIS CRÈME

Unngår sår: 6

Konsistens: 5

Varighet: 5

Pris: 4

Totalt: 20

Assos er kjent for å være blant de verdensledende sykkelshortsprodusenter, og hva er da mer nærliggende enn å utvikle en egen chamois krem også? Sveitsernes produkt kommer i en kompakt plastboks à 140 ml til en pris på 139 kroner. Med dette plasserer rumpekremen til Assos seg i det øvre prissegmentet, men er da fortsatt billigere enn Rapha sin variant – både relativt og absolutt sett. Assos sin chamois krem har en nøytral lukt, her er det ingen ting som minner om verken blomster eller urter. I motsetning til produktene til Born og Rapha har rumpekremen til Assos en fast og voksaktig konsistens, nettopp fordi kremen inneholder en god del syntetisk bivoks. Den høye voksandelen gjør at sveitsernes krem holder mye lengre enn konkurrentenes produkter, noe som er spesielt fordelaktig på de lange turene eller på turer i dårlig vær. På kortere økter derimot vil det kunne oppleves at ikke all krem er blitt absorbert av huden. Selv om kremen er tilsatt mentol, opplevdes ingen merkbar kjølende effekt i testperioden. Kremen inneholder trollnøtt-ekstrakt som indianerne i Nord-Amerika i flere århundre har brukt for å lege små blødninger, hudirritasjoner og infeksjoner. Flere titalls timer på sykkelsetet uten komplikasjoner viser at naturlegemiddelet fungerer utmerket den dag i dag også. Kremen består praksistesten på suveren måte.

...

I den direkte sammenligningen av de tre chamois kremene vinner Assos chamois crème med liten margin foran Rapha chamois cream og Born no friction cream på tredje plass. Assos leverer samme mengde krem til en lavere pris enn Rapha, samtidig som kremen varer lengre.