Camelbak Chill Podium skal ifølge produsenten skal holde innhold kjølig dobbelt så lenge som standard flasker. Vi har skaffet to limegrønne flasker, disse koster 179 kroner hos Oslo Sportslager, men er tilgjengelig i en rekke butikker off- og online. Som referanseprodukt og til direkte sammenligning har vi valgt en blå Specialized Purist-flaske av størrelsen 650 ml.

Annonse

Metode

Vi ønsker å avklare om det egentlig er forskjell på Chill-flaskene og vanlige flasker, og har derfor gjort det enkelt: Fire flasker - to Camelbak Podium Chill og to Specialized Purist - ble fylt til randen med kaldt springvann. Deretter ble én Chill- og en Purist-flaske ble plassert på sykkelen i solveggen mens én Chill- og én Purist-flaske ble plassert i skyggen i garasjen. Med jevne mellomrom ble temperaturen i samtlige flasker samt lufttemperaturen notert. Målingene ble gjort i en periode på to timer, fra kl. 1700 til 1900 onsdag 1. juni.

DET FLASKER SEG: To blå Specialized Purist-flasker ble brukt som referanseflasker mot de to limegrønne Camelbak Podium Chill-flaskene, og seks relativt enkle temperaturmålere ble brukt for å måle vannet.

For å måle temperaturen benyttet vi enkle temperaturmålere fra Clas Ohlson (“Mini Thermometer 36-4108”, 29 kroner per tre-pakk), totalt seks stykk: Én temperaturmåler per flaske samt én til å måle lufttemperaturen ute og én til å måle lufttemperaturen inne. Vannet ble målt ved at flaskene ble ristet og deretter ble temperaturmåleren holdt under vann i 30 sekunder før temperaturen ble registrert.

DET ENKLESTE ER DET BESTE: Knapt presisjonsverktøy, men disse små temperaturmålerne var tilstrekkelig for å se om det er forskjell i temperaturen på vannet i flaskene.

Funn

Lufttemperaturene lå stabilt på 32 grader ute og 19 grader inne gjennom hele testperioden på to timer. Vannet i samtlige flasker målte 12 grader da testen startet.

Allerede etter 15 minutter så vi at det oppstod forskjeller i temperaturene til vannet i de forskjellige flaskene; vannet i Chill-flaska i skyggen økte med “kun” fire grader, mens referanseflaska i solsteken hadde økt med hele 12 grader i samme periode.

Det flatet litt ut etter hvert, og etter to timer målte vi temperaturen til 31 og 19 grader i Chill-flaskene i sola og i skyggen mens referanseflaskene målte henholdsvis 34 og 22 grader.

GRAF: De heltrukne linjene viser endringen i temperatur i flaskene som sto i solveggen mens de stiplede linjene viser temperaturen til flaskene i skyggen. 

Diskusjon

I sola i 32 grader observerte vi at temperaturen steg i takt i begge typer flasker frem til 75 minutter - fra da stabiliserte temperaturen seg på 30-31 grader i Chill-flasken mens den la seg på 34 grader i referanseflasken.

I skyggen observerte vi at referanseflasken nådde makstemperaturen sin allerede etter 45 minutter - 22 grader - mens det tok 90 minutter før makstemperaturen ble nådd i Chill-flaska - 19 grader.

Både i sola og i skyggen stabiliserte Chill seg rett under lufttemperaturen mens vannet i referanseflaskene faktisk stabiliserte seg rett over lufttemperaturen. Dette kan til dels forklares med at de vanlige flaskene absoberte mer varme enn Chill-flaskene, og dermed bidro til at vannet også ble varmere.

Det sies at det er bedre for kroppen å drikke vann som er nære kroppstemperaturen; det medgår da mindre energi på å varme opp vann før det kan tas inn i systemet. Å drikke varmt vann er imidlertid ikke så veldig godt, og verre blir det gjerne av å tilsette sportsdrikke. Hver eneste grad kjøligere gjør drikket noe lettere å innta. Og vår test viser at Chill-flaskene faktisk klarer å holde temperaturen noe mer nede enn vanlige flasker gjør.

SUNSHINE, BABY: Det er ikke ofte vi har så flott sommervær som vi har nå i juni 2016. Så får det heller være at det blir varmt i vannflaskene våre.

Praktisk bruk

Camelbak Podium Chill-flaskene holder den høye kvaliteten man kan forvente av Camelbak: Finishen er gjennomført. Åpningen er såpass stor at vi enkelt kan blande sportsdrikke uten å søle pulver utover kjøkkenbenken. Tuten er enkel å drikke fra og tilfører væske i kurante doseringer. Flasken sitter fint i hånda, og den glir fint inn og ut av flaskeholderen. Og man får absolutt ikke følelse av at dette er noe kjemisk fremstilt billigplast selv etter mange runder i oppvaskmaskinen.

Estetisk sett er Chill noe klumpete, og det isolerende laget bidrar dessverre til at en beskjeden 650 ml flaske ser ut som en vulgær 750 ml jerrykanne. Kun ventilhetter og reflekser ser mer malplassert ut på en karbonhest, men det er en pris verdt å betale dersom målet er å holde drikke kjøligere. Merk at flaskene finnes i en hel rekke farger som bør tilfredsstille de fleste jålebukkers behov for å matche skolisser, styretape og flasker.

TUNGVEKTER: Camelbak Podium Chill veier cirka 50% mer enn tilsvarende vanlige flasker. Den ekstra vekta er imidlertid verdt å akseptere om sola steker.

Konklusjon

Camelbak lover mye med sin Chill-flaske, og om man er kynisk nok til å se gjennom salgspitchen deres klarer faktisk Chill å holde temperaturen på drikket noe lavere enn vanlige flasker. Natt og dag forskjell er det selvfølgelig ikke - men når drikke blir varmt nok er hver eneste grads forskjell merkbar. Og når flaskene i tillegg ikke koster all verdens mer enn vanlige flasker kan vi trygt anbefale Chill for dem som jager de sagnomsuste marginal gains. For alle som stort sett sykler rundt i norsk klima holder imidlertid de vanlige flaskene lenge og vel.